Uzayda Madencilik Çağına Doğru mu Gidiyoruz?

Asteroitlerden toplanacak doğal kaynaklar dünyaya milyarlarca dolar kazandıracak

Dünyada bulunan metal, su ve mineraller uzayda sonsuz miktarda. Atmosferin dışındaki doğal kaynaklardan yararlanmak için kurulan Planetary Resources şirketi, araştırmalarına 2010 yılından beri devam ediyor.

Google yöneticileri Larry Page ve Eric Schmidt’in de desteğini alarak büyük yol kateden Planetary Resources şirketi, doğal kaynak değerler dizisine bir yenisini ekleyecek. Yüzyıllar boyunca tehlike oluşturduğunu düşündüğümüz ve dünyaya çarpacağından korktuğumuz asteroitler Planetary Resources şirketinin gözünde doğal kaynak depoları. Kullanım alanı çok geniş olan platin, dünyada yalnızca 0.005 ppm (1 ppm = milyonda bir) bulunurken, ayda ve gök taşlarında çok miktarda. Hesaplamalara göre tek bir asteroitten elde edilecek platin şimdiye kadar dünyadan çıkarılan tüm platinlerden daha fazla. Gök taşları platinin dışında dünyada kısıtlı miktarda bulunan mineral ve metalleri de barındırıyor. Planetary Resources asteroitlerden toplanacak doğal kaynakların dünyaya milyarlarca dolar kazandıracağını söylüyor.

Planetary Resources ‘uzay madenciliği’ni üç aşamada pratiğe çevirecek. Öncelikle uzaya yollanan robotlarla dünyaya yakın olan asteroitler incelenecek, tam olarak nerede oldukları, neden yapıldıkları ve nasıl ulaşılabilecekleri incelenecek. İkinci aşamada doğal kaynaklar incelenip değerli malzemeler haline getirilecek. Son aşamada da bu maddelerin dağıtımı gerçekleştirilecek.

Peki, bu değerli doğal kaynakların sahibi hangi ülke olacak?

Birleşmiş Milletler'in 1967 Dış Uzay Anlaşması’na göre, ne kişiler ne de ülkeler dünya dışında mülk sahibi olabiliyor. İkinci madde her ne kadar sahiplenmeyi kesin bir dille yasaklasa da, diğer hükümleri aslında mülkiyet haklarını destekliyor. Anlaşmaya göre, uzayın kullanımı ve keşfi tamamen serbest ve uzayın her yeri herkesin erişimine açık. Anlaşma ayrıca uzaya yollanan ya da uzayda kurulan her türlü varlığın sahibinin özel mülkiyet olduğunu açıklıyor. Anlaşmanın ikinci maddesinde ayrıca uzay ve uzaydaki doğal cisimlerin milli kazanıma konu olamayacağı karara bağlanıyor: “Uzay ve uzayın doğal cisimleri, egemenlik savı, kullanım ve işgal ya da diğer herhangi bir yoldan milli kazanıma konu olamazlar.”

Birleşmiş Milletler’in 1967 tarihli 2222 sayılı Ay ve Diğer Gök Cisimleri Dahil, Uzayın Keşif ve Kullanılmasında Devletlerin Faaliyetlerini Yöneten İlkeler Hakkında Antlaşma

http://www.unoosa.org/oosa/en/SpaceLaw/gares/html/gares_21_2222.html

Dünya’nın etrafındaki asteroitlerin videosu: