Almanya’da aşırı sağcı ve göçmen karşıtı Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) gizli toplantıda ele aldığı, ülkeden tüm göçmenleri gönderme planının ifşa olmasına tepkiler devam ediyor. Son on yılların en büyük gösterilerine sahne olan ülkede haftasonunda da, yüz binlerce kişi AfD’yi protesto eylemlerine katıldı.
Münih’teki gösteriye yaklaşık 200 bin kişi katıldı. Şehir merkezindeki etkinlik alanının dolup taşması üzerine eylem, güvenlik nedeniyle yarıda kesildi.
Hamburg’da düzenlenen gösteriye ise 150 bin kişi katıldı; kalabalık nedeniyle polis izin verilen toplanma alanını genişletti. Ancak protestocuların genişletilen alana da sığmaması nedeniyle eylem planlanandan erken sonlandırıldı.
Köln'de “Demokrasiyi koruyun, AfD ile mücadele edin” sloganı ile düzenlenen ve bin kişinin katılması beklenen eyleme 70 binden fazla kişi katıldı. Başkent Berlin’de Federal Meclis önünde polisin verilerine göre 100 bin, organizatörlere göre 250 bin kişi toplandı.
Protestocular, ırkçılığa ve aşırı sağ partisi AfD'ye karşı dövizler taşıyarak sloganlar attı. Nürnberg, Düsseldorf, Stuttgart, Wuppertal, Kassel, Erfurt, Halle, Cottbus ve Würzburg başta olmak üzere ülke genelinde toplam 40 kentte düzenlenen diğer gösterilere de 100 binden fazla insanın katıldığı öğrenildi.
Irkçı partiye siyasi tepkiler
AfD’ye siyasi tepkiler de sürüyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, her haftasonu sosyal medya hesabından paylaştığı geleneksel video mesajında, "Almanya’da herkes birliktelik, hoşgörü ve demokrasimiz için çok açık bir biçimde harekete geçmeli" şeklindeki mesajıyla gösterilere destek verirken, "Almanya’da bir daha Nasyonal Sosyalistler’in kan bağı ve etnik kökene dayalı ırkçı ideolojisine yer olmayacak" dedi.
Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier da, "Demokrasimizin geleceği, yüksek ses çıkaran rakiplerine değil, demokrasiyi savunanlarının seslerini yükseltmesine bağlı. Birlikte daha güçlü olduğumuzu gösterelim" şeklinde bir mesaj verdi.
Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, AfD'nin anayasayı baltalamak istediğini öne sürerek, "Bunu engellemek için bütün güçlerimizle demokrasiye sahip çıkmalıyız" ifadesini kullandı.
Türk kökenli göçmen nüfusun bir milyonu bulduğu Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst, AfD'yi "Nazi partisi" olarak tanımladı.
AfD’nin "tersine göç" planı
Almanya’daki kitlesel gösterileri ateşleyen gelişme, anketlerde oy oranı yüzde 23’ü bulan, en güçlü ikinci parti konumundaki Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) ev sahipliğinde yapıldığı ortaya çıkan gizli toplantı oldu.
Bu toplanının geçtiğimiz Kasım’da başkent Berlin’in yanıbaşındaki Potsdam kentinde bir otelde gerçekleştiği ortaya çıktı. Aralarında AfD lideri Alice Weidel'in özel kaleminin de olduğu çok sayıda AfD’li siyasetçinin yanısıra, partiyi destekleyen bazı iş insanlarının da toplantıda bulunduğu anlaşıldı.
Avusturyalı aşırı sağcı aktivist Martin Sellner’in bu toplantıda "tersine göç" başlıklı bir sunum yaptığı, katılımcıların bu sunumdaki önerilerin nasıl uygulamaya geçirebileceğini tartıştıkları öğrenildi.
Sellner, toplantıda Almanya’da yasal ve yasa dışı olarak bulunan milyonlarca yabancının sınırdışı edilmesine dair nasıl bir yol haritası izlenebileceğine ilişkin bir “master planı” sundu.
Plan, Almanya'da oturma hakkı ve Alman pasaportu olan veya vatandaşlık almış milyonlarca yabancının kademeli olarak sınırdışı edilmesi, ülkeden gönüllü olarak ayrılmaları ya da ayrılmaya zorlanmalarını öngörüyor.
Plana göre, çifte vatandaşlıkları olanların da Alman vatandaşlıkları iptal edilerek, geldikleri ülkelere dönmeleri isteniyor.
Forum