Erişilebilirlik

'Atina Ziyareti Türkiye’nin Yönünün AB’ye Döndüğünün Bir Göstergesi'


'Atina Ziyareti Türkiye’nin Yönünün AB’ye Döndüğünün Bir Göstergesi'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 65 yıl aradan sonra cumhurbaşkanlığı düzeyinde yarın Yunanistan’ın başkenti Atina’da resmi temaslarda bulunuyor.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Dimitrios Triantaphyllou, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ınziyaretine ilişkin görüşlerini Amerika’nın Sesi’ne anlattı.

Ziyaretin Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinden ayrı olarak, Erdoğan’ın bir AB ülkesini ziyaret ediyor olması açısından önemli olduğunu söyleyen Triantaphyllou, bu ziyaretin geçen yıl gerçekleşen darbe girişiminin ardından Polonya’dan sonra AB ülkesine yapılan ikinci ziyaret olduğunu belirtti.

Doç.Dr.Dimitrios Triantaphyllou, “AB’deki mevcut durumu göz önünde bulundurursak, Polonya’yla karşılaştırıldığında Yunanistan’ın AB’nin daha yanında yer alan bir duruşu var. Bu nedenle, 1999’dan beri Türkiye’nin AB üyeliğini kararlı bir şekilde destekliyor. Yani bu ziyaret önemli çünkü Türkiye’nin yönünü AB’ye döndüğünün bir göstergesi. AB ve Türkiye, bu işe pragmatik bakıyor olabilir. Türkiye’nin yatırım açısından, yani ülke ekonomisi açısından da AB ile ilişkileri önemli” dedi.

Bu ziyaretin yeniden diyalog ortamına geri dönüleceği anlamına da geldiğini ifade eden Triantaphyllou, geçen hafta Yunan terörle mücadele ekiplerinin, sol görüşlü terör örgütü üyesi olan 9 Türk vatandaşını yakaladığını, bunun da teröre karşı istihbarat işbirliği anlamına geldiğini belirtti. Öte yandan Türkiye’nin, darbe girişimi sonrasında Yunanistan’a sığınma talebinde bulunan Türk subaylarının iadesini istediğini dile getiren Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Dimitrios Triantaphyllou, Yunan mahkemesinin iade etmediği subaylarla ilgili sorunun da ele alacağını düşündüğünü belirtti. Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen bir AB üyesi ülkeye ziyaret gerçekleştiriyor olmasının önemli olduğunu vurgulayan Triantaphyllou, Türkiye’nin AB ile serbest vize dolaşımı konusunu yeniden gündeme getireceğini bildirdiğini, bu konunun Yunanistan için de önemli olduğunu ifade etti. Doç.Dr.Dimitrios Triantaphyllou, son birkaç ay içinde Türkiye’den Yunan adalarına geçen göçmen sayısında hızlı bir artış gözlendiğini, bu sorunun kontrolden çıkarak iki ülke için de tehlikeli bir hale dönüşmeden çözümü için görüşüleceğini kaydetti.

Türkiye-AB ilişkilerinde normalleşme sürecine geri döndüldüğü belirten Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Dimitrios Triantaphyllou, “Zaman alacak evet çünkü AB Parlamentosu’ndan muhalefet sesleri yükseliyor ama bana göre hükümetler daha akıllı yaklaşıyor. Türkiye’yle sorun yaşamak istiyor ki bence Türkiye de bunu istemiyor. Bu nedenle Yunanistan’a gelmesi Türkiye’nin bu sürece ivme kazandırma potansiyeli var. Bundan dolayı da iki ülke arasında kapalı kapılar ardında konuşulacak farklılıklar, diplomatik olarak kalacaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın batı ve NATO hakkındaki açıklamalarına da değinen Doç. Dr. Dimitrios Triantaphyllou, Türkiye’nin de NATO’dan ayrılamayacağını bildiğini, her ne kadar Rusya’yla ilişkilerini geliştirse de her iki tarafta için de stratejik ayrılıkların bulunduğunu söyledi. Yunanistan’ın da Rusya’yla görüştüğünü ama Batı’ya ait olduğunu fark ettiğini ifade eden Triantaphyllou, Türkiye ve Yunanistan gibi dış sınırları olan ülkelerin, sınırlardan dolayı daha da güvensiz hissettiklerini, bu yüzden birbirlerini anladıklarını kaydetti. Triantaphyllou, bundan dolayı Brüksel ve Berlin gibi diğer AB başkentlerinden de benzer mesajlar göreceklerini sözlerine ekledi.

Doç. Dr. Dimitrios Triantaphyllou, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina’ya yapacağı ziyarette, İstanbul ile Selanik arasında yapılması planlanan raylı tren hattı projesinin, İzmir’le Selanik arasına belirten deniz taşıma hattının ve İpsala-Kipi sınır kapısına köprü yapılması gibi projeler üzerinde yürütülen çeşitli spekülasyonların ele alınacağını söyledi. Selanik’te, gelecek Şubat ayında, Türkiye ve Yunanistan başbakanlarının da katılacağı üst düzey bir siyasi işbirliği konseyinin bir araya geleceğini söyleyen Triantaphyllou, Erdoğan’ın bu ziyaretinin, üst konsey toplantısının da ana hatlarını çizeceğini kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD’den vatandaşlarına Lübnan uyarısı – 20 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG