Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Gazze’de Ramazan ayı boyunca insani ateşkes içeren bir karar tasarısını oylaması bekleniyor. Oylamanın bugün gerçekleşmesi planlanıyor.
Karar tasarısı Güvenlik Konseyi’nin 10 seçilmiş üyesi tarafından sunuldu; Rusya ve Çin tarafından da destekleniyor.
Karar tasarısına ayrıca Birleşmiş Milletler’deki 22 devletten oluşan Arap Grubu da destek veriyor.
Arap Grubu'ndan çağrı, ABD'den uyarı
Ancak oylama öncesi ABD'den uyarı geldi. Washington, bunun şu sıralar devam eden müzakerelere zarar verebileceğini belirtti.
Birleşmiş Milletler’e üye 22 devletten oluşan Arap Grubu ise yayınladığı mesajda, 15 üyeli Güvenlik Konseyi’ne Gazze’de kanı durdurma, insan hayatını koruma için birlik ve aciliyet içinde karar tasarısını oylama çağrısı yaptı.
Karar tasarısında Ramazan ayı boyunca kalıcı ateşkese varabilecek insani bir ateşkes çağrısı yapılıyor ve Hamas’ın elinde tuttuğu rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması talep ediliyor.
Karar tasarısında ayrıca sivillerin acil korunması ve Gazze boyunca insani yardımın dağıtılması çağrısı da yapılıyor.
10 Mart’ta başlayan Ramazan 9 Nisan’da sona eriyor.
Çin ve Rusya geçen hafta Gazze’de ateşkes çağrısı yapan Amerika’nın öncülüğündeki karar tasarısını veto etmişti.
ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield veto sonrası yaptığı açıklamada bugün oylanması planlanan karar tasarısıyla ilgili olarak, tasarının bölgedeki hassas diplomasiyi desteklemediğini belirtmişti.
“Diplomasi desteklenmezse Konsey’i yine çıkmaz içinde bulabiliriz” diyen Greenfield, “Umarım bu gerçekleşmez” ifadelerini kullanmıştı.
"Uluslararası toplumda ateşkes konusunda fikir birliği ortaya çıktı"
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Ürdün'e yaptığı ziyarette, İsrail'e ateşkesin gerekli olduğu ve Refah'a yapılacak bir saldırının insani bir felakete yol açacağı yönünde uluslararası fikir birliğinin arttığını söyledi.
Guterres, "Uluslararası toplumda İsrailliler'e 'ateşkesin gerekli olduğunu' söylemek için büyüyen bir fikir birliğinin ortaya çıktığını görüyoruz ve ayrıca ABD'de de büyüyen bir fikir birliği görüyorum, Avrupa Birliği'nden de duydum, elbette Müslüman dünyasından bahsetmiyorum bile” dedi.
Guterres bir basın toplantısında, "Bu, Refah'a yapılacak herhangi bir kara saldırısının insani bir felaket anlamına gelebileceğini İsraillilere açıkça anlatmak için olumlu" ifadelerini kullandı.
7 Ekim’den bu yana Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, iki karar tasarısını kabul etti. Ancak kabul edilen karar tasarılarında Gazze’deki insani durumun kötüleştiği belirtilirken ateşkes çağrısı yapılmadı.
7 Ekim’de 1200 kişinin yaşamını yitirdiği Hamas saldırısının ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları ve kara harekâtında 32 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.
Yaşamını yitirenlerden üçte ikisi kadın ve çocuk.
2,3 milyon nüfuslu bölgede yaşayanların yarısının açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.
Forum