Avrupa Birliği İlaç Dairesi (EMA) Çarşamba günü Amerikan ilaç firması Moderna'nın geliştirdiği Corona virüsü aşısına yeşil ışık yaktı. Moderna'nın aldığı onay, 27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği'ne, giderek artan Corona enfeksiyonu vakalarıyla mücadelede ikinci bir aşı daha sağlanacağı anlamına geliyor.
EMA'nın insanlarda kullanılan ilaçları onaylayan komisyonunun verdiği tavsiye, Avrupa Birliği içinde çok sayıda ülkede enfeksiyon vaka oranlarının yüksek seyrettiği ve 450 milyonluk birliğin kitlesel aşılama çalışmalarının ağır ilerlediği yönündeki eleştirilerin arttığı döneme denk geldi.
Aşının ruhsat alma sürecinin tamamlanması için Avrupa Komisyonu tarafından da onaylanması gerekiyor.
EMA Başkanı Emer Cooke, "Bu aşı, mevcut acil durumu aşmamız için bize yeni bir araç sağlıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi ilanının üzerinden bir yıl geçmeden ikinci bir aşının onay alması için verilen bu tavsiye, aşı çalışmalarına katılanların çabalarının ve bağlılığının kanıtıdır" dedi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Moderna aşısının onay almasının memnunlukla karşıladı ve paylaştığı Twitter mesajında, "Şimdi aşıyı onaylamak ve Avrupa Birliği çapında erişilir hale getirmek için tam hızla çalışıyoruz" dedi.
EMA, Amerikan Pfizer ve Alman ortağı BioNTech firmaları tarafından geliştirilen Corona virüsü aşısına daha önce onay vermişti.
Moderna aşısıyla ilgili toplantıdan önce EMA tarafından paylaşılan Twitter mesajında uzmanların "firmayla ilgili henüz çözülmemiş tüm meseleleri açıklığa kavuşturmak için çok çalıştığı" ifade edildi. Ancak EMA, söz konusu meselelerin ne olduğuna açıklık getirmedi. Moderna da bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı.
Almanya'dan EMA’ya eleştiri
EMA'nın aşı onay sürecini ağırdan almasını eleştiren Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Moderna aşısının Avrupa Birliği ülkelerine önümüzdeki haftadan itibaren dağıtılmaya başlanmasını beklediğini söyledi. Bakan Spahn, Almanya'nın 2021'in ilk çeyreğinde 2 milyon, yıl içindeyse 50 milyon doz aşı alacağını kaydetti.
Bakan, "Mesele, yüksek küresel talep nedeniyle imalat kapasitesinde yaşanan sıkıntı" şeklinde konuştu.
Henüz tamamlanmayan geniş kapsamlı çalışmaların ön sonuçları, hem Moderna hem de Pfizer-BioNTech aşılarının güvenli olduğunu ve güçlü koruma sağladığını gösteriyor. Moderna aşısının aşırı düşük sıcaklıklarda depolanma gerektirmemesi ise avantaj olarak kabul ediliyor.
Moderna aşısına şimdiye kadar ABD, Kanada ve İsrail onay verdi. ABD'de 18 Aralık'ta 18 yaş ve üzerindeki kişilerde acil kullanım ruhsatı almasının yolu açılan Moderna aşısı, 23 Aralık'taysa Kanada'dan yine 18 yaş ve üzerindekiler için ön ruhsat aldı. İsrail de Moderna aşısını Pazartesi günü onayladı.
Moderna üretim kapasitesini arttırıyor
Moderna'dan Pazartesi günü yapılan açıklamada, 2021 yılı içinde küresel aşı imalatının 500 milyon dozdan 600 milyon doza çıkarılacağı bildirildi. Firma, 2021 için 1 milyar doz aşı imal etmek üzere yatırım yaptığını ve eleman sayısını arttırdığını kaydetti.
Hem Moderna hem de Pfizer-BioNTech'ın geliştirdiği elçi RNA aşıları, Corona virüsü içermediği için enfeksiyona yol açmıyor. Bu aşıların içerdiği genetik kod parçaları, insan bedeninin bağışıklık sistemini, Corona virüsünün yüzeyini kaplayan çıkıntıları yani spike proteinini tanımasını, böylelikle virüsle karşılaştığı zaman direnişe geçmeye hazırlanmasını sağlıyor.
Avrupa Birliği, Pfizer-BioNTech aşılarını kullandığı kitlesel aşılama çalışmalarına 27 Aralık'ta başladı. Ancak her AB ülkesinin aşılama programı, farklı hızda ilerliyor. Fransa, ilk hafta içinde 500 kişiyi aşılarken Almanya, 200 bin kişiye aşı yaptı. Aşılama çalışmalarına Çarşamba günü başlayan Hollanda ise Avrupa Birliği içinde kitlesel aşılamaya geçen son ülke oldu.