Türkiye’de bulunan Suriyeli ve Afgan göçmenlerin Avrupa'ya gitmek için "Işık Kervanı” adlı bir girişim başlattıkları şeklindeki haberler ve özellikle Balkanlar üzerinden Almanya’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin sayısının artması Berlin’de yeni bir göç dalgası endişesine yol açtı.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Balkanlar üzerinden yasadışı yollarla gelen göçmenlerin artışı ile ilgili "Desteğimize acilen ihtiyaç duyan insanlara yardım etmeye devam edebilmemiz için yasal olmayan girişleri durdurmak Avrupa'nın ortak sorumluluğudur" dedi.
Almanya’nın başkentinde Avrupa Birliği, İngiltere ve Balkan ülkelerinin içişleri bakanları ile biraraya gelen Faeser "Berlin Süreci" toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın uzaması nedeniyle özellikle Ukrayna’dan kitlesel göç yaşandığını hatırlattı.
İçişleri Bakanı, Almanya’nın bu yıl içinde sadece Ukrayna’dan bir milyondan fazla mülteciyi kabul ettiğini açıkladı.
Toplantı öncesi yaptığı açıklamada kaçak göçe karşı kendi açısından alınması gereken önlemleri de sıralayan Faeser Batı Balkan ülkelerinin vize politikalarının AB standartlarıyla uyumlu hale getirilmesini ve sınırların korunmasının daha etkin sağlanmasını talep etti.
Faeser, "Almanya’da kalma hakkı olmayan" kişilerin ülkelerine geri gönderilmelerine ilişkin prosedürlerin de kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.
Faeser kısa bir süre önce yaptığı bir açıklamada da, savaştan kaçıp Almanya’da kayıt yaptıran mülteci sayısının 1 milyon 2 bin 763 olduğunu söyleyerek, sığınmacı akınını “Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan en büyük mülteci hareketi” olarak tanımlamıştı.
Ukrayna’dan aşırı yığılma nedeniyle düzenli göçmen merkezleri son zamanlarda birçok şehirde çadır veya konteyner kentler kurmaya başladı; kongre merkezleri de geçici barınma alanlarına dönüştürüldü.
Toplantıda Türkiye neden yok?
Almanya İçişleri Bakanı Faeser‘in, Berlin'deki istişarelere AB ülkeleri ve İngitere’nin dışında, altı Batı Balkan ülkesi Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'ın temsilcilerini davetettiği haber verilirken, yarın da AB dışişleri bakanlarının "Batı Balkanlar Konferansı" için Berlin'de biraraya gelecekleri öğrenildi.
Alman İçişleri Bakanlığı, VOA Türkçe‘nin toplantıya söz konusu mültecilerin büyük bölümüne evsahipliği yapan ve konuyla doğrudan bağlantısı olan Türkiye’nin neden çağrılmadığı şeklindeki sorusuna verdiği yanıtta: "Berlin Süreci adı verilen toplantılar dizisi, eski Başbakan Angela Merkel döneminde hayata geçirildi. O dönemde, AB ve Balkan ülkelerinin bakanlarının göç ve diğer ilgili konuları birlikte konuşup, çözüm bulmaları hedefiyle oluşturuldu. O açıdan bu formatta düzenlenen toplantılara davet edilen ülkeler daha önceden belirlenmiş durumda. Türkiye’nin, Berlin Süreci toplantılarında bulunmaması, göç konusunda bir aktör olmadığı anlamına gelmiyor. Biz Türkiye’yi göç ve diğer bağlantılı konularda çok önemli bir ortak olarak görüyoruz. Ancak bu formatta yer almasının imkanı olmadığını da belirtmek istiyoruz" denildi.
"Işık Kervanı” nedir?
Telegram ve diğer sosyal medya mecraları üzerinden paylaşılan haber ve videolarda, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılardan oluşan ve sayılarının 100 bini bulabileceği öne sürülen kitlelerin "Işık Kervanı” adlı bir hareket başlatarak, Balkanlar üzerinden Almanya'ya doğru yürüyüşe hazırlandığı iddia ediliyor.
Bağımsız gözlemciler, Türkiye’nin Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarında ciddi bir yığılma olduğunu doğrularken, AB’nin sınır güvenliğinden sorumlu kurumu Frontex’in gözlemleri de "Balkan rotası" üzerinde bir hareketlilik olduğunu doğruluyor.
Düzensiz göçmenlerin Avrupa’ya ulaşmak için kullandığı en yaygın rotanın Batı Balkanlar'dan başladığını belirten Frontex yetkilileri Bulgaristan, Romanya, Macaristan güzergahının yanısıra Bosna-Hersek, Hırvatistan veya Sırbistan’a da hissedilir bir oranda yasa dışı göç denemeleri olduğunu ifade ediyor.