Erişilebilirlik

Erdoğan ve Macron telefon görüşmesi yaptı: “Ankara, Fransa’nın Şam’a diplomat göndermesinden memnun”


Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Beşar Esat'ın devrilmesinden sonra Fransa'nın Şam'a diplomat gönderme kararından memnun olduğunu söylediği bildirildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Beşar Esat'ın devrilmesinden sonra Fransa'nın Şam'a diplomat gönderme kararından memnun olduğunu söylediği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çarşamba günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde Erdoğan, Suriye lideri Beşar Esat'ın devrilmesinin ardından Fransa'nın Şam'a diplomat gönderme kararını memnunlukla karşıladığını ifade etti.

Bir Fransız heyeti Salı günü Şam'daki Fransa Büyükelçiliği’ne giderek, İslamcı isyancıların Esat'ı ülkeden kaçmaya zorlamasından bu yana ülkeye Fransa tarafından yapılan ilk diplomatik ziyareti gerçekleştirdi.

Şam'daki büyükelçiliğini Cumartesi günü yeniden açan Türkiye ise Suriye'nin yeni yöneticileriyle sürekli temas halinde bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Erdoğan, “Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunmasının önemli olduğunu, Fransa’nın Suriye’deki büyükelçiliğini yeniden açma kararından memnuniyet duyduğunu” ifade etti.

Erdoğan ayrıca Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmeleri için çalışmaların başladığını aktardı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada da Macron'un Erdoğan'a Fransa'nın “Suriye'nin birliğini ve egemenliğini korumaya yönelik bölgesel çabaları desteklediğini” söylediği belirtildi.

Elysee’nin açıklamasında iki cumhurbaşkanının da “Suriye halkına yönelik yıllarca süren diktatörlüğe, şiddete ve baskıya son veren Beşar Esat rejiminin devrilmesini memnuniyetle karşıladığı” kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Fransa'nın Suriye'nin birlik ve egemenliğini korumaya yönelik bölgesel çabaları destekleyeceğini Cumhurbaşkanı Macron'a ilettiği” belirtilen Elysee açıklamasına göre hem Erdoğan hem Macron, “Birleşmiş Milletler'in 2254 sayılı kararının ilkelerine uygun, Suriye'deki tüm toplulukların temel haklarına saygılı, barışçıl ve temsili bir siyasi geçişin bir an önce gerçekleşmesini istediklerini belirttiler.”

BM'nin 2254 sayılı kararı, Suriye'deki barış süreci için bir yol haritası ortaya koyuyor.

Elysee açıklamasına göre Macron, uluslararası toplumun Suriyeliler'in ülkelerinde kalmalarını sağlayacak sürdürülebilir koşulların yaratılması için işbirliği yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yaklaşık 3 milyon mülteciye evsahipliği yapan Türkiye, Şam'daki iktidar değişiminin mültecilerin birçoğunun Suriye'ye dönmesine sağlamasını umuyor.

Telefon görüşmesinde Erdoğan ve Macron, Gazze'deki durumu da ele aldı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamasına göre iki cumhurbaşkanı da Gazze'de ateşkes amacıyla devam eden müzakereleri teşvik etti.

Bölgede kalıcı bir istikrar olmadığının altının çizildiği açıklamaya göre “Tüm rehinelerin serbest bırakılmasına, Gazze halkına kitlesel insani yardım ulaştırılmasına ve çözümün iki devlete uygulanmasına izin vermek için bu ateşkesin mümkün olduğu kadar çabuk uygulamaya konması gerektiği” kaydedildi.

Fransa Dışişleri Bakanı: “Türkiye ve Suriye'deki Kürtler arasındaki gerginlikleri gidermek için çalışıyoruz”

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Fransa'nın Suriye'nin kuzeydoğusunda Türkiye ile Kürtler arasında bir anlaşma sağlanması için çalıştığını söyledi. Barrot, Kürtler'in herhangi bir siyasi geçiş sürecinin parçası olması gerektiğini sözlerine ekledi.

“Herkesin çıkarlarını tatmin edecek bir düzenleme bulmanın mümkün olduğuna inanıyoruz. Bunun üzerinde çalışıyoruz” diyen Jean-Noel Barrot, daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı.

Fransız Bakan, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Çarşamba günü yaptığı telefon görüşmesinde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu konuyu açtığını söyledi.

Forum

XS
SM
MD
LG