Merkel'in Desteği Sarkozy'i Kurtaracak mı?

Sosyalist Parti adayı Francois Hollande

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimleri için geri sayım devam ediyor. Seçimlerin ilk turu önümüzdeki Pazar günü, ikinci turu ise iki hafta sonra 6 Mayıs’ta yapılacak. Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Nicolas Sarkozy ve en güçlü rakibi sosyalist François Hollande arasındaki rekabet kızışırken, radikal solun adayı Jean-Luc Melanchon ile aşırı sağcı Marine Le Pen’in alacakları oyların oranı da merakla bekleniyor.

Yapılan seçim anketleri, Sarkozy’nin tekrar seçilme ihtimalinin giderek azaldığını ortaya koyarken, gözlemciler de Hollande'ın radikal solun desteği ile açık bir farkla kazanacağı yönünde tahmin yapıyor. Seçimler ve Elysee Sarayı’ndaki olası değişiklik Berlin’de de büyük bir ilgi ile izleniyor. Fransa’daki seçimlerin sonucunun 2013’de Almanya’da yapılacak genel seçimlerin sonucunu etkileyebileceği yönündeki yorumlar ağır basarken, özellikle Sosyal Demokrat SPD, Hollande’nin olası zaferinin kendilerini Berlin’de iktidara taşıyabilecek ve Avrupa’daki diğer sosyal demokrat partilere de güç verecek bir gelişmeye yol açmasını umut ediyor. Nitekim SPD’nin genel başkanı Sigmar Gabriel geride kalan günlerde partisinin Hollande'yi desteklediğini duyurdu.

Bundan bir süre önce de Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı ile birlikte çıktığı bir televizyon programında, Sarkozy’i kayıtsız şartsız desteklediğini açıkça ifade etmişti. Berlin’deki siyasi çevrelerde, Merkel'in, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Mario Monti ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy gibi AB’deki diğer muhafazakâr başbakanlarla birlikte Sarkozy'yi desteklemek amacıyla Hollande'ye karşı ortak bir cephe oluşturdukları öne sürülüyor. Hollande’nin Merkel’le Berlin’de bir araya gelme girişiminin karşılıksız kalması buna delil olarak gösteriliyor. Siyasi yorumcular, Merkel’in tavrını Euro krizi sürecinde Sarkozy’den gördüğü destek ve her iki liderin AB’yi siyasi ve ekonomik olarak yeniden yönlendirme konusundaki ortak çizgilerine bağlıyor.

Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Parti’den de Fransa seçimlerinde itidalli davranma çağrıları yapılırken, Alman Başbakanını kendi Dışişleri Bakanı Westerwelle de eleştirdi ve Alman hükümetinin, Fransız halkının seçeceği her cumhurbaşkanıyla çok sıkı işbirliği içinde olacağını kaydetti. Merkel’e yakın çevreler, bu duruma rağmen Alman Başbakanının Sarkozy’e desteğini seçimin ikinci turuna da taşımaya kararlı olduğunu haber veriyor. Sarkozy’nin 6 Mayıs öncesinde özellikle iç güvenlik konularını, bu bağlamda da Schengen Anlaşması’nı askıya alabilme olasılığını gündeme taşımayı hedeflediği belirtiliyor.

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’in seçimlere 48 saat kala, Schengen ülkeleri arasında daha fazla sınır kontrolü yapılmasını istemesi ve üye ülkelerin, sınırlarını geçici bir süre kendilerinin kontrol edebilmesi gerektiğini ifade etmesi Berlin’den Sarkozy’e seçim öncesi son destek olarak yorumlanıyor. Avrupa'da 1985 yılında hayata geçirilen Schengen uygulamasıyla, Schengen'e üye ülkelerin iç sınırlarında pasaport kontrolleri yapılmıyor.