ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, Singapur'da yaptığı açıklamada, ABD'nin Çin'in Tayvan'ı işgal etmesine yönelik yakın bir tehdit görmediğini, ancak adayı savunmaya hazır olduklarını söyledi.
Rusya'nın geçen yıl Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından gözler Tayvan'a çevrilmiş ve bu durum hem ABD hem de bölgedeki müttefikleri için Çin'in adayı işgali etmesi halinde nasıl yanıt verileceği sorusunu doğurmuştu.
Çin'in Tayvan ve Güney Çin Denizi'ndeki toprak iddialarının daha ısrarcı hale gelmesiyle iki büyük güç arasında gerilim artmış durumda. ABD, Asya Pasifik bölgesinde Pekin'in etkisiyle mücadele için yeni ittifaklar kuruyor.
ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, Singapur'daki bir teknoloji konferansında Çin'in Tayvan'a olası saldırısı için "Tehdidin eli kulağında olduğunu sanmıyorum. Umarım bu hiçbir zaman gerçekleşmez" dedi.
Kendall, "Her kim ABD'ye karşı saldırgan eylemlere girişirse çok ciddi hata yapmış olur" diye konuştu.
Pekin geçen yıl ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretine tepki göstermiş, ada etrafında gerçek mermilerle tatbikatlar düzenlemişti. Pekin Tayvan'ı, Çin'in vazgeçilmez bir parçası olarak görüyor.
Kendall, Çin'in "oldukça saldırgan bir dizi eylemde bulunduğunu, buna birkaç ülkenin hak talep ettiği stratejik ticaret koridoru olan Güney Çin Denizi'ni "askerileştirmenin" dahil olduğunu söyledi.
Çin ise bu deniz yolunun tamamına yakınında hak iddia ediyor ve ABD'nin bölgedeki askerileşmenin en büyük tetikleyicisi olduğunu söylüyor.
Çin ordusu son olarak Salı günü bir ABD savaş gemisini Güney Çin Denizi'ndeki Paracel adaları yakınındaki sulara yasadışı şekilde girdiği için uzaklaştırdığını açıklamıştı. ABD donanması, Çin'in bu iddiasının gerçeği yansıtmadığıni bildirmişti.
Kendall ayrıca Şubat ayında Çin'in casus balonu olduğundan şüphelenilen bir cihazı hatırlatarak, bunun da bir askeri saldırganlık eylemi olduğunu ancak ciddi askeri tehdit oluşturmadığını, bir daha tekrar etmesinin de olası görünmediğini söyledi.
Pekin balonun hükümete ait casus hava aracı olduğu iddialarını yalanlamıştı.
Kendall, iki ülkenin işbirliğini azaltmak yerine arttırması gerektiğini de söyledi.
Çin lideri Xi Jinping, geçtiğimiz günlerde üçüncü dönem cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuş, ardından 20 Mart'ta Rusya'da Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le biraraya gelmişti. Xi görüşmede Putin'e Ukrayna için çözüm önerilerini iletmişti.
Dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’in Rusya’ya verdiği diplomatik ve siyasi desteğin ABD’nin çıkarlarına ters düştüğünü söylemişti.
Senato Tahsisat Komisyonu’nda düzenlenen 2024 Mali Yılı Dışişleri Bakanlığı Bütçe Talebi oturumunda konuşan Blinken, Ukrayna’daki savaşın sonuçlarının Asya dahil Ukrayna sınırları ötesinde de etkisinin olacağını vurgulayan Blinken, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerin de bunun bilincinde olduğunu ve Ukrayna’ya bu nedenle destek verdiklerini belirtmişti.
Blinken, “Bana kalırsa Çin Ukrayna’ya çok dikkatli bakıyor ve dünyanın Rusya’nın saldırganlığına karşı koymak amacıyla bir araya gelmesinden ya da gelmemesinden ders çıkaracak” diye konuşmuştu.