Erişilebilirlik

“Amerikalılar'ın yarısı güncellenmiş COVID aşılarını yaptırmayı düşünüyor”


Son Reuters/Ipsos anketi sonuçları, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre geçen sene her altı Amerikalı'dan sadece birinin güncellenmiş takviye COVID aşısı olduğunu, bu yıl ise bu sayının artabileceğini gösteriyor.  
Son Reuters/Ipsos anketi sonuçları, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre geçen sene her altı Amerikalı'dan sadece birinin güncellenmiş takviye COVID aşısı olduğunu, bu yıl ise bu sayının artabileceğini gösteriyor.  

Son Reuters/Ipsos anketi, Amerikalılar'ın yaklaşık yarısının yeni ve güncellenmiş COVID aşılarını yaptırmakla ilgilendiğini ortaya koydu.

Anket sonuçları, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre geçen sene her altı Amerikalı'dan sadece birinin güncellenmiş takviye COVID aşısı olduğunu, bu yıl ise bu sayının artabileceğini gösteriyor.

Dün sonuçlanan ulusal çaplı ankette katılımcıların yüzde 30'u yeni aşıları yaptırmakla çok ilgilendiklerini, yüzde 24'üyse kısmen ilgilendiklerini belirtti. Yüzde 17'lik kesim yeni aşılarla pek ilgilenmediklerini, yüzde 30 ise hiç ilgilenmediğini kaydetti.

Amerikalı kamu sağlığı yetkililerinden bu hafta başında gelen açıklamalarda Pfizer ve Moderna'nın Corona virüsünün Omicron varyantına karşı etkili olan güncellenmiş aşılarının takviye olarak yaptırılması tavsiye edilmişti.

Amerikalı yetkililer, 6 aylık ve daha büyük bebekler de dahil olmak üzere aşıların herkese yapılmasını tavsiye ediyor. Ancak Avrupa ülkeleri, takviye aşıların yapılmasında yaşlılara ve başka rahatsızlıkları da bulunan savunma sistemi düşük gruplara öncelik tanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün son tavsiyesi, ilk iki doz ve bir takviye doz haricindeki tüm ilave doz aşıların yaşlılarla başka hastalıkları olan risk altındaki gruplar dışındakilere rutin olarak yapılmasının gerekmediği yönünde.

Yeni takviye aşıları yaptırmakla ilgilenmediğini söyleyenlerin yüzde 14'ü, buna gerekçe olarak zaten COVID geçirmiş olmalarını gösterdi. Bir diğer yüzde 14'lük kesim ise daha önce yaptırdıkları COVID aşılarının yeterli koruma sağladığına inandıklarını belirtti. Yüzde 3'lük bir grup, aşı gerektirmeyen yaş gruplarında olduklarını söyledi.

COVID-19 enfeksiyonları nedeniyle son haftalarda hastanede tedavi altına alınan Amerikalılar'ın sayısı yükselse de 2020 ve 2022 yılı başı arasında pandeminin en yoğun olduğu zamandaki seviyelerin çok altında seyrediyor.

COVID'le ilgili genel kaygılar geriliyor

Reuters/Ipsos anketine yanıt verenlerin yüzde 54'ü, virüsün yayılmasından “kişisel olarak” kaygılandıklarını belirtti. Üç yıl önce benzer bir ankette bu oran yüzde 77'ydi. 2020 yılının başında pandeminin en şiddetli olduğu dönemde anket katılımcılarının yüzde 90'ı, COVID'in kendilerini kaygılandırdığını bildirmişti.

Son ankete göre katılımcıların yaklaşık yüzde 42'si, ağır hastalık seyri riskini azaltmak için aşı olmakla ilgilendiklerini kaydetti.

Aşılara olan talep, aşıların erişime açıldığı 2021 yılından bu yana hızla geriledi. Amerikan nüfusunun yüzde 73'üne denk gelen 240 milyon kişi, en az bir doz COVID aşısı yaptırdı.

CDC verileri, son takviye aşı kampanyasında sadece 56 milyon 500 bin kişinin güncellenmiş aşılarını yaptırdığına işaret ediyor.

Amerika'da her yıl 160 milyon doz grip aşısı yapılıyor. Bu açıdan bakıldığında takviye COVID aşısı yaptıracakların sayısının düşük olduğu göze çarpıyor.

COVID aşıları Amerikan siyasetinde çalkantı yaratıyor

Çok sayıda Cumhuriyetçi Partili, kamuoyuna aşı olmaları için baskı yapmanın hükümet yetkilerini aşan bir hamle olarak görüyor. Cumhuriyetçi Partililer'in sadece yüzde 34'ü güncellenmiş aşıları yaptırmakla ilgilendiklerini söylerken bu oran, Demokrat Partililer arasında yüzde 77.

2024 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olmak için yarışan Florida Valisi Ron DeSantis, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Florida eyaletinde yaşayan 65 yaş altındakilerin aşı olmaması çağrısı yaptı.

Aşı olmakla ilgilenmediklerini söyleyen yüzde 36'lık kesim, bunun için ana gerekçe olarak aşının tehlikeli olduğunu ifade etti. Yüzde 5'lik kesim ise COVID'in hastalığa yol açmadığına inandıklarını kaydetti.

Georgetown Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin eski baş bilim uzmanı Dr. Jesse Goodman, “Katılımcıların yüzde 30'unun hiçbir inandırıcı kanıt olmamasına rağmen aşıların tehlikeli olduğunu düşünmesi beni çok kaygılandırıyor. Çok fazla dezenformasyon ve korku yayma faaliyeti var. Bu durum, kaygıyla dezenformasyonun birarada olmasının gücünü gösteriyor” dedi.

Reuters/Ipsos anketi, 4 bin 413 yetişkin Amerikalı'nın katılımıyla internet ortamında 8-14 Eylül tarihleri arasında yapıldı. Anketin yanılma payı artı eksi 2 puan olarak belirlendi.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG