Erişilebilirlik

Almanya’da Resesyon Beklentisi


Frankfurt'taki Avrupa Merkez Bankası
Frankfurt'taki Avrupa Merkez Bankası

BERLİN - 2023’ün ilk çalışma gününde, dünya ekonomisini takip edenlerin kulağına çalınan ilk kelime "resesyon" oldu.

2022’ye damga vuran Rusya-Ukrayna savaşı sürecinde enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar, Merkez bankalarının faiz artışları ve tedarik zincirlerinde yaşanan kaos, önde gelen sanayi ülkelerinde resesyon tehdidini beraberinde getirdi.

Enerji krizinden en çok etkilenen ülke olan Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da ekonomi uzmanları, ülke ekonomisinde resesyon bekliyor.

Almanya’da Resesyon Beklentisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Merkez Bankası Bundesbank, ekonominin daralacağı ve yılı yüzde 0,5 küçülme ile bitireceği öngörüsünde bulundu. Bundesbank, geçen yıl ortasında 2023'te yüzde 2,4'lük büyüme tahmini yapmıştı.

Alman iş dünyasının lobi kuruluşları arasında yapılan ankete katılan şirketlerin yöneticileri de, artan enerji fiyatları ve gevşeyen tüketici güveni nedeniyle ılımlı bir resesyon yaşanmasını beklediklerini duyurdu.

Maliye Bakanı Christian Lindner ise, enflasyonun yüzde 7 olmasını beklediğini ve 2024 ve sonrasında düşmeye devam edeceğini öngördüğünü söyledi. Lindner, yüksek enerji fiyatlarının bu yıl boyunca normal haline geleceğine inandığını da belirtti.

Geride kalan Aralık ayına yönelik enflasyon verilerinin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. 2022 Ekim ayında yüzde 10,4 seviyesinde olan yıllık enflasyon Kasım ayında yüzde 10 seviyesine inmişti. Enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki yükselişle Ekim ayında 1951’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Borsada ilk 100’de Alman şirketleri yok

Öte yandan bir uluslararası danışmanlık firması tarafından yapılan araştırmaya göre, 2022’de borsada işlem gören dünyanın en değerli 100 şirketleri sıralamasında artık Alman şirketlerinin yer almadığı saptandı.

Alman yazılım üreticisi SAP en değerli Alman Borsası DAX şirketi olmasına rağmen 106’ncı sırada yer alabildi. Araştırmaya göre, 2007 yılı sonunda mali krizin doruğa ulaşmasından önce dünyanın en değerli 100 şirketinden 7’si Almanya’dandı.

"Vatandaşlık parası" dönemi

Bu arada Almanya'da yeni yılla birlikte "vatandaşlık parası" adı verilen yeni sosyal yardım yasası da yürürlüğe girdi.

Yeni uygulamayla, evli olmayan işsizler için ödenecek sosyal yardım oranı aylık 502 Euro oldu. Evlilerde eşler için kişi başına 451 Euro, çocuklara ise yaşlarına bağlı olarak 14 ila 17 yaş arasında 420 Euro, 6 ila 13 yaş arasında olanlar için 348 Euro ve 5 yaşına kadar olanlar için ise 318 Euro ödeme yapılacak.

Yasaya göre, 2 çocuklu bir aile devletten 902 Euro, çocukları için ise 696 Euro alabilecek. Böylece bir ailenin eline hiç çalışmadan ayda bin 598 Euro geçecek. Kirası ve bazı faturaları da karşılanacak.

Yeni uygulamanın 2023 yılında bütçeye fazladan 650 milyon Euro ek gider olarak yansıması bekleniyor.

Almanya’da 2021 verilerine göre 5,3 milyon kişi sosyal yardımla geçiniyor. Yani toplam nüfusun yüzde 6,5’i devletten aldığı maddi destekle yaşamını sürdürüyor. Sosyal yardım alanlar arasında göçmenlerin oranı yüzde 40. Ödenekten faydalananlar arasında Türkiye kökenli göçmenlerin oranı ise istatistiklerde yüzde 20 olarak tanımlanıyor.

XS
SM
MD
LG