Suriye devlet haber ajansı, İsrail'in Perşembe günü Şam'ın batı mahallelerinden birine ve başkentin banliyölerinden birine düzenlediği en az iki hava saldırısında en az 15 kişinin öldüğünü ve 16 kişinin yaralandığını bildirdi.
SANA haber ajansı, Şam'ın Mezze mahallesine ve başkentin kuzeybatısındaki Kudsaya banliyösüne düzenlenen hava saldırılarında iki binanın vurulduğunu aktardı. Mezze'de olay yerinde bulunan bir Associated Press muhabiri, beş katlı bir binanın, bodrum katına isabet eden bir füze nedeniyle hasar gördüğünü söyledi.
İsrail ordusu, Suriye'deki İslami Cihat militan grubunun altyapı tesislerini ve komuta merkezlerini vurduğunu ve “terör örgütünün komuta merkezine ve operatörlerine önemli hasar verdiğini” kaydetti.
Şam ve yakınlarındaki bir banliyöye düzenlenen hava saldırıları, İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in danışmanı Ali Laricani'nin Suriye'nin başkentindeki Mezze mahallesinde bulunan İran Büyükelçiliği'nde Filistinli grupların temsilcileriyle biraraya gelmesinden kısa bir süre önce düzenlendi.
İsrail ordusu, İslami Cihat'ın Gazze Şeridi'ndeki Filistinli militan grup Hamas'la birlikte 7 Ekim 2023'te İsrail'in güneyine düzenlenen ve çoğu sivil 1200 kişinin ölümüne, 250 kişinin de Gazze'ye kaçırılmasına yol açan saldırılara katıldığını kaydetti.
Açıklamada ordunun “İslami Cihat terör örgütüne karşı gereken her yerde operasyon yapmaya devam edeceği” belirtildi.
İsrail'in 7 Ekim saldırısına misillemesi ve ardından gelen İsrail-Hamas savaşı, Lübnan ve Suriye'yi etkileyerek ve İsrail ile İran arasında saldırılara yol açarak daha geniş bir bölgeye yayıldı. Yerel sağlık yetkililerine göre savaş Gazze'nin büyük bölümünü harabeye çevirdi, çoğu kadın ve çocuk 43 binden fazla Filistinli'nin ölümüne neden oldu. Gazze'deki yetkililer ölü sayısı raporlarında sivil ya da savaşçı ayrımı yapmıyor.
Filistin İslami Cihat Grubu'ndan bir yetkili, Mezze'deki saldırının ofislerinden birini hedef aldığını ve gruptan birkaç kişinin öldüğünü söyledi. Yetkili, medyaya bilgi verme yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması koşuluyla konuştu.
Suriye devlet haber ajansı SANA, ülkenin hava savunma sistemlerinin Humus'un güneyindeki bir “düşman hedefe” karşı harekete geçirildiğini duyurdu. Ajans daha fazla ayrıntı vermedi.
Tahran, 2011'deki ayaklanmanın iç savaşa dönüşmesinden bu yana Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat hükümetinin ana destekçilerinden biri oldu ve çatışmanın gidişatını Esat lehine çevirmede önemli bir rol oynadı.
İran çok sayıda askeri danışmanı ve Ortadoğu'nun dört bir yanından binlerce İran destekli savaşçıyı Esat'ın yanında savaşmaları için Suriye'ye gönderdi. Tahran ayrıca milyarlarca dolar değerinde yakıt tedarik ederek ve kredi hattı açarak Esat için ekonomik bir can simidi oldu.
İsrail, Suriye'de komşu Lübnan'ın Hizbullah üyelerini ve İran destekli grupların yetkililerini hedef alan yüzlerce hava saldırısı düzenledi.
Hizbullah, 8 Ekim 2023'te Gazze'deki Hamas ile dayanışma amacıyla İsrail'e ateş açmaya başladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, savaşın başlangıcından bu yana Lübnan'da ölenlerin sayısının 3 bin 365'e, yaralananların sayısının ise 14 bin 344'e ulaştığını açıkladı. Yaklaşık 1,2 milyon insan yerinden edildi. İsrail'deyse 31'i asker olmak üzere 76 kişi öldürüldü.
Lübnan’da son durum
Lübnan devlet medyası, İsrail'in Perşembe günü düzenlediği hava saldırısında ülkenin doğusundaki Baalbek şehrinde bir binanın vurulduğunu, en az dokuz kişinin öldüğünü ve beş kişinin de yaralandığını duyurdu.
Baalbek'teki saldırı herhangi bir uyarı yapılmadan düzenlendi. İsrail ordusu herhangi bir yorum yapmadı. İsrail'in hedefi de belirlenmiş değil.
Ulusal Haber Ajansı, İsrail savaş uçaklarının Perşembe günü hava saldırılarını yoğunlaştırarak güney liman kenti Sur'un dış mahalleleri ve Nebatiye bölgesi dahil güney ve doğu Lübnan'daki çeşitli bölgeleri hedef aldığını aktardı.
Gün boyunca Beyrut'un güney banliyölerini hedef alan hava saldırıları, son iki gün içinde bölgeye yönelik saldırılarda belirgin bir artışa neden oldu. İsrail ordusu, banliyölerdeki çeşitli yerler ve binalar için tahliye uyarıları yayınladı.
İsrail ordusu, Şam'ın güney banliyösü Dahiye'deki silah depolama tesisleri ve komuta merkezleri dahil Hizbullah hedeflerine saldırılar düzenlediğini açıkladı.
Savaşın 23 Eylül'de şiddetlenmesinden önce Hizbullah yaklaşık 500 üyesini kaybettiğini açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler Barış Gücü bölgede
Lübnan ziyareti sırasında konuşan Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNIFIL) Şefi Jean-Pierre Lacroix, İsrail güçleri ile Hizbullah militanları arasında devam eden yoğun çatışmalara rağmen UNIFIL’i güney Lübnan'daki tüm mevzilerinde tutmaya kararlı olduğunu söyledi.
UNIFIL, İsrail'in barış gücü askerlerinin sınırdan 5 kilometre geri çekilmesi yönündeki çağrılarına rağmen Mavi Hat olarak bilinen sınırın ötesinde İsrail ve Hizbullah arasında tırmanan çatışmaları gözlemlemeye devam etti. UNIFIL, İsrail'i gözlem ekipmanlarını kasten tahrip etmekle suçladı ve çatışmalarda 13 barış gücü görevlisi yaralandı.
Jean-Pierre Lacroix, gezisi sırasında yaralı barış gücü askerlerinden bazılarını ziyaret etti.
“UNIFIL güçlerinin tüm mevzilerde konuşlanmaya devam ettiğini ve bu mevcudiyetin her yerde korunmasının çok önemli olduğunu düşündüklerini” söyleyen Lacroix, “Bazı mevzileri boşaltmış olsaydık, bu UNIFIL'in bugün devam etme kapasitesini kesinlikle tehlikeye atacaktı, ancak muhtemelen daha da önemlisi, UNIFIL'in yarın, düşmanlıklar sona erdiğinde bir rol oynama kapasitesini önemli ölçüde zayıflatacaktı” şeklinde konuştu.
Lacroix, 2006 yılında İsrail ve Hizbullah arasında aylarca süren savaşı sona erdiren ancak her iki tarafın hiçbir zaman tam olarak uygulamadığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına atıfta bulunarak, “1701 sayılı kararın çözüm için kritik çerçeve olmaya devam ettiği konusunda hala büyük bir fikir birliği olduğunu” söyledi.
Forum