Erişilebilirlik

Dünya İşçileri 1 Mayıs'ı Kutluyor


Paris
Paris

Dünyayı kapanmaya iten COVID-19 pandemisi öncesinden bu yana görülmemiş bir işçi memnuniyetsizliği döneminin ortasında Asya ve Avrupa'da halk 1 Mayıs’ta enflasyon ve ekonomik adalet talepleriyle sokaklara döküldü

Fransa'da sendikalar Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik yaşını yükseltmesini önlemeye çalışıyor. Güney Kore'de işçiler ücret artışı talep ediyor. İspanya'da ise avukatlar uzun çalışma saatlerinin azalmasını istiyor. Ekonomik krizin pençesindeki Lübnan'da ise göçmen işçiler seslerini duyurmaya çalışıyor.

Dünyada işçi haklarının kutlandığı 1 Mayıs'a günümüzde ekonomik kriz ve pandemi döneminin yarattığı sorunların ardından hak talepleri damgasını vurdu.

İklim aktivistleri Paris'te lüks giyim markası Louis Vuitton'un müzesini sprey boyayla boyadı. Almanya'da göstericiler kadınlara ve LGBTQ+ bireylere karşı şiddeti protesto etti.

Pakistan'da kutlamalar kapalı alana taşınırken Türkiye'de ise 1 Mayıs'a damgasını seçimler vurdu. Rusya'da komünizm rejimi döneminde dev etkinliklerle kutlanan 1 Mayıs'ta son dönemde kutlamalar daha dar kapsamlı yapılıyordu. Bu yıl ise etkinliklere Ukrayna işgalinin gölgesi düştü.

Asya genelinde 3 yıl süren COVID-19 kısıtlamalarının ardından hayalkırıklığı vardı. Bu yılki 1 Mayıs etkinliklerine Asya ülkelerinde katılım geçen yıllara oranla çok daha fazla oldu. Aktivistler birçok ülkede hükümetlerin işçilerin hayat şartlarını iyileştirmesini istiyor.

Fransa'da emeklilik yaşı tartışması

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarma hamlesi karşısında Fransa'da son yılların en büyük 1 Mayıs kutlamaları bekleniyor. Organizatörler emeklilik reformunun uğrunda çok çalışılmış işçi haklarına ve Fransa'nın sosyal güvenlik ağına bir tehdit olarak görüyor.

Fransa
Fransa

Fransa'nın güçlü meslek sendikalarına çevre aktivistleri ve Macron'un iş dünyasına sağladığı ayrıcalıklardan rahatsız olan, ekonomik adalet için çalışan diğer gruplar da katıldı. Aktivistler 2024 Paris Olimpiyatları'yla, olimpiyatların topluma ve çevreye etkilerine karşı çıkıyor.

Çok sayıda polis protestolar çerçevesinde görevlendirilirken polisin bazı kentlerde eylemlerdeki taşkınlıkları görüntülemek için drone kullanacak olması da eleştirildi.

Pakistan'da gösteriler bazı kentlerde yasaklandı

Pakistan'da da yetkililer siyasi atmosfer ve güvenlik sorunları nedeniyle bazı kentlerde gösterileri yasakladı. Ülkenin kuzeybatısında şiddet olaylarının sık görüldüğü Peşaver'de yüksek enflasyon altında işçi örgütleri ve ticaret sendikaları çalışma koşullarının iyileştirilmesi için kapalı alanlarda etkinlikler düzenledi.

Pakistan
Pakistan

Yerel 14 Mayıs seçimleri öncesinde siyasi partilerin gösteri düzenlemesinin yasak olduğu Lahor kentindeyse işçilerin Pencab meclisine yürümesi bekleniyor. Güneydeki liman kenti Karaçi'de iktidar partisi bir seminere evsahipliği yapıyor ve birçok başka gösteri düzenleniyor.

İspanya genelinde 70'ten fazla eylem

İspanya'da ise güçlü işçi sendikaları liderliğinde ülke genelinde 70'ten fazla gösteri yapılacak. Sendikalar Avrupa Birliği (AB) ortalamasına göre düşük maaşların enflasyona uygun olarak artmaması durumunda toplumsal çatışma olacağı uyarısında bulunuyor.

Protestoları mavi yakalılar yönetiyor ancak beyaz yakalı profesyoneller de geçmiş resesyonların etkisini atlatamayan ülkede taleplerde bulunuyor.

İspanya
İspanya

İspanya'da çalışanlar uzun saatlerden şikayetçi. Madrid Illustrous Hukuk Fakültesi, aile üyelerinin kaybı ya da sağlık sorunlarında bile istisna olmaksızın 365 gün nöbette olmalarını gerektiren tarihi yasada reform yapılmasını talep ediyor. Son birkaç yılda avukatlar hastane yataklarında, serumlarla çekilmiş resimlerini sosyal medyadan paylaşarak soruna dikkat çekmeye çalıştı.

Güney Kore'de pandemiden bu yana en büyük 1 Mayıs etkinlikleri

Güney Kore'de pandeminin başladığı 2020'nin başlarından bu yana en büyük 1 Mayıs gösterilerine binlerce kişi katıldı.

Tokyo'da binlerce işçi sendikası üyesi, muhalif siyasetçiler ve akademisyenler pandeminin etkilerinin ardından toparlanmaya çalışırken Yoyogi Parkı'nda buluşarak maaşların artan hayat pahalılığına uygun şekilde artmasını talep etti.

Güney Kore
Güney Kore

Göstericiler Başbakan Fumio Kişida'nın savunma bütçesini iki katına çıkarma planını eleştirerek bu bütçenin sosyal güvenlik ve halkın günlük yaşamının iyileştirilmesine harcanması gerektiği mesajını verdi.

Endonezya'da göstericiler hükümetin istihdam yaratmak için çıkarılan bir yasayı geri çekmesini istedi. Yasaya karşı çıkanlar düzenlemeden işverenlerin faydalanacağını ancak işçilerin ve çevrenin olumsuz etkileneceğini söylüyor.

Tayvan'da binlerce işçi sokaklara çıkarak çalışma politikalarındaki eksikliklere dikkat çekti ve 2024 başkanlık seçimi öncesinde iktidar partisine baskı uygulamaya çalıştı.

Başkent Taipei'de buluşan kalabalık bayraklar taşıdı. Sağlık çalışanları devlet desteği talep ederken bazıları Başkan Tsai Ing-wen'in çalışma politikalarını eleştiren pankartlar taşıdı.

Ekonomik krizin gölgesindeki Lübnan'da göçmen işçiler yürüdü

Lübnan'da Komünist Parti ve sendika üyeleri ve bir grup göçmen işçi Beyrut sokaklarında yürüdü. Ülke yüksek enflasyon ve büyük bir ekonomik krizin ortasında. Ülkede nüfusun dörtte üçü yoksulluk sınırının altında.

Lübnan
Lübnan

Kuzey Kore'de ise ülkenin ana gazetesi Rodong Sinmun uzun bir başyazı ile işçilerden Devlet Başkanı Kim Jong Un'u daha fazla desteklemelerini istedi.

Almanya'da kadınlara ve LGBTQ+ bireylere şiddet protesto edildi

Almanya
Almanya

Almanya'da feministler ve queer gruplar tarafından 1 Mayıs öncesinde organize edilen kadına ve LGBTQ+ bireylere karşı şiddeti protesto eden "Take Back The Night" (Geceyi Geri Al) adlı yürüyüş başlatıldı. Yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Ara ara polis ve katılımcılar arasında çatışmalar yaşansa da eylemin geneli sakin geçti. Ülke genelinde ayrıca sendikalar ve solcu gruplar birçok eylem düzenledi.

XS
SM
MD
LG