Erişilebilirlik

Ekonomik Şartlar Venezuelalılar’ın Göçünü Arttırdı


Ekonomik, sosyal ve siyasi sorunlardan dolayı ekonomisi son 10 yılda yaklaşık yüzde 75 küçülen Venezuela’da, halkın yoksullaşarak temel gereksinimlerini karşılayamaz hale gelmesinin Amerika kıtasında yol açtığı sonuçlardan biri de göç.

Uzmanlar Ukrayna’nın işgaliyle artan sosyoekonomik sorunların, hem Venezuela’da hem de 6 milyona yakın Venezuelalı göçmene evsahipliği yapan Latin Amerika ülkelerindeki durumu zorlaştırdığını kaydediyor.

Bu nedenle, gittikleri ülkelerde de geçinemez hale gelen çok sayıda Venezuelalı, çareyi ABD’ye göç etmekte buluyor.

“ABD’ye göç etmek isteyen Venezuelalılar'ın önemli kısmı Latin Amerika ülkelerinden”

VOA Türkçe’ye konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) sözcüsü Olga Sarrado, Venezuelalılar’ın ABD’ye göçünün 2021 başlarında artmaya başladığına dikkat çekti.

Sarrado “Güney Amerika ülkelerinden ABD’ye ulaşmak için Darien Geçidi’ni yürüyerek geçmeye çalışan göçmenlerin yüzde 70’ini Venezuelalılar oluşturuyor” dedi.

Darien Geçisi, zorlu doğa koşulları ve yüksek ölüm riskinden dolayı Yeşil Cehennem olarak biliniyor.

Sarrado ABD’ye yasadışı yollardan girmeye çalışan Venezuelalı göçmenlerin önemli bir kısmının daha önce diğer Latin Amerika ülkelerine göç etmiş ancak gittikleri yerlerde sosyoekonomik durumun kötüleşmesiyle yeniden yola düşmüş olduklarını belirtti.

BM Sözcüsü, Venezuelalılar’ın yaşadığı Latin Amerika ülkelerinde göçmenlere yapılan yardımların ve onları toplumsal yaşama entegre edecek yasal düzenlemelerin, ABD’ye olan göç hareketinin azaltılmasında önemli olduğuna vurguladı.

Olga Sarrado, ABD’nin son haftalarda Venezuelalı göçmenlere yönelik yürürlüğe koyduğu kısıtlayıcı tedbirlerin ardından Darien Geçidi’ndeki trafiğin azaldığını da kaydetti.

Sarrado yolda olan çok sayıda Venezuelalı göçmenin ortada kaldığını ve yardıma ihtiyaç duyduğunu söyledi.

“Dört kişiden biri acil insani yardıma gereksinim duyuyor”

Başkent Caracas’taki Metropolitan Üniversitesi’nde İnsan Hakları Merkezi Direktörü ve göç uzmanı olan Victoria Capriles, Venezuela’da 7 milyondan fazla kişinin acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu; göçle mücadele etmenin en etkin yolunun da ülkede halkın yaşam kalitesinde ve insan hakları uygulamalarında iyileşme sağlanması olduğunu söyledi.

Son aylarda makroekonomik verilerde ciddi bir iyileşme yaşansa da bu durumdan yalnızca toplumun küçük bir azınlığının faydalandığına dikkat çeken Capriles “Bugün Venezuela’da milyonlarca kişinin temiz suya, gıdaya, sağlığa erişimi bulunmuyor. Barınma ve işsizlik sorunu da aldı başını gidiyor” dedi.

Göç edenlerin ülkelerini ve sevdiklerini zorunluluktan dolayı terk ettikleri için mülteci statüsünde kabul edilmesi gerektiğine dikkat çeken uzman, “Venezuelalılar’a evsahipliği yapan devletler imzaladıkları uluslararası anlaşmalar ve insan haklarından ötürü bu mültecilere yardım etmeli. Bölgedeki ülkelerin sınırlarını kapatmaları ya da vize kolaylığı sağlamaması, hayatta kalmak için ülkesini terk eden Venezuelalılar’ın yaşadığı dramın artmasına hizmet edecektir” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG