Edirne Cezaevi’nde tutuklu olan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “DEM Parti ile AKP arasında bir görüşme trafiği var mı bilmiyorum. Ama eğer yoksa bu, iki parti için de büyük bir eksikliktir” dedi.
DEM Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olmayacağını hafta başında açıklayan Başak Demirtaş, bugün X sosyal medya hesabından eşi Selahattin Demirtaş yazısını paylaştı.
Başak Demirtaş, paylaşımının başına “Selahattin aylar sonra, sadece son gelişmeler hakkında yazdı” notunu düştü.
Son 20 gündür yaşanan tartışmalara bakıldığında Türkiye'de artık siyaset değil "tüccarlık" yapıldığını savunan Demirtaş, “Yaptığımız her siyasi hamlenin altında illaki bir hinlik, bir cinlik arayanlar herkesi kendisi gibi zannediyor. Kimsenin aklına, erdemli bir amaç için siyasi hamle yapılmış olabileceği gelmiyor” ifadelerini kullandı.
“Eşinin belediye başkan adaylığının da, DEM Parti'nin üçüncü yol çabalarının da anlaşılmadığını” kaydeden Demirtaş, şunları söyledi:
“Herkesin aklına ilk olarak mutlaka kirli bir pazarlık yapılmış olma ihtimali geliyor ama kimse demokrasi ve barışın gelişmesi için insanların siyaset yapabileceğini düşünmüyor. Çünkü hakim siyaset yapma biçimi ‘çıkar siyaseti’ oldu, ‘değerler siyaseti’ artık unutuldu. Bunun çok hazin ve vahim bir durum olduğunun ne kadar farkındasınız bilmiyorum ama bu toplumsal çöküş, önümüzdeki yılların çoktan kaybedildiğini gösteriyor, eğer şimdiden müdahale etmezsek.”
Mahkemelerdeki savunmaları dışında uzun süredir konuşmadığını anımsatan Selahattin Demirtaş, söylemek istediklerini sıraladı.
“DEM Parti ile AKP arasında bir görüşme trafiği var mı bilmiyorum. Ama eğer yoksa bu, iki parti için de büyük bir eksikliktir” diyen Demirtaş, tüm partilerin ülkenin sorunlarının çözümü için görüşebilmesi gerektiğini, bunun son derece meşru olduğunu belirtti.
DEM Parti ile CHP arasında basına da yansıyan görüşmeler olduğunu hatırlatan Demirtaş, “Çok daha fazla görüşmeliler, konuşmalılar. Aynı şekilde diğer tüm partiler de birbirleriyle konuşabilmeli. Bunun aksini savunmak siyasetin doğasına aykırıdır” dedi.
“Başak Demirtaş'ın adaylık iradesi sıkılı yumrukları açmak, tokalaşmayı hatırlatmak içindi”
Selahattin Demirtaş, eşinin adaylık iradesinin kamplaştırmayı, kutuplaştırmayı, düşmanlaştırmayı bitirip herkesin herkesle konuşabileceği bir siyasi atmosferi yaratmaya katkı sunma amacıyla yapıldığını söyledi.
Başak Demirtaş’ın, DEM Parti'nin ısrarla kurmaya çalıştığı üçüncü yol siyasetini görünür kılmak için aday olduğunu belirten Demirtaş, şunları dile getirdi:
“Başak Demirtaş'ın adaylık iradesi sıkılı yumrukları açmak, tokalaşmayı hatırlatmak içindi. Bunun kıymetini anlayamayanlar bundan sonra yumruk yediklerinde ah vah etmesinler en azından.
“Başak Demirtaş'ın adaylık iradesi, en ağır bedelleri ödemesine rağmen demokrasi ve barış demekten vazgeçmeyen Kürt halkının ve DEM Parti'nin samimi, erdemli duruşunun göstergesiydi. Hayatı boyunca tek bir bedel ödemeden oturduğu yerden ‘kocası için pazarlık yaptı’ diyen ahlak yoksunları, en azından bundan sonra biraz olsun ahlaklı olmaya çalışsınlar.”
“Herkesle konuşur, ciddiyet ve samimiyet görürsek bir adıma karşılık iki adım atarız”
Kürt sorununun, Türkiye'de yaşanan ağır demokrasi ve adalet sorununun ve ekonomik sorunların öncelikleri olduğunu kaydeden Demirtaş, “Bu sorunların çözümü için konuşmak isteyen herkesle konuşuruz, ciddiyet ve samimiyet görürsek bir adıma karşılık iki adım atarız. Bunun için de kimseden ne izin ne de icazet alırız. Hele koltuk kavgasına tutuşmuş olanlara hesap verme gibi bir mecburiyetimiz asla olamaz. DEM Parti de bu özgüvenle hareket etmeli, iktidar partisi dahil ana muhalefet ve diğer tüm partilerle görüşebiliyorsa görüşmeli, ilkeler çerçevesinde ve demokrasinin gelişimi için uzlaşabiliyorsa uzlaşmalıdır”
Demirtaş, 31 Mart seçimlerinden çok, 1 Nisan ve sonrasının kendileri için önemli olduğunu söyleyerek, “CHP meseleyi sırf 31 Mart'tan ibaret görmemeli, uzun soluklu bir demokrasi mücadelesi ittifakını önemsemelidir. AKP ise seçimsiz geçecek bir dört yılı demokrasiye dönüşün fırsatı olarak ele almalıdır. DEM Parti de tüm partilerle görüşebilmeli, kim bu ilkelere bağlı kalacaksa onunla uzlaşma aramalıdır” dedi.
51 yaşındaki Selahattin Demirtaş, 2016’dan beri tutuklu. Demirtaş 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’nden bu yana sosyal medyadan açıklama yapmıyordu.
Forum