Latin Amerika’da İşçilerin Talebi Alım Gücünün Artması

Venezuela

CARACAS - Latin Amerika ülkelerinde yapılan 1 Mayıs gösterilerine işçilerin yaşadığı ekonomik zorluklar ve maaş artışı talepleri damga vurdu.

Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Topluluğu (ECLAC) verilerine göre, geçen yıl yüzde 3,7 olan büyüme oranının yüzde 1,2’ye düşmesi beklenen bölgede üretim ve istihdamda azalma, enflasyon, yoksulluk oranında artış, alım gücünün düşmesi gibi ciddi sorunların yaşanırken, çalışanlar 1 Mayıs’ta daha iyi bir yaşam talebiyle sokağa çıktı.

Venezuela’da asgari ücrete 60 dolar prim zammı

Maaşların gerçek enflasyona endeksli olmaması ve asgari ücretler belirlenirken emek örgütlerinin taleplerinin dikkate alınmaması gibi nedenlerle net asgari ücretin ayda 5 dolara kadar düştüğü Venezuela’da, 1 Mayıs gösterilerine katılım kitlesel oldu.

Yıllık enflasyonun yüzde 500'ün üzerinde olduğu ülkede, devlet başkanı Nicolas Maduro ayda biri 40 dolarlık yemek primi diğeri 20 dolar savaş primi olmak üzere asgari ücrete 60 dolar zam yapıldığını açıkladı.
Emek örgütleriyse asgari ücretin, beş kişilik bir ailenin minimum mutfak masrafı olarak kabul edilen ayda 500 dolara çıkarılmasını talep ediyor. Venezuela’da yıllık enflasyon oranı yüzde 501 olarak hesaplanıyor.

Arjantin’de IMF protestoları

Yüzde 104,3’le Venezuela’dan sonra en yüksek enflasyon oranına sahip ve son yılların en zor dönemlerinden birini geçiren Arjantin’de, protestoların merkezinde enflasyon, düşük alım gücü ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde yürürlüğe geçirilen uyum politikaları vardı.

Bu yıl yüzde 2 küçülme beklenen Arjantin’de yaşanan ekonomik kriz sürecinde yoksulluk oranının yüzde 40’ın üzerine çıktığı bildiriliyor.

Brezilya’da maaşlara zam ve vergi muafiyeti

Brezilya’da yüzde 2,8 zam yapılan asgari ücret 1302 Brezilya Realine yani 260,6 dolara çıktı. Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva yaptığı açıklamada “Düşük ancak gerçek bir zam çünkü 6 yıl sonra maaşlara enflasyon oranından daha yüksek bir artış verildi” diye konuştu.

Brezilya’da ayrıca ayda 528 doların altında kazanan işçilere vergi muafiyeti getirileceği açıklandı. Lula maaş artışının ekonomik büyümeyi ve istihdamı arttıracağına inandığını kaydetti.

Bolivya’da enflasyonun üzerinde zam

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, başkent La Paz’da Bolivya İşçi Merkezi'ne (COB) bağlı işçilerle birlikte yürüdü ve maaşlara yüzde 5'lik ücret artışı yapıldığını duyurdu.

Yıllık enflasyon oranının yüzde 2,53 olduğu Bolivya’da, asgari ücret 326.50 dolardan 342.75 dolara yükseldi. Bolivya, Latin Amerika'da en yüksek asgari ücrete sahip ilk 10 ülke arasında yer alıyor.

Şili'de olaylı 1 Mayıs

Şili'nin başkenti Santiago’da İşçi Bayramı gösterileri sırasında ayaklanmalar ve yağmalar meydana geldi. Ülke genelinde kitlesel yürüyüşler düzenlendi.

Santiago'da öğle saatlerinde farklı alışveriş merkezlerinde yaşanan yağmaların ardından güvenlik görevlileri göstericilere müdahale etti ve bazı metro istasyonları geçici olarak kapatıldı. Yıllık enflasyon oranı yüzde 11,1 olan Şili ekonomisinin bu yıl yüzde 0,3 küçülmesi bekleniyor. Şili’de asgari ücretse 554 dolara tekabül ediyor.

İlgili Haberler Dünya İşçileri 1 Mayıs'ı Kutluyor