Erişilebilirlik

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’le görüşen CHP Genel Başkan Yardımcısı: “Acı reçete yine vatandaşa çıkacak, bir değişim iradesi yok” 


Prof. Dr. Karatepe, “Biz iktidarın, milletin yaşadığı ekonomik yıkımdaki sorumluluğuna ortak olacak değiliz. Yine biz iktidarın bundan sonra yapacaklarına bir kredi açacak da değiliz” dedi.
Prof. Dr. Karatepe, “Biz iktidarın, milletin yaşadığı ekonomik yıkımdaki sorumluluğuna ortak olacak değiliz. Yine biz iktidarın bundan sonra yapacaklarına bir kredi açacak da değiliz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesinin ardından, “Acı reçeteyi yine vatandaşa çıkaran anlayışlarında bir değişim iradesi olmadığını maalesef gördük” açıklamasını yaptı.

Karatepe, bugün ana muhalefet partisi CHP’nin “gölge kabine” çalışması kapsamında, AK Parti hükümetinde ekonomiden sorumlu Mehmet Şimşek ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda 4 saat 15 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme, süresi itibariyle CHP ile hükümet arasındaki temaslar arasında “en kapsamlısı” oldu. Bu açıdan sonucu merak uyandıran görüşmenin ardından, “ekonomideki acı reçetede değişim yok” mesajı verilmesi dikkat çekti.

Karatepe, bakanlıktaki görüşme bitiminde CHP Genel Merkezi’ne geldi ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile dar kapsamlı Merkez Yürütme Kurulu’na (MYK) bilgi verdikten sonra kameralar karşısına geçti.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’le görüşen CHP Genel Başkan Yardımcısı: “Acı reçete yine vatandaşa çıkacak, bir değişim iradesi yok”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Ekonomi alanında uzman Prof. Dr. Karatepe, “Biz iktidarın, milletin yaşadığı ekonomik yıkımdaki sorumluluğuna ortak olacak değiliz. Yine biz iktidarın bundan sonra yapacaklarına bir kredi açacak da değiliz” sözleriyle birlikte, Şimşek’le sadece halkın sorunlarını dile getirmek için görüştüğünü vurguladı.

Karatepe, “Görüşmede dört ana talep ilettik. Asgari ücrete ara zam yapılması, emekli aylıklarında ciddi şekilde artış yapılması, tarımsal destekler arttırılarak Tarım Kanunu’nun öngördüğü şekilde yüzde bir oranında çiftçilere ödeme yapılması, bu kapsamda şimdiye kadar açıklanmış olan çay ve buğday gibi ürünlerdeki alım fiyatlarının güncellenmesi ve dördüncü olarak da ekonomide önemli sorunlardan birisi olarak gördüğümüz vergide adaletsizliğin giderilmesi. Biz bu önerilerimizi sunduk ve takipçisi olacağız. Ancak dört saatin sonunda acı reçeteyi yine vatandaşa çıkaran anlayışlarında bir değişim iradesi olmadığını maalesef gördük” dedi.

Türkiye’de mevcut ekonomik koşullarda “bölüşüm şoku” yaşandığını söyleyen Karatepe, Şimşek’in yürüttüğü ekonomik programdaki amacın “ülke içindeki talebi, tüketimi azaltmak” olarak açıklandığını ancak bu talepten üst düzey gelir grubunun sorumlu olduğunu söyledi.

Karatepe, “En üst gelir grubunda yer alanların gelirlerinde ciddi şekilde artış olurken düşük gelirlilerin gelirlerinde bir gerilemenin olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla zenginlerin zenginleştiği, yoksulların yoksullaştığı bir dönemdeyiz” görüşünü Şimşek’le paylaştığını aktardı.

“İcraatlerine bakacağız, Meclis’e gelecek vergi tasarısına bakacağız”

Türkiye’de vergi adaleti olmadığını ve düşük gelirli yurttaşlar üzerinde çok ağır vergi yükü olduğunu söylediğini belirten Karatepe, vergi adaleti için çözüm önerilerini de kapsamlı şekilde Şimşek’e aktardığını kaydetti.

Türkiye’nin yıllardır “vergi cenneti” olarak adlandırılan yurtdışına kayıtlı işlemlerle vergi kaçırılmasıyla ilgili verileri açıklamadığını anlatan Karatepe, yine yıllardır şeffaf şekilde vergi borcu affıyla ilgili bilgilerin de paylaşılmadığını söyledi.

Karatepe, “Vatandaşın bu kadar ağır vergi yüküyle karşı karşıya kaldıkları bir dönemde kimlerle ne kadarlık bir uzlaşmaya gittiklerini, ne kadarlık vergiyi ya da buna ilişkin cezaları sildiklerini kamuoyuyla paylaşmalarının da şeffaflık açısından yararlı olduğunu ifade ettim” açıklaması yaptı.

Bu noktada Şimşek’in kendisine yönelik “zenginler için ekonomi yürütüyor” eleştirisiyle ilgili herhangi bir değerlendirmesi olup olmadığı sorusu üzerine Karatepe, Şimşek’in ne söylediğine değil kimler lehine vergi düzenlemesi yapacağına bakacaklarını söyledi. Karatepe, “İcraatlerine bakacağız. Biz yaptıklarından sorumlu tutuyoruz. Vergide adaletin sağlanması gerekir. Sayın Bakan da vergide adaleti önemsediklerini ifade etti. Ama Meclis’e buna ilişkin gelecek tasarıya bakmamız lazım. Burada ortaya çıkacak, kimi ne kadar öncelediklerini gösterecek. Sonuca bakarak değerlendirme yapacağız” diye konuştu.

Karatepe, AK Parti’nin TBMM’ye sunacağı vergi paketinde yurtdışı çıkış harcı tutarının bin 500 liraya veya 3 bin liraya yükseltileceği iddiasına ilişkinse “Yurtdışı çıkış harcı konusunu gündeme getirdim. Bunun doğru olmadığını, vatandaşın seyahat özgürlüğünü kısıtlayan bir uygulama olduğunu ve bu kadar yüksek oranda bir harcın karşılığının olmadığını ve alınmaması gerektiğini ifade ettim. Ama bu konuda Sayın Bakan’dan somut bir değerlendirme duymadım” dedi.

Mevcut durumda, Mart 2022’den bugüne yurtdışı çıkış harcı 150 lira. Ancak son dönemde Şimşek’in hazırlığını yürüttüğü vergi paketiyle bunun ciddi oranda arttırılacağı tartışılıyor.

“Asgari ücrette artış yapılmasının zorunluluk olduğunu ifade ettim”

AK Parti iktidarınca 2022 ve 2023 yıllarının aksine bu yıl ortasında asgari ücrette ara artış yapılmayacağına işaret eden Karatepe, “Biz enflasyonun bu kadar yüksek seyrettiği bir dönemde, asgari ücretle yılın ikinci yarısında zam yapılmamasını şiddetle reddediyoruz. Bizim buna razı olmamız sözkonusu değil. Çünkü yılın ilk beş ayında gerçekleşen yüzde 22 buçukluk enflasyon, Haziran ayında çıkacak enflasyonu da düşündüğümüzde, neredeyse asgari ücret satın alma gücünün ilk altı ayda dörtte bir oranında azalacağını biliyoruz. Dolayısıyla bu artışın yapılmasının bir zorunluluk olduğunu Sayın Bakan’a ifade ettim. Benzer şekilde emekli aylıklarında bir artış yapılmasının da zorunlu olduğunu ifade ettim” dedi.

“Biz çiftçimizden esirgediğimiz parayı yurtdışındakilere transfer ediyoruz”

CHP’nin tarım sektörünü “ulusal güvenlik meselesi” olarak gördüklerini ve bunu Şimşek’e detaylı biçimde aktardığını anlatan Karatepe, Türkiye’nin birincil amacının vatandaşlarına uygun maliyetle gıdaya erişim sağlama olması gerektiğini Şimşek’e söylediğini kaydetti.

Karatepe, “Tarımsal destekleri, bir maliyet unsuru değil, aslında ulusal strateji aracı olarak görmek gerektiğini ifade ettik. Ancak maalesef üzülerek görüyoruz ki şimdiye kadar iktidar tarafından sağlanan tarımsal desteklerin oranı, tarım kanununda belirtilen yüzde birlik seviyeye ulaşmamıştır. Biz görüşmeye gitmeden önce hesaplamasını yaptık. Ve 89,6 milyar dolarlık desteğin çiftçilerimize sağlanmadığını görüyoruz. Örneğin son 22 yılda biz 103 milyon buğday ithal ederek 29 milyar dolar, ayçiçeğinde son 22 yılda 14 milyon ton ayçiçeği ithal ederek 8 milyar dolar, pamukta 18 milyon ton ithal ederek 32 milyar dolar, çeltik ve pirinçte 6 buçuk milyon ton ithal ederek 3,2 milyar dolar, soyada 39 milyon ton ithal ederek 18 milyar dolar ödedik. Hatta şeker bile ithal ettik, 1,4 milyar dolar bunun için para ödedik. Bu rakamları alt alta yazıp topladığınızda verilmeyen tarımsal destek miktarına denk gelir. Dolayısıyla bizim çiftçimizden esirgediğimiz parayı aslında biz yurtdışındaki çiftçilere bir anlamda transfer etmiş gibi görünüyor” diye konuştu.

AK Parti: “Herkes önerisini sunabilir, ekonomi takvimi kusursuz işliyor”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, Karatepe’nin açıklamasının ardından yaptığı açıklamada, “Biz, öz güvenli bir hükümete sahibiz. Dolayısıyla ekonomi konusunda uyguladığımız Orta Vadeli Program hem Türkiye'nin doğru kazanımlar elde etmesi hem de dünyaya Türkiye ekonomisiyle ilgili doğru mesajlar verilmesi ve doğru sonuçlara ulaşılması için gereken sonuçları üretiyor. Bununla ilgili bilgi almak isteyen olursa tabii ki bakanlarımız bu bilgileri verirler” dedi.

Çelik, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına ilişkin basın açıklamasında, CHP’li Karatepe’nin açıklamasına karşılık “Onlar bir açıklama yapmışlar, 'Biz, öneri getirdik ama çok kabul görmedi.' diye. Herkes önerisini sunabilir. Sonuçta gündemine hâkim bir hükümet var. Ekonomi yönetimimiz de ne yaptığını biliyor ve öngördükleri takvim kusursuz bir şekilde işliyor. Bu şekilde devam edecek” mesajını verdi.

“Vergi düzenlemesinde son kararı siyasi irade verir”

Kamuoyu gündemindeki vergi paketi taslağındaki düzenlemelere ilişkin tartışmalar içinse “spekülasyon” değerlendirmesini paylaşan Çelik, Orta Vadeli Program kapsamında vergi adaletini sağlamak hedefi olduğunu dile getirdi.

Vergi paketi taslağıyla ilgili de “vatandaşa yük getirmek için değil vergi adaletini sağlamak için” çalışıldığını söyleyen Çelik, “Bir taslak sözkonusu olduğunda, uygun görülen, görülmeyen her şey o taslağa yazılır ama son kararı siyasi irade verir. Dolayısıyla herhangi bir şekilde resmi olarak açıklanmamış bu tip spekülasyonlara itibar edilmemesi gerektiğini belirtmek isterim. Tabii ki bunun etki değerlendirilmesi siyasi irade tarafından yapılacaktır, uzman görüşlerine başvurularak. Vergide adalet hedeflenirken enflasyonist bir sonucun ortaya çıkmaması, üretim, istihdam, ihracat süreçlerinin olumsuz etkilenmemesi büyük bir hassasiyetle hem uzman gözüyle hem teknik gözle hem de siyasi gözle değerlendirilecektir. Bu konuda ekonomi yönetimimiz son derece net, şeffaf, Türkiye'deki sıkıntıları giderecek ve dünya tarafından da kabul gören bir program uyguluyor. Bu programa da Cumhurbaşkanımızın siyasi desteği çok yüksek düzeydedir. Bu sebeple Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek Bey'in açıklamalarının takip edilmesi önemli olacaktır” dedi.

CHP ile AK Parti hükümeti arasında 6’ncı görüşme gerçekleşti

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti Genel Merkezi’nde 2 Mayıs’ta buluşmasıyla birlikte başlayan “normalleşme” süreci kapsamında ana muhalefet ile iktidar cepheleri arasında temaslar devam ediyor.

Erdoğan ile Özel’in görüşmesinde kararlaştırıldığı üzere CHP’nin gölge kabinesi üyesi genel başkan yardımcıları tarafından hükümetteki görevli isimlerle görüşmeler yürütülüyor.

Bugünkü Karatepe–Şimşek görüşmesiyle liderler düzeyindeki trafik haricinde altıncı temas gerçekleşti.

Bu temaslardan ilkinde, 16 Mayıs’ta CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’yi ziyaret etmişti. Bunun ardından CHP Dışişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile 24 Mayıs’ta bir görüşme gerçekleştirdi. CHP Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 7 Haziran’da Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüştü. CHP İçişlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile 10 Haziran’da biraraya geldi. CHP Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile 12 Haziran’da görüştü.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden ve Trump yeniden karşı karşıya – 27 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG