Berlin polisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cuma günkü ziyareti sırasında güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarılacağını duyurdu.
Bir yetkili, "Gün boyunca şehirdeki trafikte önemli kısıtlamalar" olacağını söyledi ve güvenlik nedeniyle Cumhurbaşkanı'nın konvoyunun Berlin havalimanından Alman Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığı'nın yer aldığı bölgeye kadar izleyeceği güzergahın da açıklanmayacağını duyurdu.
Henüz resmi olarak açıklanmamış olsa da, Erdoğan’ın Berlin'e yaptığı 2018’deki son resmi ziyarette olduğu ve geçmişte ABD başkanı, İsrail Cumhurbaşkanı gibi üst düzey davetlilere uygulanan birinci seviyede en yüksek koruma tedbirleri Cumhurbaşkanı için de devrede olacak. Çatılara keskin nişancıların yerleştirilip yerleştirilmeyeceği, köpeklerin patlayıcı arayıp aramayacağı ve 2018'deki ziyarette olduğu gibi hava sahasının kapatılıp kapatılmayacağı henüz bilinmiyor.
Polis tarafından yapılan açıklamada, "Berlin polisi, devlet başkanlarının ziyaretleri de dahil olmak üzere zorlu operasyonel durumlarla başa çıkma konusunda deneyimlidir" denildi. Recep Tayyip Erdoğan 2018'de üç günlük ziyareti sırasında Brandenburg Kapısı'ndaki Hotel Adlon'da kalmış, 4 binden fazla polis memuru görevlendirilmiş ve hükümet bölgesinde olağanüstü hal ilan edilmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Cuma günü öğleden sonra Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve ardından Başbakan Olaf Scholz ile görüşecek. Erdoğan'ın tam olarak ne zaman Berlin'den ayrılacağı henüz bilinmiyor.
Yahudi Merkez Konsey Başkanı: "Erdoğan Almanya için bir ortak olmamalı"
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Berlin'e yapacağı ziyarete Almanya'daki çeşitli kesimlerden itirazlar sürüyor. Erdoğan‘ın geçtiğimiz günlerde İsrail'in meşruluğunu sorgulaması tepkilere neden olurken, Almanya Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster, Cumhurbaşkanı'nın Almanya için meşru bir siyasi ortak olarak görülemeyeceğini ifade etti.
Schuster, "İsrail'in var olma hakkını inkar etmekle kalmayıp buna aktif olarak karşı çıkan bir kimse Alman siyaseti için bir ortak olmamalıdır" dedi. Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı, "Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ziyareti, Başbakan tarafından Erdoğan'a Hamas terörünü göreceleştirmesinin hiçbir koşulda kabul edilmeyeceğini açıkça ifade etmek için kullanılmalıdır" şeklinde konuştu.
Ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) lideri Friedrich Merz, "Başbakan Scholz, Türkiye Cumhurbaşkanı'na İsrail ile ilgili ifadelerinin tamamen kabul edilemez olduğunu açık bir şekilde ifade etmek zorundadır" dedi.
Sol Parti lideri Martin Schirdewan ise Erdoğan'a davetin iptal edilmesini, ziyaret yerine Scholz'un kendisiyle görüntülü bağlantı yoluyla görüşmesini önerdi. Schirdewan, hükümetin bir "terör destekçisine kırmızı halı sermesinin şizofren bir durum olduğu" ifadesini kullandı.
Başbakan Olaf Scholz, dün bir açıklama yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hamas konusundaki açıklamaları konusunu da konuşacağını belirtmişti. Hamas’ın Almanya tarafından bir terör örgütü olarak tanımlandığını belirten Scholz, "İsrail’in Hamas’a karşı mücadele vermesi ve ortadan kaldırmak istemesi, sadece hakkı değil aynı zamanda görevi. Hamas’ın kendini toparlayıp, silah alarak İsrail’e yeniden saldırmasına izin verilemez. Bu yüzden bu durumda İsrail’i suçlamak manasızdır. Bunu bu görüşmemizde dile getireceğiz" dedi.
Forum