Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi CAIR isimli sivil toplum kuruluşu Salı günü, İsrail'in Gazze'deki savaşı nedeniyle artan İslamofobi nedeniyle 2024 yılının ilk yarısında ABD'de Müslümanlar’a ve Filistinliler’e yönelik ayrımcılığın ve saldırıların yaklaşık yüzde 70 oranında arttığını açıkladı.
İnsan hakları savunucuları, 10 binlerce kişinin ölümüne ve insani bir krize neden olan İsrail-Gazze savaşının Ekim ayında patlak vermesinden bu yana İslamofobi, Filistin karşıtlığı ve antisemitizmde küresel bir artış olduğunu söylüyor.
CAIR, 2024 yılının ilk altı ayında Müslüman ve Filistin karşıtı olaylarla ilgili 4 bin 951 şikayet aldığını ve bunun 2023 yılının aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 70'lik bir artışa denk geldiğini belirtti.
CAIR, şikayetlerin çoğunun göç ve iltica, istihdamda ayrımcılık, eğitim ayrımcılığı ve nefret suçları kategorilerinde olduğunu söyledi.
CAIR, 2023 yılında, savaşın patlak vermesinden sonraki son üç ayda yaklaşık 3 bin 600 olmak üzere, tüm yıl boyunca bu tür 8 bin 061 şikâyeti belgelemişti.
Son dokuz ayda ABD'de meydana gelen endişe verici olaylar arasında Ekim ayında Illinois'de altı yaşındaki Filistin asıllı Amerikalı bir çocuğun bıçaklanarak öldürülmesi, Şubat ayında Teksas'ta Filistin asıllı Amerikalı bir erkeğin bıçaklanması, Kasım ayında Vermont'ta Filistin asıllı üç öğrencinin silahla vurulması ve Mayıs ayında üç yaşındaki Filistin asıllı Amerikalı bir kızın boğulmaya çalışılması var.
İsrail'in en önemli müttefiki olan ABD'de Ekim ayından bu yana Gazze'deki savaşa karşı çok sayıda protesto gösterisi düzenlendi. CAIR raporu, "polis ve üniversite yetkililerinin Filistin yanlısı protestolara ve kampüslerdeki kamplara yönelik baskılarına" dikkat çekti.
Yıllardır süren İsrail-Filistin çatışması, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e saldırısyla tetiklendi. Saldırıda, İsrail rakamlarına göre 1200 kişi öldü ve yaklaşık 250 kişi rehin alındı.
Gazze Sağlık Bakanlığı, o tarihten bu yana İsrail'in Hamas yönetimindeki bölgeye düzenlediği askeri saldırılarda yaklaşık 40 bin Filistinli'nin öldüğünü, 2 milyon 300 bin kişilik nüfusun neredeyse tamamının yerinden edildiğini söylüyor. Bu rakamlarda sivil ve militan ayrımı yer almıyor.
Gazze’deki durum bölgede açlık krizine ve soykırım iddialarına yol açtı. İsrail bu iddiaları reddediyor.
CAIR, rakamları kamuya açık kaynaklar ve bir şikayet sisteminden gelen raporları inceleyerek derlediğini belirtti. Kuruluş, medyaya yansıyan olaylardaki kişilerle iletişim kurduklarını da ekledi.
Forum