“İsrailli üst düzey yetkililer düzenli olarak Türk yetkililerle konuşuyor”
- By Aslı Aral
İsrail-Hamas çatışması ve ardından yaşanan gelişmeler, Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerini onarmaya çalıştığı bir döneme denk geldi.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun çatışma çıkmasa bu ay Türkiye’ye gelmesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da kısa süre sonra iade-i ziyarette bulunması bekleniyordu.
İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Rami Hatan, Türkiye'nin İsrail’le yumuşayan ilişkileri çerçevesinde önerdiği arabuluculuk teklifi ve ülkesinin Gazze’ye olası kara harekatı gibi konularda VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladı.
Scholz: “İran’ın desteği olmadan Hamas’ın saldırıları gerçekleşemezdi”
Almanya Başbakanı Olaf Scholz bugün Filistinli radikal İslamcı örgüt Hamas’ın İsrail’e yönelik başlattığı saldırıları İran’ın desteği olmadan gerçekleştiremeyeceğini söyledi.
Alman Parlamentosu Bundestag’da yaptığı konuşmada Scholz, “İran'ın bu korkakça saldırıyı operasyonel olarak desteklediğine dair kesin bir kanıtımız olmasa da, hepimiz İran'ın desteği olmadan Hamas'ın bu benzeri görülmemiş saldırıyı asla başlatamayacağını biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Scholz, "Üzücü bir şekilde Gazze Şeridi'ndeki sivil halkın acılarının daha da artacağını öngörüyoruz ama bu Hamas'ın ve İsrail'e yönelik saldırısının hatası" diye ekledi.
İsrail’in Almanya Büyükelçisi Ron Prosor’un da dinleyiciler arasında bulunduğu konuşmasında Scholz, Almanya’da Hamas’ı bağış ve diğer yollarla destekleyen kuruluşları yasaklayacağını açıkladı.
Hamas’ın İsrail’e saldırısının ardından uzmanlar ne bekliyor?
Hamas’ın İsrail’e saldırısının ardından cevap aranan pek çok soru var. Uzmanlar saldırının İsrail açısından benzeri görülmemiş bir istihbarat başarısızlığına işaret ettiğini söylerken, İran’ın saldırıda rolü olup olmadığı konusunda farklı değerlendirmeler yapılıyor. Hamas’ın saldırısının İsrail Başbakanı Netanyahu’nun siyasi geleceğini nasıl etkileyeceğiyse belirsiz.
Gazze Şeridi’nin yönetimini elinde bulunduran ABD, AB ve İsrail’in terör örgütü olarak gördüğü Hamas’ın tatil günü İsrail’e havadan roketlerle, karadan sızan militanlarla düzenlediği saldırı, istihbarat ağı ve Gazze sınırında yüksek teknolojili sıkı güvenlik önlemleriyle bilinen İsrail’i şoke etti.
Yom Kippur savaşından 50 yıl sonra gelen saldırıya giden süreçte hem İsrail’de hem de tüm dünyada bir güvenlik ve istihbarat zafiyeti mi yaşandığı sorusu gündeme geldi.
Norveç Mülteci Konseyi’nden Gazze’de askerden arındırılmış bölgeler oluşturulması çağrısı
- By Associated Press
Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, İsrail’in geçen hafta sonu Hamas’ın düzenlediği beklenmedik saldırılara art arda bombardımanlarla yanıt vermesi üzerine Gazze’de askerlerden arındırılmış bölgeler oluşturulması çağrısı yaptı.
Egeland, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı çağrıda, Gazze’de mahsur kalan siviller için acilen hayat kurtarıcı destek gerektiğini belirtti.
“Abluka kaldırılmalı” diyen Egeland, “Gazze içinde sınırları tanımlanmış, emniyetli ve askerlerden arındırılmış bölgeler oluşturulmalı ve tüm tarafların buna uyması sağlanmalı” ifadesini kullandı.
Egeland ayrıca uluslararası topluma, her iki tarafın da elinde bulundurduğu rehineleri serbest bırakmaları için bir anlaşmaya varılmasına ön ayak olması çağrısında bulundu ve “çocukların, annelerin, bebeklerin, yaralıların ve hastaların acilen serbest bırakılması gerektiğini” vurguladı.