Aralarında Fransa ve Almanya'nın da bulunduğu 21 Avrupa Birliği (AB) ülkesindeki seçmenler, Avrupa Parlamentosu seçimleri için Pazar günü oylarını kullandılar.
Seçim sonuçlarının, parlamentoyu sağa kaydırması ve Avrupa Birliği karşıtı milliyetçi üyelerin sayısını arttırması bekleniyor.
Seçim, 450 milyon vatandaştan oluşan Avrupa Birliği'nin, düşmanca davranan Rusya’ya karşı nasıl bir tutum alacağının yanısıra Çin ve ABD'nin artan endüstriyel rekabeti, iklim değişikliği ve göç gibi zorluklarla nasıl yüzleşeceğini şekillendirecek.
Oylama Perşembe günü Hollanda'da ve diğer ülkelerde Cuma ve Cumartesi günü başladı. Ancak seçimlerde oyların büyük kısmı Pazar günü kullanılıyor.
Fransa, Almanya, Polonya ve İspanya sandıkları Pazar günü açarken İtalya da oylamanın ikinci gününü düzenleyecek.
İspanya'nın muhafazakar Halk Partisi’nin önde gelen adayı Dolors Montserrat oy verirken, seçimlerin "İspanya'nın ve Avrupa'nın geleceğini belirleyeceğini" söyledi.
Merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP), Avrupa Parlamentosu'nun en büyük grubu olmayı sürdürerek, Avrupa Komisyonu başkanlığına aday olan Alman Ursula von der Leyen'i ikinci dönem için avantajlı bir konuma getiriyor.
Ancak von der Leyen’in parlamento çoğunluğunu elde etmek için İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin İtalya'nın Kardeşleri partisi gibi bazı sağcı milliyetçilerin desteğine ihtiyacı olabilir. Bu durum da Meloni ve müttefiklerine daha fazla nüfuz edinme fırsatı veriyor.
Avrupa Parlamentosu’na yeni seçilecek üyeler, önümüzdeki beş yıl içinde beklenen bir dizi yasayı oylayacak ve sıklıkla değiştirecek.
Olası bir sağa kayma, parlamentonun iklim değişikliği politikaları ve AB genişlemesi için gereken reformlar konusunda daha az istekli olacağını gösterirken, göçü sınırlayacak önlemler konusunda daha istekli olabileceği anlamına geliyor.
Son anketler
Avrupa Seçiyor isimli bir anket şirketinin Pazar günü yaptığı tahmin, EPP'nin toplam 183 sandalye kazandığı son parlamento seçimlerine kıyasla beş sandalye daha fazla kazanabileceğini gösterdi.
Aralarında Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un partisinin de bulunduğu Sosyalistlerin dört sandalye kaybederek 136 sandalye kazanacağı öngörülüyor.
CO2 emisyonlarını sınırlayan maliyetli AB politikaları nedeniyle baskı altındaki hane halkları, çiftçiler ve endüstriden gelen tepkiyle karşı karşıya kalan Avrupalı Yeşiller, Pazar günkü ankette 16 kayıpla yalnızca 56 milletvekili çıkararak seçimlerin en büyük kaybedenler arasında görünmeye hazırlanıyor.
Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Bütünleşme Partisi’nin Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkezci Rönesans Partisi’ni mağlup edeceği beklentisi göz önüne alındığında, liberal grup Renew Europe'a yönelik tahminler de karamsar.
Pazar günü yapılan ankete göre, Renew grubunun 13 sandalye kaybetmesi ve 89 sandalyeyle seçimleri sonuçlandırması öngörülüyor.
Avrupa Parlamentosu, Pazar günü AB çapında bir çıkış anketi yayınlayacak ve ardından İtalya'da nihai oyların verilmesinden sonra ilk geçici sonucu yayınlayacak.
Forum