Erişilebilirlik

ABD Kongresi’nde Türkiye’ye F-16 satışına onay olasılığı artıyor mu?


Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Michael McCaul, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ikinci turda yeniden cumhurbaşkanı seçilse bile ABD’nin Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışına genel olarak sıcak baktığını söyledi.

Cumhuriyetçi Partili Teksas Temsilcisi McCaul’un Amerikan basın kuruluşu Politico’ya yaptığı bu açıklama, daha önce satışa karşı çıktığı için önemli bir gelişme olarak değerlendirildi. Politico, bu açıklamayla askeri satışın gerçekleşmesi olasılığının arttığına dikkat çekti.

Teksaslı temsilci, Yunanistan'ın ABD yapımı F-35 savaş uçaklarını satın almasına ve F-16'larını geliştirmesine verilecek son onayların ve Türkiye'nin de İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından, Ankara’ya bu satışa izin vereceklerine inandığını söyledi.

İsveç’in NATO üyeliği için güvence verildi mi?

McCaul, "Seçimden sonra, kazanan kim olursa olsun, İsveç'in bir NATO müttefiki olarak tanınacağı konusunda bize güvence verildi" dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, seçim sonrası Türkiye'ye F-16'ların verilmesinin onaylanması konusunda "şu ya da bu şekilde herhangi bir güvenceden haberdar olmadığını" söylemişti.

Beyaz Saray tarafından tamamen desteklense de 20 milyar dolarlık işlemin gerçekleşmesi için Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu ve Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun dört liderinin de satışa yeşil ışık yakması gerekiyor.

Temsilciler Meclisi Komisyonu’nun en üst düzey Demokrat üyesi olan Gregory Meeks’in koşulları ise daha kapsamlı. Bu koşullar arasında Ankara'nın Yunanistan'a yönelik saldırganlığını durdurması da yer alıyor.

Politico’nun haberine göre Meeks, "Şu an itibariyle Türkiye'ye F-16 satışından yana değilim. Bu seçimlerin tamamlanmasını istiyorum ve ardından Türkiye'den bazı adımlar görmem gerekiyor. Bu adımlar atılmadığı sürece bu satışa karşıyım. İsveç'e engelin kaldırılması da bu adımlardan biri. Daha başka adımlar da var’’ dedi.


Meeks'in açıklamaları, Türkiye'nin ve Erdoğan’ın teslimattan önce dış politikasını kökten değiştirmesi gerektiğini sık sık dile getiren Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Partili Senatör Bob Menendez’inkilerden çok farklı değil.

Menendez için de mesele sadece İsveç’in üyeliği değil, aynı zamanda NATO müttefiki Yunanistan'a yönelik saldırganlığın sona erdirilmesi, Ermenistan'a karşı Azerbaycan'a verilen desteğin kesilmesi ve Türkiye’de gazeteciler ile muhaliflerin hapisten çıkarılması.

Politico, Menendez’in fikrini değiştirip değiştirmeyeceği ile ilgili de Kongre kaynaklarının yorumlarına yer verdi.

Cumhuriyetçi Partili bir Kongre üyesinin yardımcısı, İsveç'in NATO'ya girmesinin ardından Menendez'in rota değiştirip değiştirmeyeceği sorusuna "hareket olabilir" yanıtını verdi. Ancak her iki partiden açıklanmasını istemeyen diğer çalışanlar, senatörün tek bir karardan sonra, geri adım atmak için olasılığın az olduğu görüşünde.

Bir Senato yetkilisi, "Bence bu Türkiye'nin liderliğinin ne yapacağına bağlı ve Türkiye'de bir liderlik değişikliği olacak gibi görünmüyor" dedi.



STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG