Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Irak’ın mevcut durumuyla IŞİD militanlarının yol açtığı tehdidi görüşmek amacıyla Ortadoğu ülkelerini ziyaret ediyor.
Ürdün ve Suudi Arabistan’a gidecek olan Kerry, aralarında büyük olasılıkla Türkiye’nin de bulunduğu bölgesel müttefiklerin yetkilileriyle bir araya gelecek.
Bugün Bağdat’ta Başbakan Haydar Ebadi ile görüşen Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’i yenilgiye uğratmak için kurulabilecek en büyük koalisyonu oluşturmak için çalıştıklarını söyledi: “Bu koalisyonu kurma sürecinde şunun altını çizmek istiyorum: Dünyadaki her ülke IŞİD tehdidini ve onun temsil ettiği kötülüğü yok etmek için bir rol üstlenebilir. Bazıları için bu kimi zaman doğrudan bir rol olabilir; kimi zaman eğitim, silahlandırma, bilgilendirme ve teçhizat yardımı şeklinde düşünülebilir. Kimi zaman da insani yardım çabalarına destek verilebilir.”
Kerry, diğer yardımların da örgütün mali kaynaklarının, yabancı savaşçı katılımının ya ve propaganda faaliyetlerinin durdurulması yoluyla olabileceğini söyledi.
Irak parlamentosunun yeni birlik hükümetini onaylamasını da öven Kerry, bunun hem Irak için bir kilometre taşı olduğunu, hem de bu ülkenin önemli bir kısmını işgali altında bulunduran örgüte karşı Amerika’nın yürüttüğü mücadelede kaydedilmiş önemli bir adım olduğunu belirtti: “Irak parlamentosu, yeni ve kapsayıcı bir hükümete güvenoyu vererek etnik ve mezhepsel ayrılıkların yol açtığı engelleri aştı. Bu hükümetin Irak’ın farklı toplumlarını birleştirme potansiyeli, daha güçlü, daha birleşik bir Irak kurma gücü var. Bu hükümet, Iraklılar’a istedikleri ve hak ettikleri geleceği kurmaları için bir şanstır.”
Amerikalı yetkililer, IŞİD’e karşı birleşik bir cephe görünümü sunacak ve Iraklı Şii, Sünni ve Kürtler’den oluşan kapsayıcı bir hükümetin önemini sık sık vurguluyordu.
Kerry, Başbakan Haydar el Ebadi yönetimindeki yeni hükümetin, Irak’taki farklı grupların tümünü bir araya getirme ve arzuladıkları geleceği kurma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Eski Başbakan Nuri el Maliki, sekiz yıllık yönetimi boyunca Sünni azınlığı dışlamıştı.
Irak parlamentosunun Pazartesi günü verdiği güvenoyu, başbakanlık ve meclis başkanlığının hangi gruba verileceği konusunda aylardır devam eden tartışmaları da sona erdirdi.
Irak parlamentosunun Başbakan Haydar el Ebadi yönetimindeki hükümete güvenoyu vermesi batıda nasıl karşılandı? Batılı yetkililer, bu yeni kapsayıcı hükümetin ve yeni politikalarının, Irak’ta Sünni, Şii ve Kürtler arasındaki gerginliği azaltacağını umuyor. Etnik ve mezheplerarası gerginlik IŞİD tehdidini besleyen unsurlardan biri oldu. Amerika’nın Sesi Londra muhabiri Al Pessin, Irak’ta uzun süredir beklenen hükümetle ilgili olarak iki uzmanın görüşlerini aldı. Chatham House adlı düşünce kuruluşu uzmanı Kathleen McInnin şu yorumda bulundu: “Irak ve Afganistan’da direnişçilere karşı yıllarca sürdürülen mücadelenin ardından, kapsayıcı bir hükümet kurulmasının ne kadar önemli olduğunu gördük. Bu şekilde herkes, kurulan hükümetin geleceğinden ve ülkenin yeni asayiş durumundan aynı derece sorumlu olacak. Başkan Obama, bu stratejiyi geliştirerek, hem Irak güvenlik kuvvetlerini güçlendirmek, hem de tüm Iraklılar’ın destek vereceği meşru hükümete destek sağlamak istiyor.”
Kings College’dan araştırmacı James Boys ise şöyle bir yorum yaptı: “Yeni Irak hükümetinin kurulması çok önemli. Amerikalılar’ın yaşadığı en büyük rahatsızlık, Saddam Hüseyin’in devrilmesinden bu yana Irak halkının bir türlü birlik haline gelememesi oldu. Sünni, Şii ve Kürt tüm Iraklılar işleyen bir hükümet kurabilmek için bir araya gelmek zorunda. Eğer yeni hükümet bunları başarabilirse, ülkenin geleceğinden kaygı duyan herkesin desteğini alabilir.”
ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin temaslarından bir koalisyon çıkacak mı? Bunun için temasların sonucunu beklemek gerekiyor.