BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten, İsrail-Hamas savaşının ikinci ayı geride kalırken kritik bir hamle geldi. Guterres, BM Şartı’nın 15’inci bölümünde yer alan 99’uncu maddenin kendisine verdiği yetkiyi ilk kez kullanarak, Güvenlik Konseyi'ni uluslararası barışa ve güvenliğe bir tehdit olarak değerlendirdiği savaşla ilgili resmen uyardı ve göreve davet etti
Guterres’in çağrısını bu sabah Güvenlik Konseyi’ne hitaben yazdığı bir mektupta ilettiği kaydedildi. BM Şartı’nın 99’uncu maddesi Genel Sekreter’e, uluslararası barış ve güvenliği tehdit edebileceğini düşündüğü herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi'nin dikkatine sunma yetkisi veriyor.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric gazetecilere yaptığı açıklamada, Guterres'in 2017'de göreve gelmesinden bu yana ilk kez 99’uncu maddeyi devreye sokmak zorunda kaldığını söyledi. Dujarric, BM Genel Sekreteri’nin, Gazze ile İsrail'de bu kadar kısa bir zamanda kaybedilen insan kaybının boyutunu dikkate alarak bu adımı attığını açıkladı.
Sözcü Dujarric, Guterres'in bu yetkisini kullanmayı, savaşan taraflar arasında ateşkes talep edilmesi konusunda Güvenlik Konseyi’ne ve genel olarak uluslararası toplum üzerinde daha fazla baskı oluşturacağını umduğu bir hamle olarak nitelendirdiğini kaydetti. Dujarric, “Bunun tartışmasız en önemli çağrı olduğunu düşünüyorum. Bence Genel Sekreter sahip olduğu en güçlü aracı kullandı” dedi.
İsrail'in güneyinde Hamas militanları tarafından 7 Ekim'de düzenlenen kanlı baskından sonra İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nde bombardıman ve kara operasyonu başlatmasının ardından, Güvenlik Konseyi, sunulan dört ayrı karar tasarısında fikir birliğine varamamıştı. Beşinci girişimde, Güvenlik Konseyi, rehinelerin serbest bırakılması ve insani yardım için geçici ateşkes ilan edilmesi yönündeki bir tasarıyı oy çokluğuyla kabul etmişti.
BM Genel Sekreteri Guterres, Güvenlik Konseyi Başkanı’na yazdığı mektupta, iki aydan beri devam eden çatışmaların İsrail ve işgal altındaki Filistin toprakları genelinde korkunç insani acılar, fiziksel yıkım ve travma yarattığını, 7 Ekim'de Hamas tarafından 33'ü çocuk 1200'den fazla kişinin vahşice öldürüldüğünü, 130 kişinin halen esir tutulduğunu vurguladı.
BM Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi’ne yazdığı mektupta şu ifadeleri kullandı: “Rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmaları gerekiyor. Bu saldırılar sırasında cinsel şiddete ilişkin iddialar dehşet verici. Gazze Şeridi'ndeki siviller ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya. Öldürülen sivillerin yüzde 40'ından fazlası çocuk. Gazzeliler’in yaklaşık yüzde 80'i yerinden edilmiş durumda ve 1,1 milyonu aşkın kişi BM Filistin Mülteci Yardım Örgütü'nün (UNRWA) barınaklarına sığındı. Hastaneler savaş alanlarına dönüştü. Bu durum 15 Kasım tarihli 2712 sayılı Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde sivillere insani yardımların sağlanmasını imkansız hale getirdi. Gazze'de ihtiyaç sahiplerine ulaşamıyoruz. İnsani yardım sisteminin ciddi bir şekilde çökme riskiyle karşı karşıyayız.”
Bunun sonuçlarının Filistinliler ve tüm bölgenin barışı ve güvenliği üzerinde geri dönüşü olmayan etkileri olacağını ifade eden Guterres, “Uluslararası toplumun daha fazla gerilimi önlemek ve bu krizi sona erdirmek için tüm nüfuzunu kullanma sorumluluğu vardır. İnsani ateşkes ilan edilmesi yönündeki çağrımı yineliyorum. Bu acil bir durum. Sivil halkın daha büyük zararlardan korunması gerekiyor” diye konuştu.
Forum