Irak’ta 50 bin Amerikan askeri kaldığı açıklandı. Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısı savaştan bu yana ilk kez 50 binin altına düştü.
Başkan Barack Obama, 31 Ağustos’a kadar tüm muharip birlikleri geri çekmeyi, asker sayısını da 50 bine indirmeyi planlıyordu. Askeri yetkililer Başkan’ın belirlediği tarihe bir hafta kala bu hedef ulaşıldığını açıkladı.
Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral Ray Odierno, şu anda 49 bin 700 olan asker sayısının gelecek yaz sonuna kadar değişmeyeceğini açıkladı.
Irak’ta 2007’nin ilkbaharında toplam 170 bin Amerikan askeri bulunuyordu.
Obama’nın planı, şu anda Irak’ta “askeri danışman” adı altında görev yapan birliklerin de gelecek yıl sonuna kadar ülkeden ayrılmasını öngörüyor.
Irak’taki çatışmalarda şimdiye kadar 4 bin 400 Amerikan askeri öldü, 30 bin asker de yaralandı.
Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısının 2003’te savaşın başlamasından bu yana en düşük düzeyine indiği açıklandı. 31 Ağustos’ta Amerikan kuvvetlerinin Irak’taki muharebe görevi sona erecek. Irak’ta kalacak yaklaşık 50 bin Amerikan askeri, Irak ordusunun eğitimi ve terörle mücadeleye ağırlık verecek.
Başkan Barack Obama, göreve geldikten hemen sonra Irak’ta asker sayısını azaltma sözü vermiş ve tüm Amerikan kuvvetlerinin 2011 sonuna kadar çekilmesini öngören anlaşmaya bağlı kalacağını açıklamıştı.
Ancak Amerikan kuvvetlerinin görev değişikliği kesin çizgilerle belirlenmiş değil. Örneğin Amerikan birlikleri, 2009 yılında büyük kentlerden çekildikleri yolundaki açıklamadan sonra da uzun süre Bağdat’ta kilit mevzilerde görev yapmaya devam etti.
Uluslararası Kriz Grubu’nun Irak uzmanı Peter Harling, bu konuda kesin bir ayrım yapmanın çok zor olduğu görüşünde: "Muharip birliklerle danışmanlık görevi yapan birlikler arasında çok açık bir çizgi çizilemeyeceğini belirten Harling, Amerikan askerlerinin kendi güvenlikleri söz konusu olduğunda silahlı ve son derece güçlü kalmaya devam edeceklerini söylüyor. Ancak uzman Amerika’nın çekilmek istediğinin kesin olduğunu, Irak politikasının bu yönde ilerlediğini ve eninde sonunda ülkeden çıkılacağını vurguluyor."
Amerikan halkının Irak savaşına verdiği destek, kayıpların artması ve gelecekte açık bir zafer belirtisi görünmediği için zamanla azaldı.
Amerikan ordusu, asker sayısının en düşük düzeyine indiğini açıklarken, Irak’ta seçimlerin yapılmasından beş ay sonra hala yeni hükümet kurulmuş değil.
Irak uzmanı Peter Harling, Irak’ta iktidar paylaşımı, ordunun rolünün açık tanımı, anayasa ve devlet kurumlarının oluşumu gibi işgal sonrası ortaya çıkan temel sorunların hala çözülmediğini söylüyor: "Bunlara Sünnilerle Şiiler ve Araplarla Kürtler arasındaki ilişkilerle, Irak’ın komşularıyla ilişkilerinin eklenebileceğini belirten Harling, bu sorunlar çözülmeden yapılacak bir hızlı çekilmenin Amerika için kumar olacağını vurguluyor."
Şiddet olaylarındaki son artış, Amerika’nın çekilmesinin, Irak’taki hükümet boşluğuyla birleştirildiğinde militanları daha da cesaretlendireceği kaygısı yarattı.
Amerikalı yetkililer geçen hafta Irak’taki özel güvenlik görevlilerinin sayısını 7 bine çıkaracaklarını açıkladı. Bu kişilerin görevleri arasında Amerikalı yetkililerin korunması da yer alıyor.
Amerika Irak'taki Asker Sayısını 50 Binin Altına İndirdi
Başkan Barack Obama, 31 Ağustos’a kadar tüm muharip birlikleri geri çekmeyi, asker sayısını da 50 bine indirmeyi planlıyordu