Erişilebilirlik

AB, Çin menşeli elektrikli araçlara yüzde 38'e varan vergi getiriyor


Çin'in Jiangsu eyaletindeki Lianyungang limanında, Brezilya'ya ihraç edilmek üzere bir araç gemisine yüklenmeden önce BYD marka elektrikli araçlar- 25 Nisan 2024.
Çin'in Jiangsu eyaletindeki Lianyungang limanında, Brezilya'ya ihraç edilmek üzere bir araç gemisine yüklenmeden önce BYD marka elektrikli araçlar- 25 Nisan 2024.

Avrupa Komisyonu, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 38,1'e varan oranlarda geçici vergi uygulayacağını duyurdu.

AB ticaret politikasını denetleyen Komisyon, Temmuz ayına kadar yürürlüğe girmesi muhtemel verginin BYD marka araçlar için yüzde 17,4, Geely için yüzde 20 ve SAIC için yüzde 38,1 olacağını açıkladı.

Avrupa Birliği, Çin’in ülkesindeki elektrikli otomobil üretimine devlet sübvansiyonu sağladığı ve bu sayede Çin firmalarının serbest piyasa koşullarını ihlal edecek şekilde araç sattığı gerekçesiyle soruşturma yürütüyordu. Avrupa Komisyonu’nun duyurduğu ek gümrük vergileri, bu soruşturma kapsamında tedbir olarak getirildi.

Komisyon, soruşturmada işbirliği yapan şirketlere daha az, işbirliği yapmayan şirketlere ise yüzde 38,1 oranında tarife uygulanmasını uygun gördü.

Çin firmaları, elektrikli araç pazarının büyük oyuncuları

Çin’deki otomobil endüstrisi, batarya sektörünün gelişmesiyle birlikte olağanüstü büyüdü. Otomotiv, Pekin'de 2015’te devlet politikası başlatılan “Made In China 2025” stratejisinin önemli bir bileşeniydi.

Bunun sonucunda Çin firmaları, dünya elektrikli araç pazarının büyük oyuncuları haline geldi. Bu firmalardan BYD, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi unvanı için ABD’li Tesla ile yarışıyor. MG markasının sahibi SAIC ve Volvo'nun sahibi Geely gibi firmalar da ilk sıralarda yer buluyor.

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre 2023’te dünyada satılan elektrikli araçların yüzde 60’ı Çin menşeiliydi. Ancak Çinli üreticilerin, fiyatları diğer firmaların yakalamakta zorlanacağı bir seviyede tutması Avrupa ve ABD'deki üreticileri endişeye sevk ediyor. Örneğin Avrupa’da üretilen elektrikli otomobillerin fiyatları, Çin'in benzer segmentlerdeki elektrikli otomobil fiyatlarının ortalama yüzde 20 üzerinde seyrediyor.

İsviçreli UBS bankası, geçen yıl yayınladığı raporda, Çinli BYD'nin mevcut küresel otomobil üreticilerinin en iyilerinden bile yaklaşık yüzde 25 daha düşük maliyetle otomobil üretebileceğini öne sürdü.

Biden yönetimi geçtiğimiz ay harekete geçti ve ABD’ye Çin'den ithal edilen akülü arabalara uyguladığı gümrük vergisini yüzde 25'ten yüzde 100'e yükseltti.

Benzer bir uygulama Türkiye'den

Benzer bir uygulama Türkiye’de 2023’te hayata geçirilmişti. Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere uygulanan ilave gümrük vergisi yüzde 40'a çıkarılmıştı. Bu kararda özellikle, Türkiye’de üretilmeye başlayan TOGG marka yerli elektrikli aracın piyasa payının yükselmesi hedefleniyordu.

Ancak ek vergilere rağmen Çin firmaları, elektrikli araç pazarında rekabet edebilecek fiyat avantajını korudu.

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlanan bir kararla sadece elektrikli araçlara değil, Çin’den ithal edilen, tüm yakıt tiplerini kullanan binek araçlardaki ek vergi, 7 Temmuz 2024 itibariyle yüzde 40’a yükseltildi.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG