Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna için yeni bir ‘Marshall Planı’nın hayata geçirilmesini önerdi.
Yarın başkent Berlin’de Ukrayna’nın Rusya ile süren savaş ve sonrasında yeniden inşa edilmesi amacıyla düzenlenen uluslararası bir toplantıya ev sahipliği yapacak olan Scholz’un, Von der Leyen ile birlikte kaleme aldığı ve Alman FAS gazetesinden yayınlanan makalede, Rus işgalinin yol açtığı yıkımın inşası için Ukrayna'nın büyük miktarda mali yardıma ihtiyacı olacağı belirtilirken, 2. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa ülkelerinin kalkınması için ABD tarafından yürürlüğe konulan ve Marshall Planı olarak bilinen ekonomik yardım benzeri bir planın yaşama geçirilmesinin şart olduğu dile getirildi.
Ortak makalede, "Ukrayna’da yıkılan binaların, okulların, yok edilen yolların, köprülerin, altyapının ve enerji arzının yeniden inşası; ülkenin hızla ayağa kalkabilmesi için tüm bunları vakit kaybetmeden şimdi ele almamız gerekiyor" denilerek, ülkeye yardımın savaşın bitmesini beklemeden derhal başlatılması talep edildi.
İlgili Haberler AB Liderleri Çözümde Değil Prensipte Anlaştı"Ukrayna'nın savaşın sona ermesinin ardından ekonomik olarak yeniden yükselişe geçebilmesi için sağlam bir perspektife ihtiyacı var" denilen yazıda, Dünya Bankası’nın savaşın bugüne kadar yol açtığı zararı 350 milyar Euro olarak tanımladığı, ne Ukrayna ne de tek bir ülke ya da kuruluşun bu yükün üstesinden tek başına gelemeyeceği belirtilirken, Scholz ve Von der Leyen "21. yüzyıl için yeni bir Marshall Planı oluşturmamız şart. Bu şimdi başlaması gereken ve nesiller boyu sürecek bir görev" şeklinde görüş belirtti.
İki lider, AB, G7 ve uluslararası finans kuruluşlarının bu sürece dahil olması gerektiğini vurgulayarak, Ukrayna’ya yardım etmek isteyen ülke ve kuruluşların katkılarının nasıl olacağının yarın Berlin’de düzenlenecek konferansta şekilleneceğini de duyurdu. Scholz ve Von der Leyen "Ukrayna’nın yeniden yapılanması yolu aynı zamanda Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne giden yoludur" derken, Kiev'i desteklemenin AB'nin çıkarına olduğunu da söyledi. Ortak makalede, "Ukrayna aynı zamanda dünya çapında barış içinde birarada yaşamamızın ve refahımızın temeli olan uluslararası kurallara dayalı düzeni savunmaktadır. Dolayısıyla Ukrayna'yı desteklediğimizde hem kendi geleceğimizi hem de ortak Avrupa'nın geleceğini inşa etmiş oluyoruz" denildi.
Zelenski de "Uluslararası yardım gerekiyor" demişti
Daha önce de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya ile girdikleri savaş sonrasında ülkesini yeniden inşa edebilmek için tarihi Marshall Planı'nın modern benzerinin devreye sokulması gerektiğini söylemişti.
Mayıs ayında Polonya'da düzenlenen "Ukrayna için Uluslararası Bağış Konferansı"nda konuşan Zelenski, "Ukrayna'nın yeniden inşası için şimdiden iddialı bir plan hazırlıyoruz ve tarihi Marshall Planı'nın modern benzeri olacak stratejik bir uluslararası destek planına ihtiyacımız var. Güvenli yaşama geri dönüş, modernleşme ve sosyal kalkınma için para, teknoloji ve uzmanlar gerekiyor" demişti.
İlgili Haberler Baerbock: "İttifakın Her Karışını Savunmaya Hazırız"Zelenski, bundan kısa bir süre önce Marshall Planı yardımı talebini yineleyerek, ülkesinin yeniden inşasının on yıllar süreceğini ve sadece uluslararası bir ortak girişimle başarılabileceğini ifade etti.
Berlin’deki toplantı bağışçıları belirlemeyi hedefliyor
Berlin'de yarın Başbakanlık himayesinde gerçekleşecek uluslararası toplantıda, Ukrayna'nın yanı sıra AB, G7 ve G20 ülkelerinden temsilciler, uluslararası örgütlerden, sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar ve uzmanlar yer alacak.
İlgili Haberler Almanya’dan Ukrayna’ya Hava Savunma SistemiToplantının hedefi, Scholz ve Von der Leyen’in de belirttikleri gibi, Ukrayna’nın yeniden inşası sürecinde gelecek mali yardımları koordine edebilecek bir bağışçılar platformunun oluşturulması. Bu amaçla büyük yeniden imar projelerinin başlatılması ve teknik yardımların da sağlanması hedefleniyor.