İlk kez 1966 yılında düzenlenen fuarda Türkiye 700 metrekare büyüklüğünde bir alanda 100'ün üzerinde otel, tur operatörü, seyahat acentesi ile turizm alanında faaliyet gösteren kuruluşla temsil ediliyor.
Your browser doesn’t support HTML5
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından kurulan Türkiye standında, Türkiye'nin deniz ve güneşinin yanı sıra son yıllarda önem kazanan sağlık turizminin, sayıları artan golf merkezlerinin, mavi yolculuğun ve bisiklet gibi doğa sporu imkanlarının da tanıtılması hedefleniyor.
İlgili Haberler Türkiye’nin 2028’de 100 milyar dolar turizm geliri hedefinde iki odak ülke: ABD ve Çin
Savaş, depremler ve ekonomik kriz nedeniyle turizmin konuşulmasının dahi zor olduğu bir ortamda Türkiye’nin 2023 yılında çok iyi bir performans gösterdiğini söyleyen turizm sektörü temsilcileri, önümüzdeki yaz sezonunda rekor oranda doluluk ve yıl genelinde 60 milyon turist ağırlamayı ve 60 milyar dolar turizm geliri elde etmeyi hedefliyor. Türkiye'nin geçen yılki turizm gelirleri 46 milyar dolara ulaşmıştı.
Almanların bu yıl yaz sezonunda tatil seyahatleri rezarvasyonlarında Türkiye’ye yönelik yoğun bir talebin yaşandığı belirtilirken, Akdeniz’de Türkiye ve İspanya‘nın en popüler destinasyon olduğu ve Türkiye’nin ilk kez İspanya’yı geçebileceği ifade ediliyor.
Yunanistan en çok turist gidecek üçüncü ülke olacağı tahmin ediliyor. Alman uzmanlar, Türkiye'nin pandemi öncesindeki eski gücüne geri döndüğünü savunurken, Türkiye’ye giden turistin kaliteli otellerde ve başka ülkelere kıyasla ortalamanın üstünde hizmet aldığı ve bunun tercihlerini olumlu etkilediğinin altı çiziliyor. Türkiye’ye 6 milyona yakın Alman turistin gitmesinin beklendiği dile getiriliyor.
İlgili Haberler 2023’ü mutlu geçiren turizm sektörü 2024’ten umutlu ama temkinli
Turizmde yüzde 25 artış beklentisi
Dünya turizmi ile ilgili genel değerlendirmelerde de, artan enflasyon ve diğer olumsuzluklara rağmen seyahatlerin artarak, Covid salgını öncesi 2019 yılındaki rakamları aşacağı tahmini yapılıyor. Alman Seyahat Acenteleri Birliği (DRV), bu yıl yaz sezonunda seyahat acentelerinden ve internet üzerinden satışlardan elde edilen cironun geçen yıla göre yüzde 25 oranında artabileceğini belirtiyor. Enflasyon, ekonomik veya iş kaygısının rezervasyonları etkilemediği ifade ediliyor. Uzmanlara göre özellikle gemi seyahatları sektörü bu yıl turizmde büyümenin itici güçlerinden biri olacak. DRV şimdiden satışlarda bir önceki yıla kıyasla yüzde 41'lik bir artış kaydedildiğini, 2019'daki rekor yılının yüzde altı üzerine çıkıldığını duyurdu
Turizm getirisi ülke ekonomileri açısından en önemli sektörler arasında. Geçen yılın verilerine göre, dünyayı gezen turist sayısı 1 milyar kişiye ulaştı. Uzmanlar, Ukrayna savaşı, küresel ekonomik yavaşlama ve terör olayları gibi unsurların turizmi olumsuz etkilediğini, buna karşılık Çin, Hindistan ve Arap ülkelerinden dış seyahat talebinin giderek arttığını belirtiyorlar. Geçen yıl tatil için 100 milyar Euro harcanan Almanya, dünyanın en önemli turizm pazarlarından biri olarak görülüyor. Dünyanın en çok ziyaretçi alan ilk 10 ülke listesinde dördüncü sırada olan Türkiye elde edilen toplam turizm geliri sıralamasında kişi başına 820 dolarla yedinci sırada.