Artık seçim kampanyasında yer almayan Başkan Joe Biden, Pazartesi günü Teksas’taki Lyndon Baines Johnson Başkanlık Kütüphanesi'nde, başkanlık döneminin mirasını pekiştirmeye yardımcı olmak üzere tasarlanmış bir konuşma yaptı.
Bu yılki seçim kampanyasından çekildikten sonra Biden, Sivil Haklar Yasası'nın 60’ıncı yıldönümünü hukukun üstünlüğü ve demokratik ilkeler hakkında konuşarak kutladı. Bir taraftan da, Cumhuriyetçi Donald Trump'ın Beyaz Saray'a geri dönmesi halinde ortaya çıkmasını beklediği tehditler konusunda uyarılarda bulundu. Biden “Hiç kimse hukukun üstünde değildir” dedi.
Biden, Trump'a yönelik suçlamalarını Martin Luther King Jr, John F. Kennedy ve Lyndon B. Johnson dönemlerinde siyasette geçirdiği ilk günlere duyduğu nostaljiyle harmanlayarak sürdürdü.
Konuşmanın yapıldığı ortam özel bir anlam taşıyordu. Biden, tıpkı kendisi gibi yeniden seçilmeyi istemeyen son başkan Johnson'a adanmış kütüphanede konuştu.
Anayasa Mahkemesi değişiklikleri
Biden konuşmasında ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nde dönem sınırlaması ve yargıçlar için uygulanabilir bir etik kuralın yanı sıra başkanlık dokunulmazlığını sınırlandıracak bir anayasa değişikliği yapılması çağrısında bulundu. Ancak önerisinin Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nden geçmesi pek mümkün görünmüyor.
Biden'ın COVID-19 nedeniyle iptal etmek zorunda kaldığı ve yeniden planladığı Teksas ziyareti, son iki hafta içinde Biden için çok farklı bir anlam kazandı.
Başlangıçta 15 Temmuz’da yapılması planlanan konuşma, Beyaz Saray tarafından, Biden'ın başkanlık kampanyasını kurtarmak için bir fırsat olarak görülüyordu. Konuşma, Biden'ın kenara çekilmesini açıkça isteyen ilk Demokrat milletvekili olan, 15 dönemlik kongre üyesi Temsilci Lloyd Doggett'ın kendi bölgesinde yapılacaktı.
İki hafta içinde siyasi manzara yeniden şekillendi. Biden yarış dışı kaldı. Başkan Yardımcısı Kamala Harris Demokratlar’ın muhtemel adayı. Başkan Biden ise önümüzdeki dört yıla değil, tek döneminin mirasına ve demokrasinin geleceğine odaklanmış durumda.
Doggett, Başkan'ın Pazartesi günü Austin'e inişinin ardından Biden'ı karşılayan milletvekilleri, sivil haklar savunucuları ve diğerlerinden oluşan grup arasındaydı. Biden ve Teksaslı kongre üyesi el sıkıştılar ve kısa bir sohbet yaptılar.
Biden konuşmasında Harris'i “ilham verici bir lider olmaya devam edecek” “inanılmaz bir ortak” olarak nitelendirdi.
Son çıkış
Görevdeki hiçbir Amerikan başkanı seçim yarışından Biden kadar geç bir dönemde çekilmedi. Johnson, Mart 1968'de, Vietnam Savaşı'nın en yoğun olduğu dönemde yeniden seçilmeyi istemeyeceğini açıklamıştı.
Biden son zamanlarda Johnson ile çok kez karşılaştırıldı. Her iki lider de kararlarını açıklamak üzere Oval Ofis'ten ulusa seslendi. Her ikisi de kendi partilerinden kenara çekilmeleri için baskı gördü ve sonuçta her ikisi de bunu yaptıkları için övgü aldı.
Ancak nedenleri çok farklıydı. Johnson savaşın sıcak döneminde çekildi ve çatışmaya odaklanması gerektiği konusunda uzun uzun konuştu. 81 yaşındaki Biden ise, 27 Haziran'daki sarsıcı münazara performansı kendi partisi içinde yaşı, akli dengesi ve Trump'ı yenip yenemeyeceği konusundaki korkuları ateşleyene kadar yeniden aday olma niyetindeydi.
Biden, Trump'ı demokrasi için ciddi bir tehdit olarak nitelendirdi, özellikle de eski başkanın 2020'de kaybettiği seçimin sonuçlarını tersine çevirme çabaları ve bu kayıpla ilgili “devam eden yalanları” nedeniyle. Başkan yarıştan çekilme kararının, demokrasiyi korumak için partisini birleştirme ihtiyacından kaynaklandığını belirtti.
Oval Ofis’te yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, “İlerlemenin en iyi yolunun meşaleyi yeni bir nesle devretmek olduğuna karar verdim. Ulusumuzu birleştirmenin en iyi yolu budur” dedi ve “Hiçbir şey, ama hiçbir şey demokrasimizi kurtarmanın önüne geçemez. Buna kişisel hırs da dahildir” ifadelerini kullandı.
Biden başkanlığı süresince, başkan yardımcısı seçimi dahil olmak üzere, eşitlik ve sivil hakları sık sık ön plana çıkardı. Harris bu görevi üstlenen ilk kadın, siyahi ve Güney Asya kökenli kişi. oldu Ayrıca başkanlığa seçilen ilk kadın da olabilir.
Eşitlik eylemleri
Biden'ın yönetimi emlak piyasasında ırk ayrımcılığıyla mücadele etmek için çalıştı. Beyaz olmayan insanları orantısız bir şekilde etkileyen federal marihuana suçlamalarından hüküm giymiş binlerce kişiyi affetti. Yönetimi, ırksal olarak ayrılmış veya yol projeleriyle bölünmüş mahalleleri yeniden birbirine bağlamak için federal fon sağladı ve ayrıca tarihsel olarak siyahilerin çoğunlukta olduğu üniversitelere milyarlar dolarlık yatırımlar yaptı.
Biden, bu çabalarının, ülkeyi ileriye götürmek ve 1964 yılında Johnson tarafından imzalanan ve ABD tarihindeki en önemli sivil haklar başarılarından biri olan dönüm noktası niteliğindeki yasayı zayıflatma çabalarına karşı koruma amacı taşıdığını söyledi.
Yasa ırk, renk, din, cinsiyet ya da ulusal köken temelinde ayrımcılık yapılmasını yasadışı hale getirmişti. Okul, iş ve kamu tesislerinde ayrımcılığı sona erdirmek üzere tasarlanan yasa, seçmen kayıt şartlarının eşit olmayan bir şekilde uygulanmasını yasaklıyordu.
Johnson yasayı Kongre'nin onaylamasından beş saat sonra imzaladı ve ulusun “başarısız olunmaması gereken” bir “sınav döneminde” olduğunu söylemiş ve şu ifadeleri kullanmıştı: “Irksal zehir kaynaklarını kapatalım. Bilge ve anlayışlı kalpler için dua edelim. İlgisiz farklılıkları bir kenara bırakalım ve ulusumuzu bir bütün haline getirelim.”
Biden, oy verme haklarını genişleten önemli bir yasayı ve George Floyd'un adını taşıyan bir federal polislik yasasını imzalamak dahil olmak üzere, görevdeki son altı ayında “yapabildiği kadar çok şey yapmaya kararlı” olduğunu söyledi.
Biden, Oval Ofis'ten yaptığı açıklamada “Oy kullanma hakkından seçme hakkına kadar kişisel özgürlüklerimizi ve medeni haklarımızı savunmaya devam edeceğim” dedi ve “Nefret ve aşırıcılığa karşı çıkmaya devam edeceğim, Amerika'da siyasi şiddete ya da herhangi bir şiddete asla yer olmadığını açıkça belirteceğim, nokta” şeklinde konuştu.
Forum