Latin Amerika’da İsrail’e en sert tepki Bolivya’dan
Latin Amerika’da bugüne kadar İsrail’e en sert tavır Bolivya’dan geldi. Bolivya’nın Gazze’de “saldırgan ve orantısız askeri güç” kullandığı gerekçesiyle İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı aldığını duyurmasının ardından Şili ve Kolombiya, İsrail’deki büyükelçilerini istişare için ülkelerine çağırdıklarını duyurdu.
Şili Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin, “İsrail’in Gazze’deki sivil nüfusu da hedef alan askeri operasyonları şiddetle kınıyor ve saldırıları uluslararası insan haklarına aykırı ve kabul edilemez bulduğumuz için İsrail büyükelçimiz Jorge Carvajal’ın istişarelerde bulunmak üzere Santiago’ya çağırdık” açıklaması yapıldı.
Hamas’ın saldırısını ilk kınayan ülkelerden olan ve tarihsel çatışmanın çözümünün iki devletli bir çözümü içeren müzakerelere başlanmasından geçtiğini savunan Şili, Ortadoğu dışında en fazla Filistinli göçmenin bulunduğu ülke olması bakımından önem taşıyor.
New York'ta Mısır'a Refah Kapısı'nı aç çağrısı
- By Mehmet Sümer
ABD'nin New York şehrinde Filistin'e destek protestoları sürerken göstericiler bu kez de Mısır'a çağrıda bulundu. Manhattan'da düzenlenen gösteride bir yandan İsrail'in Gazze saldırıları eleştirilirken diğer yandan Mısır'a da Gazze'yle arasındaki geçiş noktası olan Refah Sınır Kapısı'nı açması çağrısında bulunuldu. Göstericiler attıkları sloganlarla Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi'ye Refah Kapısı'nı yardımlar için açması çağrısında bulundu. Mısır son olarak yaptığı açıklamada, 80 kadar yaralı Filistinli'nin Mısır'a geçişine izin vereceğini duyurdu. Öte yandan sınırlı sayıda yardım taşıyan kamyonların da Refah Sınır Kapısı'ndan geçişine izin veriliyor.
Bolivya İsrail'le ilişkileri kesme kararı aldı
- By Reuters
Latin Amerika ülkelerinden Bolivya, İsrail'le ilişkileri kesme kararı aldığını açıkladı. Bolivya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'i Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında insanlığa karşı suç işlemekle suçlayan Bolivya hükümetinin İsrail ile diplomatik ilişkilerini kestiği duyuruldu.
Bolivya 2009 yılında da Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları protesto etmek amacıyla İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. Bolivya Devlet Başkanı Jeanine Anez hükümeti 2020 yılında İsrail'le ilişkileri yeniden başlatma kararı almıştı.
BM’de Gazze konusunda başarısızlık gerekçesiyle üst düzey yetkili istifa etti
NEW YORK - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği New York Ofisi Direktörü Craig Mokhibe görevinden istifa etti. Mokhibe, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk’e yazdığı istifa mektubunda, Gazze'de bir "soykırımın" yaşandığını belirterek, "BM'nin İsrail bombardımanı altındaki Gazze'de Filistinli sivillere yönelik soykırımı önleme görevini başarısız kalmasını protesto için görevimden istifa ediyorum’’ dedi.
Mokhiber, istifa mektubunda şöyle yazdı: "Bir kez daha gözlerimizin önünde bir soykırımın yaşandığını görüyoruz. Çalıştığımız bu örgüt, saldırıları durdurma konusunda güçsüz kaldı. BM'nin Ruanda'daki Tutsilere, Bosna'daki Müslümanlara, Yemen'deki Ezidi ve Myanmar'daki Arakanlılara yönelik önceki soykırımları önleyemedik. Yüksek Komiser, tekrar başarısız oluyoruz. Gazze’de sivillere ait evler, okullar, kiliseler, camiler ve sağlık tesisleri saldırıya uğruyor. Binlerce sivil katlediliyor. Bu bir soykırım vakasıdır. ABD, İngiltere ve Avrupa'nın büyük bir kısmı yalnızca Cenevre Sözleşmeleri kapsamındaki anlaşma yükümlülüklerini yerine getirmeyi reddetmekle kalmayıp aynı zamanda İsrail'in saldırısını silahlandırıyor. Saldırılara siyasi ve diplomatik kılıf buluyor."
Uluslararası insan hakları hukuku, politikası ve metodolojisi alanında avukat ve uzman olan Craig Mokhiber 1992 yılından beri BM'de çalışıyor.