Erişilebilirlik

Avrupa’dan Ukrayna görüşmeleri için mesaj: “Avrupalılar olmadan kalıcı barış olmaz”


Genişletilmiş “Weimar üçgeni” formatında toplanan bakanlar, ABD Başkanı Trump'ın Rusya lideri Putin ile derhal barış görüşmelerine başlanması konusunda mutabakata vardığını açıklamasının ardından barış sürecini ele aldı.
Genişletilmiş “Weimar üçgeni” formatında toplanan bakanlar, ABD Başkanı Trump'ın Rusya lideri Putin ile derhal barış görüşmelerine başlanması konusunda mutabakata vardığını açıklamasının ardından barış sürecini ele aldı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in “derhal barış görüşmeleri” konusunda anlaştığına dair haberlerin ardından Avrupa ülkelerinin dışişleri bakanları Paris'te biraraya gelerek, “Avrupa olmadan barış olmayacağı” mesajını verdi.

“Ukrayna'da bir barış anlaşmasının Kiev ve Avrupalı müttefiklerinin katılımını gerektireceğini” bildiren bakanlar, gelecekteki herhangi bir barış anlaşmasının Ukrayna ve Avrupalı müttefikleriyle müzakere edilmesi gerektiği belirtti.

Fransa, İngiltere, Almanya, Polonya, İspanya ve Ukrayna’nın dışişleri bakanları ve heyetleri, bu hafta sonu yapılacak Münih Güvenlik Konferansı öncesinde Ukrayna konusunda toplantı yapmak üzere Çarşamba günü Paris'te biraraya geldi.

Genişletilmiş “Weimar üçgeni” formatında ( Fransa, Almanya, Polonya) toplanan bakanlar, ABD Başkanı Trump'ın Rusya lideri Putin ile derhal barış görüşmelerine başlanması konusunda mutabakata vardığını açıklamasının ardından barış sürecini ele aldı.

Avrupalı dışişleri bakanları, Ukrayna'nın geleceğinin hem Avrupa'yı hem de Kiev'i kapsaması gerektiğini vurguladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Avrupalılar olmadan Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barış olmayacak" dedi.

ABD Başkanı, Rus lider Putin’le görüştüğünü açıklamasının ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile de görüştü.

Başkan Trump Ukrayna lideri ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada görüşmenin çok iyi gittiğini belirtti; “O da (Zelenski) Başkan Putin gibi BARIŞ yapmak istiyor” ifadesini kullandı.

Avrupa’nın güvenliği

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İspanyol mevkidaşı Jose Manuel Albares, “Ukrayna konusunda, Ukrayna olmadan hiçbir karar alınamayacağını” söyledi.

Albares, “Ukrayna’dan söz ederken, demokratik olarak seçilmiş bir hükümete sahip, egemen bir ülkeden bahsediyoruz. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı doğrudan Avrupa güvenliğini tehdit ediyor. Avrupa güvenliğini etkileyen hiçbir şey Avrupa olmadan kararlaştırılamaz” diye konuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sybiha da “Avrupa, Ukrayna için adil, kapsamlı ve kalıcı bir barışın sağlanmasında aktif rol oynuyor. Ukrayna'nın güvenliği ile Avrupa'nın güvenliği birbirinden ayrılamaz” dedi.

Polonya’dan “transatlantik işbirliğinin” önemine vurgu

AB içinde ABD’ye en yakın ülkelerden Polonya’nın Dışişleri Bakanı Radosław Sikorski ise gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin “Ukrayna'ya kesintisiz yoğun askeri destek sağlamaya çalışacağını ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar yoluyla baskıyı sürdüreceğini” söyledi.

Sikorski, “Kıtamızın güvenliği için yakın transatlantik işbirliğinden daha iyi bir garanti yoktur. Ancak Avrupa'nın hem ittifak hem de kendi çıkarları için kendi savunması adına daha fazla şey yapması gerekiyor” dedi.

NATO Savunma Bakanları Brüksel’de toplanıyor

Paris’te genişletilmiş Weimar formatında toplanan Avrupalı dışişleri bakanları “Ukrayna’sız barış olamayacağını” söylerken, ABD'nin yeni Savunma Bakanı Pete Hegseth de Brüksel’de Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısında yaptığı konuşmada, Ukrayna-Rusya savaşını sona erdirmek için Ukrayna'ya NATO üyeliğinin bir güvenlik garantisi olarak verilmesini reddetti.

NATO Savunma Bakanları bugün Ukrayna’ya destek ve savunma harcamalarını görüşmek üzere toplanıyor. Ukrayna’nın NATO üyeliğini reddeden Hegseth’in katıldığı ilk NATO toplantısında “ittifakın Avrupalı üyelerinin savunma harcamalarını artırması yönünde” mesaj vermesi bekleniyor.

Forum

XS
SM
MD
LG