Avrupa Birliği Suriye’ye karşı yaptırımları genişletirken, 23 kişi ve kuruluşun yer aldığı listeye üçü İranlı yedi kişiyi daha ekleme kararı aldı.
Sözkonusu kişilerin Avrupa’daki mal varlıklarını donduran ve seyahat yasağı getiren listede Devlet Başkanı Beşar Esad da bulunuyor.
Listeye yeni eklenen İranlı ve diğer kişilerin Suriye hükümetine muhalefeti ezmesi için askeri malzeme ve destek sağladığı öne sürülüyor.
Avrupa Birliği’nin yeni yaptırımları yarın onaylaması ve Cuma günü uygulamaya koyması bekleniyor.
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim AB yaptırımlarını, Suriye halkına zarar veren bir “savaş eylemi” diye tanımlayarak kınadı. Muallim, Şam’da düzenlediği basın toplantısında, yabancıların Suriye’nin içişlerine müdahele etmesini reddetti ve Avrupa diye bir yer tanımayacaklarını söyledi.
Muallim ayrıca İran ve Hizbullah örgütünün, Suriye hükümetinin protestocuları bastırmasına yardım ettiği iddialarını yalanladı ve kimi şiddet olaylarının El Kaide’nin işi olabileceğini öne sürdü.
Haberlere göre Muallim, yabancı basını Cisr el-Şuhur'da yaşananları çarpıtmakla suçladı, Türkiye'deki mültecilerin kaçmaya zorlandığını ileri sürdü. Bakan, “Türkiye'deki dostlarımızdan bu insanların geri dönüşü için bize yardım etmelerini istiyoruz," dedi.
Bu arada yedi ünlü yazar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne, Suriye hükümetini protestoculara şiddet uygulamasından ötürü kınayan bir bildiri yayınlamaya çağırmak üzere bir mektup gönderdi. Mektupta imzası olan yazarlar arasında Orhan Pamuk, Bernard-Henry Levy, Salman Rüştü, Umberto Eco, David Grossman ve Amos Oz var.