Erişilebilirlik

“Gazze çatışmaları Avrupa'da İslamcı saldırı riskini arttırıyor”


İngiltere, Almanya ve Fransa dahil beş Avrupa ülkesinden istihbarat ve polis yetkilileri İslamcı militanları izlemeye ağırlık vermeye başladıklarını açıkladı.  
İngiltere, Almanya ve Fransa dahil beş Avrupa ülkesinden istihbarat ve polis yetkilileri İslamcı militanları izlemeye ağırlık vermeye başladıklarını açıkladı.  

Avrupalı güvenlik yetkilileri, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalarla radikalleşen İslamcılar’ın saldırı düzenleme riskinin arttığını, en büyük tehdidin ise tek başına hareket eden ve takibi zor olan “yalnız kurt”lar olabileceğini söylüyor.

İngiltere, Almanya ve Fransa dahil beş Avrupa ülkesinden 10'dan fazla istihbarat ve polis yetkilisi, Reuters haber ajansına konuştu; İslamcı militanları izlemeye ağırlık vermeye başladıklarını açıkladı.

Bu durum, Rusya, Çin ve İran kaynaklı tehditlerle mücadele eden polisi ve istihbarat kaynaklarını daha da zorlayacak. Londra Polis Şefi Mark Rowley, “Şimdiye kadar gördüğüm, birçok tehdidin biraraya geldiği en zorlayıcı durumlardan biri” dedi.

Bir İngiliz güvenlik yetkilisine göre Gazze'de çatışmalar, 2003 yılındaki Irak savaşından bu yana İslamcı militan devşirmede en büyük kaynak haline gelebilir.

Yetkili, Avrupa'da Yahudiler'e ve Batılı hedeflere yönelik saldırıların da arttığını söyledi. Almanya'dan bir kaynak ise sivillere yönelik tehditlerin ülkenin yakın tarihinin en yüksek seviyesinde olduğunu, tehditlerin İslamcı militanlardan, aşırı sağcı gruplardan ve Rusya'dan geldiğini aktardı.

Fransa ve Belçika'da geçen ay İslamcı militanların düzenlediği iki saldırıda üç kişi öldü. Avusturya, Slovenya, Bosna Hersek ile birlikte Fransa ve Belçika, terör tehdidi seviyelerini yükseltti. İtalya ise ülkeye militanların girme riskini gerekçe göstererek Slovenya sınırındaki kontrolleri yeniden uygulamaya koydu.

Avrupa'da 2004 ile 2006 yılları arasında El Kaide, 2015 ile 2018 arasındaysa IŞİD nedeniyle, İslamcı saldırıların yol açtığı ölümler hızla artmıştı.

Günümüzdeyse Avrupa'ya yönelik tehditlerin çok daha farklı olması bekleniyor.

IŞİD ve El Kaide, binlerce yabancı savaşçıyı saflarına katmış, Irak, Afganistan, Suriye'deki güvenli sığınaklarından Avrupa'da saldırılar düzenlemiş ve bunların eşgüdümünü sağlamıştı. Bugün IŞİD ve El Kaide gerilerken Hamas'ın ana hedefi, İsrail.

“Yalnız kurtların suç işlemeye başlaması an meselesi”

Güvenlik yetkilileri, Avrupa'ya yönelik en büyük tehlikenin çoğu zaman internet üzerinden radikalleşmiş ancak bilinen gruplarla resmi bağları olmayan “yalnız kurtlar”dan kaynaklanabileceği görüşünde.

Güvenlik tehdidinin ne kadar ciddi olduğu, İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü saldırıların ne kadar süreceğine bağlı olabilir.

Almanya'nın en büyük polis sendikasının başkanı Jochen Kopelke, polisin şüpheli militanları gözetim altında oldukları konusunda uyardığını ve baskınlar düzenlediğini, ancak en büyük tehdidin “kendi kendine radikalleşenler” olduğunu söyledi.

Kopelke, “Bu insanların suç işlemeye başlaması an meselesi. Mesele bombalı saldırı da değil. Araçlarını kalabalıkların içine sürebilir ya da bıçaklı saldırıda bulunabilirler” dedi.

Çok sayıda Müslüman, İsrail'in askeri harekatının şiddeti nedeniyle öfke duyarken bazıları, Avrupa hükümetlerinin İsrail'i dizginlemek için daha fazlasını yapması gerektiğini savunuyor.

Hollanda Ulusal Terörle Mücadele Koordinasyonu'nun eski direktör yardımcısı Peter Knoope, 11 Eylül 2001 terör saldırılarından sonra, Avrupalı terörle mücadele yetkililerinin saldırıları durdurmanın en iyi yolunun askeri güçle birlikte saldırganları niyetini ve şikayetlerini anlamaya dayalı önleyici tedbirler olduğunu farkettiğini söyledi.

İngiliz, Fransız ve Alman liderlerin geçen ay İsrail'e yaptıkları ziyaretlerin ve Avrupalı liderlerin kullandığı dilin bazı Müslümanlar'ı öfkelendirdiğini kaydeden Knoope, ”Bunun sonucunda Müslüman toplumunda biz ve onlar ayrımı oluşuyor. Sanki hiç ders almamış gibiyiz. Kutuplaşmayı ve kullanılan dili gördüğümde çok kaygılanıyorum” şeklinde konuştu.

İnternet üzerinden dezenformasyon

Avrupa'daki Müslüman liderler, 7 Ekim'deki Hamas baskınından sonra Müslümanlar’a ve camilere saldırıların arttığını ve internet ortamında dezenformasyonun yayılmasının korku iklimi oluşturduğunu söylüyor.

İngiltere’de Müslüman karşıtlığını takip eden Tell Mama örgütünün direktörü İman Atta, “Toplumumuzu hiç bu kadar kutuplaşmış görmedim” dedi.

Öte yandan Kopelke, aşırı muhafazalar İslamcı Selefiler'in yeniden ortaya çıktığını, Instagram ve TikTok'ta Hamas yanlısı internet fenomenlerinden oluşan bir grubun ortaya çıktığını kaydetti.

Bir Selefi vaizin Hamas saldırısından sonra TikTok'taki takipçi sayısı 55 bine yükseldi. Videolarda İsrail'in varolma hakkı sorgulanıyor.

Avrupa polis teşkilatı Europol'a göre geçen yıl 16 ”terör saldırısından” sadece ikisi “cihatçı” özelliğe sahipti. 13 saldırı sol ve anarşist kanat, bir saldırıysa sağ kanatla ilişkilendirilmişti.

Forum

XS
SM
MD
LG