Erişilebilirlik

Ege'deki deprem dalgası Yunan uzmanları kaygılandırıyor; acil durum ekipleri Santorini adasına sevk edildi


Sismik faaliyetlerdeki artışın potansiyel olarak güçlü bir depremle ilgili endişeleri tırmandırmasının ardından Pazartesi günü volkanik Yunan adası Santorini'de okullar kapatıldı ve adaya acil durum ekipleri sevk edildi.
Sismik faaliyetlerdeki artışın potansiyel olarak güçlü bir depremle ilgili endişeleri tırmandırmasının ardından Pazartesi günü volkanik Yunan adası Santorini'de okullar kapatıldı ve adaya acil durum ekipleri sevk edildi.

Yunanistan'ın volkanik adası Santorini’de, artan sismik hareketlilik nedeniyle okullar Pazartesi günü kapatıldı, acil durum ekipleri adaya yönlendirildi. Son üç gün içinde bölgede 200'den fazla denizaltı depremi kaydedilmesinin ardından, çevredeki diğer popüler Ege adalarında da önlemler alındı.

Başbakan Kiryakos Miçotakis, Brüksel’deki bir toplantıdan yaptığı açıklamada, "Çok yoğun bir jeolojik süreçle karşı karşıyayız. Adalarda yaşayan vatandaşlarımızdan sakin olmalarını ve Sivil Savunma'nın talimatlarına uymalarını rica ediyorum," dedi.

Santorini'de, cep telefonları aracılığıyla kaya kayması riski konusunda uyarılar yapılırken birkaç küçük deprem meydana geldi. Yetkililer, adanın eski limanı da dahil olmak üzere kayalıklara yakın bazı sahil bölgelerine erişimi yasakladı.

Sivil Savunma Bakanı Vasilis Kikilias, Pazar gecesi Atina'da yapılan acil hükümet toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Bu tedbirler ihtiyati niteliktedir ve yetkililer tetikte olmaya devam edecektir. Vatandaşlarımızı, riski en aza indirmek için güvenlik tavsiyelerine sıkı sıkıya uymaya çağırıyoruz,” dedi.

Yunan uzmanlar, çoğu 4,5'in üzerinde büyüklüğe sahip olan depremlerin Santorini'deki yanardağ ile bağlantılı olmadığını söylerken, sismik aktivitelerin endişe kaynağı olduğunu kabul ediyor.

Yunan uzmanlar, çoğu 4,5 büyüklüğünün üzerinde olan depremlerin Santorini’deki yanardağla bağlantılı olmadığını belirtirken, ancak sismik aktivitelerin yine de ciddi bir endişe kaynağı olduğunu kabul ediyor.

Hükümet yetkilileri hafta sonu boyunca ve Pazartesi günü durumu değerlendirmek üzere bilim insanlarıyla biraraya gelirken, yakındaki Amorgos, Anafi ve İos adalarında da okulların tatil edilmesi talimatı verildi.

Adalarda yaşayanlar endişeli

Pazar gecesi boyunca ve Pazartesi gününe kadar devam eden artan deprem sıklığı, bölge sakinlerini ve ziyaretçilerini büyük bir endişeye sevk etti. Santorini Filarmoni Orkestrası'nın yöneticisi Michalis Gerontakis, “Daha önce hiç bu sıklıkta bir deprem hissetmemiştim, her 10-20 dakikada bir sarsıntı oldu.

Bazılarımız paniğe yol açmamak için belli etmemeye çalışsa da, herkes endişeli,” diyerek bölgedeki korkuyu dile getirdi.

Santorini Filarmoni Orkestrası'nın yöneticisi Michalis Gerontakis, depremlere rağmen orkestra üyelerinin performans sergilediklerini söyledi. "Çalarken depremleri hissedemezsiniz ama biz kilisedeyken birkaç kez deprem oldu. Kimse ne olacağını bilemez. İnsanlar ne isterlerse söyleyebilirler ama bunun bir değeri yok. Doğa ile mücadele edemezsiniz," dedi.

Bölge sakinleri ve ziyaretçilere, kapalı alanlarda kalabalık toplantılardan ve kaya kaymalarının meydana gelebileceği bölgelere girmemelerinin tavsiye edildiği açıklandı. Ayrıca, otellere, depremden kaynaklanabilecek bina hasarlarını azaltmak amacıyla yüzme havuzlarını boşaltmaları talimatı verildi.

“Ada sakinleri geceyi arabalarında geçirdi”

Pazar günü adaya ulaşan itfaiye kurtarma ekipleri, adanın ana hastanesinin yanındaki bir basketbol sahasının içine sarı çadırlar kurdu.

“Dün gece 26 kişilik bir kurtarma ekibi ve bir kurtarma köpeğiyle adaya vardık” diyen itfaiye komutanı Ioannis Billias, aralarında ailelerin de bulunduğu çok sayıda ada sakininin geceyi arabalarında geçirdiğini söyledi.

Bazı bölge sakinleri ve yerel çalışanlar seyahat acentelerine giderek adayı terk etmek için uçak ya da feribot bileti almaya çalıştı.

19 yıldır adada yaşayan ve Pazartesi günü yakındaki Naxos adasına gitmek için bir feribot bileti alan Faslı tur rehberi Nadia Benomar “Daha önce de depremler oldu ama böylesini hiç yaşamadık. Bu çok farklı bir his. Ortalık sakinleşene kadar birkaç günlüğüne uzaklaşmam gerekiyor” dedi.

Bazı ada sakinleriyse risk almaya hazır olduklarını söyledi. Restoran çalışanı Yiannis Fragiadakis, depremlere rağmen Pazar günü Santorini'ye döndüğünü söyledi.

Fragiadakis, “Korkmadım. İnsanların gerçekten endişeli olduğunu ve adadan ayrıldığını biliyorum. Adaya vardığımda limanın kalabalık olduğunu gördüm, yaz mevsimi gibiydi. Kalmayı planlıyorum ve umarım restoran üç hafta içinde (tatil sezonu için) açılır” şeklinde konuştu.

Seul'den Güney Koreli turist Soo Jin Kim ise Pazar günü ailesiyle tatile gelmiş.

Soo Jin Kim,, “Dün gece otelde akşam yemeği yedik ve yaklaşık 10 kez hafif sarsıntılar hissettik. Ancak gece yarısı büyük bir sarsıntı hissettik, haberlere baktım” dedi. Bir yandan endişeli olduklarını diğer yandan ise durumun ne olduğunu anlamaya çalıştıklarını söyleyen Güney Koreli turist, seyahat planlarını değiştirmeyi düşünmediklerini sözlerine ekledi.

Yunanistan’ın ikonik adası Santorini'deki yanardağ 3500 yıl önce patlamıştı

Santorini Adası, 3500 yıldan daha uzun süre önce insanlık tarihinin en büyüklerinden biri olarak kabul edilen volkanik patlamanın oluşturduğu dik kayalıklar boyunca inşa edilmiş beyaz badanalı evlerin bulunduğu köyleriyle yılda 3 milyondan fazla ziyaretçi çekiyor.

Yaklaşık M.Ö. 1620 yılında meydana gelen bu patlama adanın büyük bir bölümünü yok etmiş, geniş bir alanı metrelerce külle kaplamıştı. Patlamanın bölgede gelişen antik Minos uygarlığının çöküşüne katkıda bulunduğuna da inanılıyor.

Yanardağ hala aktif olmasına rağmen son kayda değer patlama 1950 yılında meydana gelmişti.

Yunan sismolog Gerasimos Papadopoulos, canlı sismik haritalarda Santorini, Ios, Amorgos ve Anafi adaları arasında görüntülenen mevcut deprem dizisinin yaklaşan daha büyük bir depreme işaret edebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Papadopoulos, yaptığı bir paylaşımda, “Tüm senaryolar açık kalmaya devam ediyor. Sarsıntıların sayısı artmış, büyüklükleri yükselmiş ve merkez üsleri kuzeydoğuya kaymış durumda. Bunlar volkanik değil tektonik depremler olsa da risk seviyesi yükseldi” dedi.

Santorini'nin en büyük kasabası Fira'da yerel yetkililer olası bir tahliyeye hazırlık olarak kent sakinleri için toplanma noktaları belirledi. Ancak Belediye Başkanı Nikos Zorzos önlemlerin ihtiyati niteliğini vurguladı.

Zorzos, hafta sonu brifingi sırasında, “Hazırlık yapmakla yükümlüyüz. Ancak bir şeye hazırlıklı olmak onun gerçekleşeceği anlamına gelmez. Bazen haberler abartı içerebilir, bu nedenle insanlar sakin kalmalı” şeklinde konuştu.

Forum

XS
SM
MD
LG