Finlandiya ve İsveç başbakanları, NATO askeri ittifakına eş zamanlı olarak katılmaya kararlı olduklarını söyledi.
Helsinki’yi ziyaret eden yeni İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ile görüştü. Görüşmeden sonra iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, gazetecilere yaptığı açıklamada, NATO’ya katılım süreci ile ilgili konuştu ve Türkiye'nin endişelerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçen günlerde Prag'da görüştüğünü kaydetti.
Your browser doesn’t support HTML5
Marin, "Kendisi Finlandiya söz konusu olduğunda çok fazla soru olmadığını, ancak İsveç söz konusu olduğunda bazı sorular olduğunu ifade etti" dedi.
Sanna Marin, "NATO başvurularımız artık NATO üyesi ülkelerin tamamında onaylanmıştır. Hala onaylamayan iki ülke var, Macaristan ve Türkiye ve tabii ki Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya el ele katılması bizim için çok önemli, zira bu süreci bugüne kadar getirdik" diye konuştu.
İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Mayıs ayında NATO'ya katılma başvurusunda bulunmuş, ancak bu iki ülkeyi PKK ve diğer terör gruplarının militanlarını barındırmakla suçlayan Türkiye'nin itirazlarıyla karşılaşmışlardı.
Geçen hafta göreve başlayan İsveç Başbakanı Kristersson da ülkesinin Finlandiya tarafından sürecin gerisinde bırakılmasından endişe duymadığını ve yakın gelecekte Ankara'da Erdoğan ile görüşeceğini söyledi.
Kristersson, "Her ülkenin bu konuda kendi kararını vermesi gerektiğine saygı duyuyoruz. Ama tabii ki İsveç ve Finlandiya mümkün olduğunca çabuk onaylanmasını istiyor. Bu çok açık. İşte bu nedenle geçen gün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yaptım ve Ankara'ya gitmeye ve daveti kabul etmeye hazır olduğumu söyledim. Bu davet üzerinde resmi olarak mutabık kalınır kalınmaz ve kesinleşir kesinleşmez, size bu seyahatle ilgili bilgi vermek üzere geri döneceğim" şeklinde konuştu.
İlgili Haberler İsveç'ten Türkiye'nin Kaygılarına "Somut Adım” Mektubu
Türkiye’nin karar alma sürecinin İsveç ve Finlandiya için çok büyük önem taşıdığını ve işlerin bu şekilde yürümesine saygı duyduklarını kaydeden Ulf Kristerrson, "Ancak biz de üzerimize düşeni yapmak zorundayız ve yapıyoruz. Üçlü mutabakata göre sahip olduğumuz çok açık yükümlülükler dışında başka bir taviz verilmiyor. Bu da yeterince adil. Dolayısıyla İsveç'in yapması gerekenleri yerine getirmek için çok sıkı çalışıyoruz ve elbette bu yılın başlarında Madrid'de yapılan üçlü anlaşmadan bu yana neler başardığımızı, neler yaptığımızı çok detaylı bir şekilde rapor edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Kristersson, "Türkiye'nin İsveç'in anlaşma çerçevesinde taahhüt ettiklerini yerine getirdiğine dair teyit alması tamamen meşrudur" dedi.