Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Berlin'deki "Ukrayna'nın Yeniden İnşası Konferansı"nı, Ukrayna’nın hava savunmasına acil destek çağrısıyla açtı.
Scholz, katılımcılara yönelik olarak “Rusya'nın Ukrayna kentlerine yönelik hava saldırıları karşısında, Alman hükümetinin Ukrayna'nın hava savunmasını güçlendirmek için başlattığı girişimi mümkün olan her imkanla desteklemenizi yürekten rica ediyorum” dedi.
Başbakan, "En iyi yeniden yapılanma, gerçekleşmek zorunda olmayan yeniden yapılanmadır" ifadesini kullandı. Rusya’nın saldırılarına rağmen Ukrayna'nın sadece tarım alanında değil, yenilenebilir enerji, hidrojen, dijitalleşme ve bilişim, silahlanma, sağlık teknolojisi ve ilaç gibi gelişmekte olan sektörlerde de büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Scholz, çatışmalara rağmen yüzlerce Alman şirketinin Ukrayna’daki faaliyetini sürdürdüğünü belirtti.
Almanya Başbakanı, "Ukrayna'nın Yeniden İnşası Konferansı" kapsamında Dünya Bankası, Avrupa Birliği ve Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı gibi ortaklarla uluslararası bir ittifak imzalandığını ve bir "Ukrayna İş Geliştirme Fonu" kurulduğunu duyurdu.
Scholz, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin Berlin ziyaretinin ardından, İtalya'nın Apulia kentindeki G7 zirvesine katılacağını hatırlattı ve "Orada da Ukrayna için geniş kapsamlı ve uzun vadeli taahhütleri savunacağım" şeklinde konuştu.
Konferans kapsamında Dünya Bankası yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Rus işgalinin ve altyapıya yönelik devam eden Rus saldırılarının ardından yeniden yapılanmanın maliyetinin yaklaşık 451 milyar Euro (486 milyar dolar) olarak tahmin edildiği bildirildi.
Konferansta konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın özellikle ülkesinin enerji kaynaklarına sürekli olarak saldırmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Ukrayna'nın elektrik kapasitesinin yarısının şu ana kadar Rus saldırılarıyla yok edildiğini ifade eden Zelenski, Batılı müttefiklerden daha fazla hava savunma desteği istedi ve "Rusya'nın füze ve bomba terörünü durdurmak için desteğe ihtiyacımız var" dedi. Zelenski, ülkeyi savunmak için en az yedi Patriot hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu da duyurdu.
Von der Leyen: "Harkiv, Avrupa'dır. Ukrayna, Avrupa'dır”
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de konferansta Ukrayna'ya kısa vadeli olarak Avrupa Birliği'nden milyarlarca Euro’luk yeni yardım sözü verdi ve 1,9 milyar Euro tutarında mali yardımın yakında gönderileceğini açıkladı.
"Harkiv, Avrupa'dır. Ukrayna, Avrupa'dır. Birliğimiz sizin evinizdir" diyen von der Leyen, Batılı bankalarda dondurulan Rus varlıklarından elde edilen faiz gelirlerinden Temmuz ayında yaklaşık 1,5 milyar Euro’nun da Ukrayna’ya verileceğini bildirdi.
AB Komisyonu Başkanı, G7 zirvesinde Ukrayna'nın dondurulmuş Rus varlıklarının gelirlerinden nasıl daha hızlı ve daha büyük ölçüde yararlanabileceği konusunda görüşmeler yapılacağını da duyurdu. Ayrıca Ukrayna'nın gerekli tüm adımları yerine getirdiğini ifade ederek, bu ay sonuna kadar AB'ye katılım müzakerelerinin fiilen başlaması gerektiğini kaydetti.
Ukrayna, uluslararası zirvelerin gündeminde
İki gün sürecek Ukrayna'nın Yeniden İnşası Konferansı’na, Avrupa Birliği (AB), G7 ve G20 ülkelerinden temsilciler, uluslararası örgütlerden, sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar ve uzmanlar ve özel sektör temsilcileri dahil olmak üzere toplam iki bin kişi katılıyor.
Konferans, Ukrayna'daki savaşa odaklanan üst düzey toplantılar maratonunun başlangıcını oluşturuyor. Nitekim 13 Haziran’da G7 devlet ve hükümet başkanlarının toplanacağı İtalya'daki zirvede de Ukrayna konusu ağırlıklı olarak ele alınacak.
Hemen ardından 15 Haziran’da İsviçre’de Ukrayna için barış seçeneklerinin tartışılacağı bir başka uluslararası zirve gerçekleşecek. Ukrayna Barış Konferansı'na 160 ülkeyi davetli, ancak Rusya bu zirveye davet edilmedi.
Temmuz ortasında ise Washington'da NATO zirvesi yapılacak ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş burada da önemli bir gündem maddesi olacak.
Forum