Erişilebilirlik

Ateşkes için müzakereler yoğunlaşırken BM Güvenlik Konseyi Gazze için bir kez daha toplandı


BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze oturumu yapıldı
BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze oturumu yapıldı

Gazze’de İsrail güçleri ile Filistinli militanlar arasında yoğun çatışmalar sürüyor. Gazze’de ateşkes için bir anlaşma sağlamak, daha fazla rehinenin sırayla serbest bırakılmasını amaçlayan diplomatik müzakereler devam ediyor.

New York’taki Birleşmiş Milletler Merkezi'nde, ABD'nin, Gazze'de geçici ateşkesin yanı sıra rehinelerin bir an önce serbest bırakılması, İsrail'in Refah'a yönelik herhangi işgal ve eylemden kaçınmasını vurgulayan bir karar taslağını Güvenlik Konseyi üyelerinin tamamına ulaştırdığı belirtiliyor Güvenlik Konseyi’nin oylanması beklenen bu taslakla ilgili istişarelerin sürdüğü belirtiliyor.

Gazze’de, ateşkes sağlanması için diplomatik çabaların artarken, BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze oturumu yapıldı. BM’ye bağlı yardım kuruluşlarının temsilcileri, dün gece Gazze'de sivillerin karşı karşıya olduğu insani durum ve gıda güvensizliği konusunda konsey üyelerine endişelerini aktardı.

BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze oturumuna katılan üye ülkelerin tamamının temsilcisi, derhal ateşkes sağlanması” gerektiğini vurguladı.

BM kuruluşları endişeli

BM İnsani Yardım Ofisi (OCHA) Başkan Yardımcısı Ramesh Rajasingham, Kuzey Gazze'de mayısa kadar tarımsal çöküşün beklendiğini, Gazze'deki durumun oldukça ciddi olduğunu, neredeyse tüm nüfusun hayatta kalmak için yetersiz insani gıda yardımına bel bağlamak zorunda kaldığını söyledi.

Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktör Yardımcısı Carl Skau, Gazze’de derhal ateşkes ilan edilmezse halkın büyük bir bölümünün kıtlıkla karşı karşıya kalma riski altında olduğunu, Gazze'nin kuzeyinde kıtlığın kapıda olduğunu söyledi. Skau, 2,2 milyonluk nüfusun neredeyse tamamının gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu, çocuklarda yetersiz beslenmenin rekor düzeyde olduğunu ifade etti.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FOA) Genel Müdür Yardımcısı Maurizio Martina, Gazze'de yaşayan en az 378 bin kişinin akut gıda güvensizliğinin en şiddetli evresini yaşadığı, kıtlık riskinin ortadan kaldırılması için, su ve elektrik gibi temel hizmetlerin yeniden sağlanması gerektiğini, sorunların derhal ateşkes ilanıyla çözülebileceğini ifade etti.

Martina, derhal ateşkes ilan edilmezse, Gazze'de yaygın bir kıtlığın neredeyse kaçınılmaz olacağından ve çatışmanın çok daha fazla kurbana yol açacağından korktuklarını da sözlerine ekledi.

ABD: “İsrail daha fazlasını yapmalı”

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert A. Wood, ABD'nin savaşın başlangıcından bu yana Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırmak için yorulmadan çalıştığını, ayrıca İsrail'e Kerem Şalom sınır kapısının açılması için baskı yaptığını söyledi.

ABD Temsilcisi Wood, İsrail'e sınır geçişlerini açık tutması, insani ihtiyaçları geniş ölçekte karşılaması ve Gazze'nin tamamına hızlı ve güvenli yardım ulaştırılmasını desteklemesi yönünde çağrıda bulunarak, "İsrail daha fazlasını yapmalı" dedi.

Wood, Refah konusunda endişelerini de dile getirdi. Refah'ta büyük bir kara saldırısının mevcut koşullar altında yapılmaması gerektiğini belirtti.

ABD ile Rusya temsilcileri arasında hararetli tartışmalar yaşandı

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Gazze’de gelinen son durumun kan dondurucu bir hal aldığın, kıtlığı önlemenin, yaşanan tüm insani sorunların ve savaşı sonlandırmanın tek yolunun acil ateşkes olduğunu söyledi.

Rusya Temsilcisi Nebenzia, İsrail'in uluslararası hukuka uymadığını, ABD’nin Gazze'deki şiddeti durdurma çabalarını engellediğini iddia etti. ABD’nin Güvenlik Konseyi’ne sunmaya hazırladığı karar tasarısının bir başka "öldürme ruhsatı" olduğunu iddia etti. Nebenzia, konsey üyelerinden ABD’nin karar tasarısına karşı oy vermelerini istedi.

Konuşmasının ardından Nebenzia ile , ABD Temsilcisi Wood arasında hararetli tartışma yaşandı. Wood, Moskova’nın Ukrayna'yı bombalamaya devam ederken Rusya'nın herhangi bir ülkeyi eleştirecek konumda olmadığını söyledi.

Nebenzia, “Gazze ve Ukrayna'daki durumu karşılaştırmaya çalışan ABD'nin kendisinden utanması gerekir” karşılığını verdi.

Washington'un Irak'ı ve diğer ülkeleri işgal ettiğini iddia eden Rus temsilci "Güvenlik Konseyi'ni ABD ile Rusya arasında bir düelloya dönüştürmeyeceğiz" diye konuştu.

Cezayir: “İsrail açlığı savaş aracı olarak kullanıyor”

Cezayir’in BM Daimi Temsilcisi Amar Benjama, İsrail'in açlığı savaş aracı olarak kullandığını, BM Güvenlik Konseyi kararlarının sahada etkisiz olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

Benjama, Gazze halkının, bombalamalar sırasında doğrudan yok olma ile açlık nedeniyle acı verici bir ölüme katlanma arasında seçim yapmak gibi üzücü bir ikilemle karşı karşıya olduğunu belirterek, sorunun derhal ateşkes ilan edilmesiyle çözülebileceğini kaydetti.

Çin: İsrail tüm yardımlara erişimi açmalı

Çin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dai Bing, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) Gazze'deki insanlar için bir hayat kurtarıcı olduğunu belirtti. BM'nin bağımsız, tarafsız soruşturmasına destek verdiklerini ekleyen Bing, İsrail'in bu konuda işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Uluslararası toplumun, özellikle de büyük bağışçıların, BM kuruluşuna sağlanan finansmanı derhal yeniden başlatması gerektiğini vurguladı. Bir aydan fazla bir süredir Gazze'ye yapılan yardımın yarı yarıya azaldığını belirterek İsrail'e, yardımların engelsiz ulaştırılması için tüm kara, deniz ve hava erişim yollarını açma çağrısında bulundu. Çin’in, Gazze’de derhal ateşkes ilan edilmesi yönündeki çağrısını yineledi.

Fransa: “Acilen ateşkes konusunda anlaşmaya varılmalı”

Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere, Fransa’nın tüm sivillerin korunmasını ve insani yardımın kitlesel girişini garanti altına alacak bir ateşkesin son derece acil olduğunu vurguladı.

Fransa, Refah'ta benzeri görülmemiş bir insani felakete yol açabilecek bir kara saldırısına kesin olarak karşı olduğunu yineledi.

BM Güvenlik Konseyi’nin 7 Ekim'deki Hamas ve diğer grupların terör saldırılarını açıkça kınaması ve iki devletli siyasi çözümün inşasında kararlı bir adım atılması çağrısında da bulunması gerektiğini söyledi.

İngiltere: “Savaş dursun, derhal ateşkes ilan edilsin”

İngiltere BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, Gazze’de savaşın durması ve derhal ateşkes ilan edilmesi çağrılarını yinelediklerini kaydetti. Woodward, Gazze'deki çok kötü olan duruma çözüm bulmak için öncelikle üç temel adım atılması gerektiğini belirterek bu adımları şöyle ifade etti: “Çatışmanın tüm taraflarına çatışmayı derhal durdurma çağrısıyla başlamak”, “Rehinelerin serbest kalması” ve “BM ve insani yardım ortaklarının işlerini yapmaları onları daha fazla korumak ve erişimlerini sağlanması.”

Forum

XS
SM
MD
LG