Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a, tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevinde üst araması zorunluluğu getirilmesi tepki çekti. Tepkiler üzerine cezaevi yönetimi geri adım attı.
Edirne Cezaevi yönetiminin kararını, Demirtaş’ın savunmasını üstlenen avukatların kurduğu “Demirtaş Savunma Grubu” sosyal medya hesabından duyurdu.
Açıklamada Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla, Demirtaş'ın görüş için odadan her çıkış ve girişinde, kameraların önünde ayakkabılarını çıkarması istendiği belirtildi.
Demirtaş’ın da bu karara tepki olarak görüşe çıkmama kararı aldığı belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Sayın Demirtaş, bu uygulamayı onur kırıcı bir zorbalık olarak tanımladığını ve asla kabul etmeyeceğini belirterek bundan böyle aile, avukat ve milletvekili görüşlerine çıkmayacağını ifade etmektedir. Konuyla ilgili, DEM Parti Genel Merkezi de acilen bilgilendirilmiştir. Parti yetkilileri, Adalet Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunarak bu onur kırıcı dayatmadan derhal vazgeçilmesini isteyecektir.”
Bu açıklamadan yaklaşık 20 saat sonra Demirtaş Savunma Grubu’ndan yapılan yeni açıklamada, karardan geri adım atıldığı ifade edildi.
Açıklamada, “Müvekkilimiz Sayın Selahattin Demirtaş'a, avukat görüşü öncesi ve sonrasında dayatılan ayakkabı çıkartma şeklindeki hukuksuzluktan, yapılan görüşmeler sonucunda vazgeçilmiştir” denildi.
Karara kim, nasıl tepki gösterdi?
Uygulamanın kamuoyuna duyurulmasının ardından ilk tepki Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti) gelmişti.
DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, uygulamanın “onur kırıcı ve hukuksuz” olduğu vurgulanmıştı.
Sorumluluğun Adalet Bakanlığı ve iktidarda olduğunu vurgulanan açıklamanın ardından DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “hakikatleri yüzümüze söyleyin” sözlerini hatırlatan bir paylaşım yaptı.
Muhalefete de çağrı yapan Bakırhan, “Sevgili Selahattin Demirtaş’a dönük bu onur kırıcı dayatmalar, iktidarın Kürt ve Kürtçe düşmanlığı, cezaevi politikaları ve halkımızın ortaya koyduğu iradesine dönük sindirme politikalarından bağımsız değil. Daha dün hakikatimizi söyleyin yüzümüze diyenlere diyoruz: Sizin hakikatiniz işkencedir, rehin siyasetinde şantaj ve tehdittir. Cezaevlerinde dayatılan bu onursuz duruma karşı demokratik muhalefeti ve kamuoyunu bu hukuksuzluklara karşı çıkmaya davet ediyoruz” dedi.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Demirtaş’a yönelik uygulamaya tepki gösterenler arasındaydı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Tanrıkulu, Demirtaş’ın AİHM kararına rağmen bırakılmadığına dikkat çekti.
Demirtaş’ın üyesi olduğu Diyarbakır Barosu yönetimi ise Demirtaş’ın durumuna vurgu yaparak, cezaevlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Adalet Bakanlığı’na çağrı yapan baro, şu görüşleri dile getirdi:
“Hukukun, bir baskı ve sindirme aracı olarak kullanılması ile birlikte hapishaneler maalesef işkence alanlarına dönüşmüştür. Sayın Demirtaş’a yönelik başlatılan onur kırıcı, yersiz ve amacını aşacak şekildeki arama işlemiyle kötü muamele yasağı ihlal edilmektedir.”
Yedi yıldır tutuklu Demirtaş’a yönelik kararın arkasında ne var?
Demirtaş Savunma Grubu üyesi avukatlardan Ramazan Demir, yaklaşık yedi yıldır tutuklu Demirtaş’a yönelik ilk kez böyle bir karar alındığını söyledi. Demir, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, karara şaşırdıklarını söyledi.
Karardan geri adım atılmasından sonra Demirtaş’la görüştüklerini vurgulayan Demir, “Niye böyle bir şey yaptılar? Bunun başka bir şeyle bir ilgisi bağlantısı var mı? Biz de anlamadık. Çünkü birden geliştirilen bir uygulama, diğer cezaevlerindeki duruma daha tam vakıf değiliz. Oralarda da başladılar mı böyle bir şey yoksa sadece Edirne'ye mi özgü biz de anlayamadık. O yüzden bu konuda bir yorumda bulunamıyorum. Kendisiyle uygulamayı sonlandırdıkları için görüştük. Yoksa yine görüşemezdik. Daha önce bunu çok sorun etmiyorlardı” dedi.
“Sorumlular hakkında soruşturma açılmalı”
Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ise kararı alanlar hakkında soruşturma açılması gerektiğini söyledi.
VOA Türkçe’ye konuşan Eren, cezaevi yönetiminin kendi inisiyatifiyle bu kararı alamayacağına dikkat çekerek, kararın yerel seçimden önce alınmasının düşündürücü olduğunu ifade etti. Kararın kötü niyetli olduğunu savunan Eren, şunları dile getirdi:
“Ben cezaevinde çalışanların kendi inisiyatifiyle böyle bir uygulamaya başladıklarına maalesef inanmıyorum. Bu bir hata, yanlış, ihmal olarak değerlendirilecek bir şey değil. Selahattin Demirtaş’ın kimliğini, Kürt toplumundaki karşılığını, ülke siyasetindeki etkisini düşündüğümüz zaman, birilerinin yeniden rahatsız edici sonuçlar beklentisi içerisine girdiğini bize gösteriyor. Bakanlığın uygulamadan vazgeçmesi, olması gereken şey. Bu meselenin çok ciddi bir şekilde soruşturulması ve kimlerin ne amaçla, neyi istediklerini, neyi hedeflediklerini, bakanlığın kendi iç işleyişini iç soruşturmasında ortaya koyması lazım. Eğer yanlış ise neden dün uygulandı? Ve bugün neden vazgeçiliyor? Burada bir liderin hedeflendiğine, kötü bir niyetin varlığına işaret ediyor.”
51 yaşındaki eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 2016’dan beri Edirne Cezaevi’nde tutuklu.
Forum