Erişilebilirlik

Almanya ve İran arasında diplomatik kriz büyüyor: İran, Tahran’daki Alman okulunu kapattı


Temmuz ayının son günlerinde, Almanya'nın, İran rejiminin Avrupa'daki propaganda merkezi olarak gördüğü Hamburg İslam Merkezi'ni yasaklamasına misilleme olarak İran da Tahran’daki Alman Dil Enstitüsü’nü kapattı.
Temmuz ayının son günlerinde, Almanya'nın, İran rejiminin Avrupa'daki propaganda merkezi olarak gördüğü Hamburg İslam Merkezi'ni yasaklamasına misilleme olarak İran da Tahran’daki Alman Dil Enstitüsü’nü kapattı.

Temmuz ayının son günlerinde, Almanya'nın, İran rejiminin Avrupa'daki propaganda merkezi olarak gördüğü Hamburg İslam Merkezi'ni yasaklamasına misilleme olarak İran da Salı günü Tahran’daki Alman Dil Enstitüsü’nü kapattı

Hamburg’daki yasaklama kararı sonrasında, Alman hükümetini "kışkırtıcı" olmakla suçlayan ve "karşılığı olacak" tehdidinde bulunan İran, başkent Tahran'da faaliyet gösteren Alman Dil Enstitüsü'nün faaliyetlerini yasaklayarak, okulu kapattı. Tahran polisi enstitünün faaliyet gösterdiği binayı mühürledi.

İran medyası, kararın, Hamburg’daki merkezin ve toplam 4 Şii camisinin kapatılmasına misilleme olarak alındığını yazdı. İranlı yetkililer, enstitünün "yasadışı faaliyetleri ve mali ihlalleri" nedeniyle kapatıldığını bildirdi ve “Ülke yasalarını ihlal eden, çok sayıda yasadışı eylemde bulunan ve kapsamlı mali ihlallerde bulunan Alman hükümetine bağlı yasadışı merkezlerin iki şubesi adli makamların talimatıyla kapatıldı” şeklinde bir açıklama yaptı.

Alman hükümeti 24 Temmuz’da, ülkedeki Şii cemaatinin merkezi sayılan, aşırılık propagandası yapmak ve İran hükümetinin "paravanı" olmakla suçladığı Hamburg İslam Merkezi'ni ve merkeze bağlı kuruluşları kapatmıştı. Alman İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "İran dini liderliğinin doğrudan bir temsilcisi olan merkez, sözde 'İslam Devrimi' ideolojisini Almanya Federal Cumhuriyeti'nde saldırgan ve militan bir şekilde yaymakta ve bunu gerçekleştirmek niyetiyle hareket etmekteydi" denildi.

1962 yılında, Ayetullah Humeyni taraftarları tarafından kurulan merkez, uzun süredir Almanya'nın iç istihbarat servisi BND tarafından yakında takip ediliyordu.

Berlin’den İran Büyükelçisi’ne sözlü nota

Almanya, İran’daki dil enstitüsünün kapatılmasını kınadı. Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, enstitünün zor şartlar altında insanların dil öğrenimi için kişisel çaba sarf ettiği popüler ve tanınmış bir buluşma yeri olduğu, İran ve Almanya'daki insanlar arasındaki bağı güçlendirmeyi de amaçladığı belirtildi.

Açıklamada, "İran güvenlik makamlarının Tahran Alman Dil Enstitüsü'ne yönelik eylemlerini kınıyoruz. Bunun hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Dil alışverişi karşılıklı anlayışın temelidir" denildi ve eğitimin yeniden başlamasına derhal izin verilmesi çağrısı yapıldı.

Kapatma kararına tepki olarak, İran'ın Berlin büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Alman Büyükelçiliği'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre kapatılan dil enstitüsü, İranlılar’ın Alman diline aşina olması amacıyla 1995 yılında başkent Tahran'da kuruldu. Enstitünün A1’den C2 seviyelerine kadar dil kursları verdiği okulda 85 kişinin görev yaptığı öğrenildi.

Ekonomik ilişkiler sürüyor

Bu arada, yükselen diplomatik gerilime ve Batılı devletlerin son dönemde İran'a karşı sıkılaştırılan yaptırımlarına rağmen Almanya'nın bu ülkeye ihracatı artması dikkat çekiyor.

Almanya'nın İran'a ihracatı yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,1 artarak, 241 milyon Euro’ya yükseldi. İhracat açısından İran, Almanya'nın önemli ticaret ortakları arasında Kolombiya'nın ardından ve Kuzey Makedonya'nın önünde 64. sırada yer aldı; İran ithalatta ise 91. sırada yer buldu.

Almanya'da İran ile iş yapan küçük ve orta ölçekli şirket sayısı bin civarında. Bunlardan 130 kadarının İran'da şubesi var. Aralarında Alman devi Siemens'in de bulunduğu bazı çok uluslu şirketler, ABD yaptırımlarından çekinerek İran'dan çekilmişti., İran'a ihracatın büyük bölümü küçük ve orta ölçekli şirketler tarafından gerçekleştiriliyor.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe ekibinin gözünden ‘Harris-Trump’ tartışmasından önemli detaylar – 11 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG