Erişilebilirlik

ABD ve Meksika Arasında Avokado Gerginliği


Amerika, Meksika’dan avokado ithalatını durdurduğunu açıkladı. Kararın avokadoların yetiştirildiği Michoacan eyaletinde denetim yapmakla görevli bir müfettişin telefonla tehdit edilmesi üzerine alındığını bildirildi.

Amerika’ya avokado ihraç etmeye yetkili tek eyalet olan Michoacan, dünyanın en büyük avocado ithalatçısı olan Amerika’ya yılda yaklaşık 2,5 milyar dolara yakın ihracat yapıyor. Ancak eyaletin aynı zamanda suçun ve suç kartellerinin etkin olduğu bir bölge bulunması, avokado üretiminde ve ticaretinde sorunlara neden oluyor.

Güvenlik sorunlarının olduğu bölgede daha önce de benzer olaylar yaşanmıştı. Amerikalı yetkililer, 2019’dan bu yana Michoacan’daki çalışanlarının can güvenliğinin sağlanmaması durumunda avokado ithalatının durdurulacağı konusunda ilgili kurum ve kuruluşları uyarıyordu. Ancak eyaletin kontrolunun tamamen güvenlik güçleri elinde olmaması, bu talebin yerine getirilmesini zorlaştırıyor. Meksika basını geçtiğimiz Ağustos ayında da Amerikalı müfettişlerin bölgede silahlı soyguna maruz kaldıklarını ve Amerika'nın uyarısını yinelediğini yazmıştı.

Amerika'nın ithalatı askıya alma kararının ardından VOA Türkçe’nin ulaştığı Meksikalı avokado üreticileri ve ihracatçıları derneği (APEAM), ülkedeki ilgili birimlerle ve Amerika'nın Meksika Büyükelçiliği ve ABD Tarım Bakanlığı ile işbirliğini sürdürmek ve mümkün olan en kısa sürede avokado ihracatına yeniden başlayabilmek için gerekli güvenlik planlarını ve protokolleri gözden geçirdiklerini belirtti.

Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador ise konuyla ilgili açıklamasında, bu kararın güvenlik gerekçelerinden çok Amerika'nın ekonomik ve siyasi çıkarlarıyla ilgili olduğunu ve kararda Amerika’ya avokado satmak isteyen lobilerin etkili olduğunu iddia ediyor.

'Yeşil altın'

Sağlığa faydaları nedeniyle son yıllarda popüler hale gelen bir besin olan avokadonun dünyadaki en büyük üreticisi, Meksika. Avokadonun dünya başkenti olarak bilinen Michoacan eyaleti, yılda yaklaşık 1 milyon 800 bin ton üretimle dünyada ilk sırada yer alıyor.

Amerika’ya yıllık 1,2 milyon ton avokado ihraç ederek 2 milyar 380 milyon dolarlık gelir elde edilen bölgede yerli halk, avokadoyu rengi ve sağladığı kazanç nedeniyle 'yeşil altın' olarak tanımlıyor. Avokado ihracatının bölgedeki on binlerce kişinin refaha kavuşmasındaki temel etken olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, bu kazançlı sektöre bölgedeki suç örgütlerinin de kayıtsız kalmadığını, hatta bu bölgelerde kontrolu ele geçirmek için kanlı savaşlar yaşandığını bildiriyor. Çetelerin, avokado üreticilerinden haraç almak ve fidye için adam kaçırmak dışında avokado pazarını ele geçirmek için üretim de yaptığı belirtiliyor.

Eyaletteki cinayet sayısı Türkiye'de işlenen cinayet sayısına eşit

Büyük Okyanus’a kıyısının olması ve başkentin bulunduğu Meksika eyaletiyle sınır komşusu olan Michoacan eyaleti, aynı zamanda uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığında stratejik bölgelerden biri.

Geçen yıl eyalette yaklaşık 2 bin cinayet kayıt altına alındı. Bu rakam neredeyse Türkiye’de 2020 yılında işlenen toplam cinayet sayısına (2 bin 75) denk geliyor.

Bölgedeki en etkin suç örgütünün Jalisco Yeni Nesil Karteli (CJNG) olduğu bildiriliyor. Kullandığı sert yöntemlerle, acımasızlığıyla ve silah gücüyle bilinen Jalisco Karteli, ABD Uyuştucuyla Mücadele Dairesi (DEA) tarafından dünyada Rus ve Çin mafyalarından sonra en tehlikeli suç örgütü olarak görülüyor. Esas işi uyuşturucu ticareti olan CJNG’nin sadece Meksika ve Amerika’da değil aynı zamanda Asya, Avrupa ve Avustralya’da da etkin olduğu biliniyor.

Jalisco Karteli’nin ismi geçtiğimiz yıl Türkiye’de de gündeme gelmişti. Türk mafya üyeleri olduğu iddia edilen kişilerin, Jalisco Karteli'nin elebaşı Mecho’yu öldüreceklerini söylediği ve Jalisco Karteli’yle çatışma içinde olan Sinaloa Karteli’ne gönderdikleri destek videoları sosyal medyada yayınlanmıştı.

XS
SM
MD
LG