Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pazar günkü Bağdat ziyaretinde Irak Dışişler Bakanı Fuad Hüseyin ile görüştü. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında Fidan, Türkiye ve Irak’ın bölgedeki IŞİD ve PKK militanlarını ortadan kaldırmak için ortak mücadele yürütmesi gerektiğini vurguladı.
Fidan’ın Bağdat ziyareti, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın devrilmesi sonrası Türkiye’nin Suriye’deki YPG militanlarının dağıtılması çağrılarının ardından gerçekleşti. Ankara, endişeleri giderilmediği takdirde YPG’ye karşı yeni bir sınırötesi operasyon düzenleyebileceği uyarısında bulundu.
YPG, ABD'nin müttefiki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğünü yapıyor. Türkiye, YPG’yi PKK’nın uzantısı olarak görüyor ve Ankara, Kuzey Irak'ın dağlık bölgelerinde düzenli olarak sınırötesi askeri operasyonlar yürütüyor.
Ankara ve Batı ülkeleri, PKK'yı terör örgütü olarak görüyor.
Esat'ın devrilmesinden önce SDG, Suriye'de IŞİD'e karşı mücadelede ABD'nin başlıca yerel ortağıydı.
Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin ile biraraya gelen Fidan, Bağdat'ın geçen yıl PKK'yı "yasaklı örgüt" olarak tanımasının ardından, Türkiye'nin Irak'ın PKK'yı resmen terör örgütü olarak ilan etmesini beklediğini yinelediğini söyledi.
Fidan, “Şu gerçeği en güçlü şekilde vurgulamak istiyorum. PKK, Türkiye'yi de Irak'ı da Suriye'yi de hedef almaktadır. Bölgemizin geleceği, rahat ve refah için teröre karşı ortak bir mücadele yürütmek zorundayız” dedi.
Fidan, IŞİD’in Arapça kısaltmasını kullanarak, “Tüm imkanlarımızı birleştirip DEAŞ'ı da PKK'yı da yok etmeliyiz” diye ekledi.
Ayrıca Fidan, ziyareti sırasında Hüseyin ile IŞİD’e karşı istihbarat ve operasyonel konularda olası işbirliği mekanizmaları ve bölge ülkelerinin IŞİD ile mücadeleye müdahil olma konularını konuştuklarını belirtti.
Irak'ın PKK'yı yasaklı örgüt olarak adlandırması ve üst düzey güvenlik görüşmelerinin başlamasıyla iki ülke ilişkileri düzelmişti.
Milli Savunma Bakanlığı, Pazar günü Türk güçlerinin Kuzey Irak'ta 13 PKK militanını öldürdüğünü duyurdu.
Esat'ın Heyet Tahrir el-Şam liderliğinde bir grup tarafından devrilmesinden bu yana Suriye'deki Kürt gruplar geri planda kalırken, Suriye yönetimi, ABD, Türkiye ve SDG, Suriye’nin kuzeydoğusunu kontrol eden grubun kaderi konusunda olası bir anlaşmaya odaklanıyor.
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Perşembe günü Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Kürt güçlerine saldırmasının tehlikeli olacağını ve daha fazla mülteciye sebep olacağını söylemişti.
Fidan ile düzenlediği ortak basın toplantısında Hüseyin, "Irak ile Türkiye arasında Suriye'deki duruma ilişkin nasıl tavır takınılacağı konusunda bir mutabakat var. Şam'daki yeni yönetimle sürekli temas halindeyiz ve çeşitli konularda koordinasyon sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye de zaten Şam'daki yeni yönetimle sürekli temas halinde" ifadelerini kullandı.
Forum