Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ikinci yıldönümünü dolayısıyla ABD, Rusya’ya büyük bir yaptırım paketi açıklayacak.
ABD Maliye Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo dün Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, yeni yaptırım paketinde 500’den fazla hedef olacağını söyledi.
Adeyemo, Washington'un Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin ölümü konusunda Rusya'dan hesap sormaya çalıştığını da belirterek, diğer ülkelerle ortaklaşa atılan adımın Rusya'nın askeri sanayi kompleksini ve Rusya'nın istediği mallara erişimini kolaylaştıran üçüncü ülkelerdeki şirketleri hedef alacağını belirtti.
Adeyemo, "Yarın [bugün] sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzlerce yaptırım açıklayacağız, ancak bu adımları atanın sadece Amerika olmadığını hatırlamak önemli" dedi.
ABD, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgalinden bu yana Moskova’yı hedef alan birçok yaptırım açıkladı.
Yeni yaptırımlar, ABD Kongresi'nin Kiev için ek güvenlik yardımını onaylayıp onaylamayacağına dair şüphelere rağmen, ABD ve müttefiklerinin Rusya üzerindeki baskıyı sürdürmeye çalıştığı bir dönemde yapılıyor.
Başkan Joe Biden yönetimi Ukrayna için daha önce onaylanan bütçeyi tüketti ve ek fon talebi şu anda Cumhuriyetçiler’in kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nde bekliyor.
“Sadece yaptırımlar değil Kongre kararı da gerekli”
Adeyemo, "Yaptırımlar ve ihracat kontrolleri Rusya'yı yavaşlatmaya ve Ukrayna'da istedikleri gibi savaşmasını zorlaştırmaya yönelik. Ama nihayetinde Ukrayna'ya hız kazandırmak ve kendisini savunmasını sağlamak için Kongre'nin Ukrayna'ya ihtiyaç duyduğu kaynakları ve silahları sağlamak üzere harekete geçmesi de gerekiyor” diye konuştu.
Uzmanlar, yaptırımların Moskova'nın saldırılarını durdurmaya yetmeyeceği uyarısında bulunuyor.
Eski bir Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi olan Peter Harrell, "Kongre'nin Ukrayna'ya ek askeri yardım sağlaması, yaptırımlar konusunda yapabilecekleri her şeyden çok daha önemli" dedi.
ABD Maliye Bakanlığı Aralık ayında Rusya ekonomisinin yaptırımlardan etkilendiğini ve 2022’de yüzde 2,1 küçüldüğünü açıkladı.
Yaptırımlar Baş Ekonomisti Rachel Lyngaas, Rusya ekonomisinin tahmin edilenden yüzde 5 daha küçük olduğunu söyledi.
Yaptırımlara rağmen Rus ekonomisi beklentilerin üzerinde bir performans gösterdi ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Ocak ayında, 2023'teki yüzde 3’lük güçlü büyümenin ardından 2024 için yüzde 2,6'lık büyüme tahmininde bulundu.
Ancak IMF sözcüsü Julie Kozack dün yaptığı açıklamada, askeri harcamaların silah üretimini arttırması, enflasyonun yükselmesi gibi nedenlerle Rusya'nın artık bir savaş ekonomisi içinde olduğunun açık olduğunu söyledi.
Forum