Erişilebilirlik

BM Uluslararası Çalışma Örgütü: "Küresel ekonomide yaşanan yavaşlama yüzünden işgücü piyasaları toparlanamıyor "


ILO, dünya genelinde gözlenen ekonomik toparlanmanın geçen yılın sonlarından itibaren ivme kaybettiğini ve küresel istihdam açığının 402 milyon kişiye ulaştığını açıkladı
ILO, dünya genelinde gözlenen ekonomik toparlanmanın geçen yılın sonlarından itibaren ivme kaybettiğini ve küresel istihdam açığının 402 milyon kişiye ulaştığını açıkladı

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), dünya genelinde gözlenen ekonomik toparlanmanın geçen yılın sonlarından itibaren ivme kaybettiğini ve küresel istihdam açığının 402 milyon kişiye ulaştığını açıkladı.

ILO’nun dünyadaki işgücü piyasasını değerlendirdiği "2025 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm" raporuna göre küresel ekonominin yavaşlaması, işgücü piyasalarının toparlanmasını daha da zorlaştırıyor.

Raporda, 2024 yılında küresel çapta artan jeopolitik gerilimlerin, iklim değişikliğinin, maliyetlerdeki artışın ve ülkelerin mali sistemlerinde çözülemeyen borç sorunlarının işgücü piyasalarını baskı altında tuttuğu vurgulandı.

Raporda, düşük gelirli ülkelerde işgücüne katılım oranlarının düştüğü, yüksek gelirli ülkelerde ise özellikle yaşlı işçiler ve kadınlar arasında arttığı; ancak daha az kadının işgücüne katılmasının cinsiyet eşitsizliğini sürdürdüğü belirtiliyor.

2024 yılında Corona virüsü salgını sonrasına göre küresel olarak enflasyon oranları düşmüş olsa da ülke ekonomilerinin, zayıf istihdam artışı nedeniyle salgın döneminde yaşanan kazanç kaybını tam olarak telafi edemediği vurgulanıyor.


"Genç işsizlik oranı yüksek seviyelerde"

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün kapsamlı raporunda, 2024 yılında küresel istihdamın büyüyen işgücüne paralel olarak genişlediği; ancak işsizlik oranının bir önceki yıla benzer şekilde sabit kaldığı kaydedildi.

Raporda, gençler arasında işsizlik rakamlarında çok az iyileşme belirtisi olmasına karşın 2024 yılında bu beklentinin gerçekleşmediği ve gençlerin geçen yıl yine çok daha yüksek oranlarda işsiz kaldığı vurgulandı.

2024 yılında küresel istihdamın, yalnızca işgücündeki büyüme nedeniyle sabit kaldığı ve işsizlik oranını yüzde 5 seviyesinde koruduğu belirtilen raporda, "Genç işsizlik oranı sadece çok az bir iyileşme göstererek yüzde 12,6 gibi yüksek bir seviyede seyretmeye devam etti. Kayıtdışı çalışma salgın hastalık öncesi seviyelere geri döndü. Az gelirli ülkeler, insana yakışır iş yaratma konusunda çok büyük zorluklarla karşılaştı. Genç erkekler arasında işgücüne katılım oranı keskin bir şekilde düştü. Gençlerin birçoğu ne eğitimde ne istihdamda ne de mesleki eğitimde yer alabilmekte. Bu eğilim, özellikle düşük gelirli ülkelerde daha da belirginleşiyor" denildi.


"Küresel İstihdam Açığı 402 milyon kişiye ulaştı"

"2025 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm" raporuna göre küresel istihdam açığı 402 milyon kişiye ulaştı. Raporda, "2024 yılında küresel istihdam açığı çalışmak isteyen ancak iş bulamayan kişilerin tahmini sayısı 402 milyona ulaştı. Bu sayı, 186 milyon işsiz kişiyi, iş bulma ümidi olmayan 137 milyon kişiyi ve çalışmak istemesine rağmen bakıcılık gibi yükümlülükler nedeniyle çalışamayan 79 milyon kişiyi kapsıyor. Salgın hastalıktan beri bu açık yavaş yavaş daralıyor olsa da önümüzdeki iki yıl boyunca sabitlenmesi bekleniyor" ifadeleri yer aldı.

Raporda, mevcut zorlukların üstesinden gelmek için bazı önerilerde de bulunuldu.

Hükümetlere, verimliliği arttırmaları, ekonomik büyümeyi ve istihdamı desteklemek için beceri edindirmeye, eğitime, altyapıya çok daha fazla yatırım çağrısı yapıldı.

Eşitsizlikleri azaltmak için sosyal güvenlik ve güvenli çalışma koşullarına erişimin iyileştirilmesi ve bunun için sağlanan özel fonların en etkili şekilde kullanılması önerisi, raporda yer aldı.

Forum

XS
SM
MD
LG