Erişilebilirlik

Biden yönetimi yapay zeka çiplerinin ihracatına ilişkin yeni düzenleme önerdi, sektör tepkili


Biden yönetiminin ulusal güvenlik gerekçesiyle yapay zeka çip ihracatına yönelik önerdiği yeni düzenlemeler, küresel tedarik zincirlerini sekteye uğratabileceği endişesine yol açtı.
Biden yönetiminin ulusal güvenlik gerekçesiyle yapay zeka çip ihracatına yönelik önerdiği yeni düzenlemeler, küresel tedarik zincirlerini sekteye uğratabileceği endişesine yol açtı.

Biden yönetimi, teknoloji ile ilgili ulusal güvenlik endişelerini, üreticilerin ve diğer ülkelerin ekonomik çıkarlarıyla dengelemek amacıyla yapay zeka geliştirmek için kullanılan gelişmiş bilgisayar çiplerinin ihracatı için yeni bir düzenleme önerdi.

Pazartesi günü önerilen düzenleme, video oyunları için kullanılan mevcut çipleri ve 120 ülkede veri merkezleri ve yapay zeka ürünleri için kullanılan çipleri kısıtlayacağını söyleyen çip endüstrisi yöneticilerinin endişelerini de arttırdı.

Sınırlı erişime sahip olabilecek ülkeler arasında Meksika, Portekiz, İsrail ve İsviçre de bulunuyor.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, düzenlemeyle ilgili ön bilgilendirme toplantısında gazetecilere, Amerika'nın yapay zeka ve yapay zekayla ilgili bilgisayar çiplerinin geliştirilmesindeki liderliğini korumanın “kritik” olduğunu söyledi.

Raimondo, “Yapay zeka daha güçlü hale geldikçe, ulusal güvenliğimize yönelik riskler daha da yoğunlaşıyor. Bu düzenleme en gelişmiş yapay zeka teknolojisini korumak ve yabancı düşmanlarımızın elinden uzak kalmasını sağlamak, aynı zamanda ortak ülkelerle faydaların geniş çapta yayılmasını ve paylaşılmasını mümkün kılmak için tasarlandı” dedi.

Hızla gelişen yapay zeka teknolojisi, bilgisayarların roman üretmesini, bilimsel araştırmalarda çığır açmasını, otomobil sürüşünü otomatikleştirmesini ve ekonomileri ve savaşları yeniden şekillendirebilecek bir dizi başka dönüşümü teşvik etmesini sağlıyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, bu düzenlemenin yapay zekanın en ileri yönlerinin, batarya ve yenilenebilir enerji sektörleri gibi muhtemelen dış kaynaklara aktarılmak yerine, ABD içinde ve en yakın müttefikleriyle birlikte geliştirilmesini sağlayacağını vurguladı.

Teknoloji endüstrisi temsilcilerinden tepki

Bir teknoloji endüstrisi grubu olan Bilgi Teknolojileri Endüstrisi Konseyi, geçen hafta Raimondo'ya gönderdiği bir mektupta, Demokrat yönetimin aceleyle uygulamaya koyduğu yeni düzenlemenin küresel tedarik zincirlerini bozabileceği ve ABD şirketlerini dezavantajlı duruma düşürebileceği uyarısında bulundu.

Bir başka grup olan Yarı İletken Endüstrisi Birliği de Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu uygulamanın başkanlık geçiş sürecinden önce “aceleye getirilmesinden” dolayı hayalkırıklığına uğradığını belirtti.

Birliğin başkanı ve CEO'su John Neuffer, “Yeni düzenleme, stratejik pazarları rakiplerimize bırakarak Amerika'nın ekonomisine ve yarı iletkenler ve yapay zeka alanındaki küresel rekabet gücüne istenmeyen ve kalıcı zararlar verme riski taşıyor” dedi.

Düzenleme konusunda bilgi sahibi olan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir sektör yöneticisi, önerilen kısıtlamaların, hükümet tarafından aksi iddia edilmesine rağmen, video oyunları için zaten kullanılan çiplere erişimi ve hangi şirketlerin yurtdışında veri merkezi kurabileceğini sınırlandıracağını söyledi.

Sözkonusu düzenleme 120 günlük bir mütalaa süresi içerdiğinden, başkan seçilen Donald Trump'ın gelecek Cumhuriyetçi yönetimi, gelişmiş bilgisayar çiplerinin yurtdışına satışına ilişkin kuralları nihai olarak belirleyebilir.

Bu da Trump'ın ekonomik çıkarlar ile ABD ve müttefiklerinin güvenliğini sağlama ihtiyacı arasında bir denge kurmak zorunda kalacağı bir senaryo oluşturuyor.

Hükümet yetkilileri, Amerika'nın yapay zeka konusunda Çin gibi rakiplerine karşı 6 ila 18 aylık avantajı sağlayabileceği düşünülen ancak rakiplerin çipleri stoklayıp daha fazla kazanım elde etmeleri halinde kolayca ortadan kalkabilecek bir avantajı korumak umuduyla hızlı hareket etme ihtiyacı hissettiklerini söylediler.

Nvidia'nın dış ilişkilerden sorumlu başkan yardımcısı Ned Finkle yaptığı açıklamada, önceki Trump yönetiminin yapay zekanın gelişimi için temel oluşturmaya yardımcı olduğunu ve önerilen düzenlemenin belirtilen ulusal güvenlik hedeflerine ulaşmadan inovasyona zarar vereceğini savundu.

“Her ne kadar 'Çin karşıtı' bir önlem kisvesine bürünmüş olsa da, bu kurallar ABD'nin güvenliğini arttırmak için hiçbir şey yapmayacaktır” diyen Finkle, “Yeni kurallar, ana akım oyun bilgisayarlarında ve tüketici donanımlarında zaten yaygın olarak bulunan teknoloji de dahil dünya çapında teknolojiyi kontrol edecektir” dedi.

Beyaz Saray tarafından paylaşılan bir bilgi notuna göre, bu düzenleme kapsamında yaklaşık 20 önemli müttefik ve ortak çiplere erişimde herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmayacak ancak diğer ülkeler ithal edebilecekleri çiplerde sınırlamalarla karşılaşacak.

Kısıtlama olmayan müttefikler arasında Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, İspanya, İsveç, Tayvan ve İngiltere yer alıyor.

Bu yakın müttefiklerin dışındaki kullanıcılar ülke başına en fazla 50 bin grafik işlem birimi satın alabilecek.

Ayrıca, yenilenebilir enerji ve teknolojik güvenlik hedefleri ABD ile uyumlu olduğu takdirde, sınırı 100 bine çıkarabilecek hükümetler arası anlaşmalar da yapılabilecek.

Belirli ülkelerdeki kurumlar da iki yıl içinde 320 bine kadar gelişmiş grafik işleme birimi satın almalarına izin verecek yasal bir statü için başvurabilecek.

Yine de şirketler ve diğer kurumlar tarafından yurtdışına ne kadar yapay zeka hesaplama kapasitesi yerleştirilebileceği konusunda sınırlamalar olacak.

Ayrıca, 1700 gelişmiş grafik işleme birimine eşdeğer bilgisayar çipi siparişleri, belirlenen diğer standartların yanısıra, ithal etmek için bir lisansa ihtiyaç duymayacak veya ulusal çip sınırına dahil edilmeyecek.

1700 grafik işlem birimine yönelik istisna, veri merkezlerinin aksine üniversiteler ve tıbbi kurumlara yönelik siparişlerin karşılanmasına yardımcı olacak.

Dünyanın dört bir yanında yapay zeka odaklı yeni veri merkezleri inşa etmekte olan Microsoft, bu yeni düzenlemeye uyabileceğini söyledi.

Microsoft'un başkanı Brad Smith Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Bu düzenlemenin yüksek güvenlik standartlarına tam olarak uyabileceğimizden ve dünyanın dört bir yanında bize güvenen ülkelerin ve müşterilerin teknoloji ihtiyaçlarını karşılayabileceğimizden eminiz” dedi.

Çin: “Haklarımızı güvence altına alacağız”

Çin Ticaret Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin yapay zeka ile ilgili teknolojiye yönelik ihracat kontrol önlemlerine Pazartesi günü yanıt verdi.

Pekin, Çin'in meşru haklarını ve çıkarlarını korumak için “gerekli önlemleri” alacağını kaydetti.

Forum

XS
SM
MD
LG