Erişilebilirlik

İran’dan Nükleer Anlaşma İçin Yeni Talepler


ABD'nin İran Özel Temsilcisi Robert Malley
ABD'nin İran Özel Temsilcisi Robert Malley

ABD'nin nükleer anlaşmayı yeniden yürürlüğe koyma görüşmelerin yürüten İran Özel Temsilcisi Robert Malley, Tahran'ın son görüşmeler sırasında nükleer programıyla ilgili tartışmalarla ilgisi olmayan talepler eklediğini ve uranyum zenginleştirme konusunda endişe verici bir ilerleme kaydettiğini söyledi.

ABD'nin İran Özel Temsilcisi Robert Malley, İran'ın nükleer anlaşmaya yeniden uyum sağlayabileceği ve Washington'un Tahran'a yaptırımları hafifletebileceği bir zaman çizelgesi için masada bir öneri olduğunu söyledi.

2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın nasıl kurtarılacağı konusundaki çıkmazı aşmayı amaçlayan Tahran ve Washington arasındaki dolaylı görüşmeler, geçen hafta Katar'ın başkenti Doha'da yapılmış ancak umulan ilerleme sağlanamadan sona ermişti.

Malley, İranlı müzakerecilerin yeni talepler eklediğini söyledi. ABD’nin İran Özel Temsilcisi kamu radyosu NPR’la röportajında "Doha’daki görüşme sırasında da herkesin nükleer anlaşmayla hiçbir ilgisi olmadığını düşüneceği, geçmişte de istedikleri talepleri eklediler" dedi.

Bu talepler arasında ABD ve Avrupalılar’ın daha önce müzakerelerin bir parçası olamayacağını söylediği talepler de yer alıyor.

"Şu anda gerçekten yapılması gereken tartışma, her ne kadar buna hazır olsak da, bizimle İran arasında değil. Bu İran ile kendisi arasında" diyen Malley Tahran’ın anlaşmaya yeniden uyum sağlamaya hazır olup olmadığına karar vermesi gerektiğini belirtti.


Nükleer anlaşma kapsamında Tahran, nükleer silah geliştirmede potansiyel bir yol olan uranyum zenginleştirme programını sınırlandırdı; ancak İran sadece sivil amaçlı atom enerjisi istediğini savunuyor.

2018’de dönemin ABD Başkanı Donald Trump, İran'a karşı çok yumuşak olduğunu söyleyerek anlaşmayı terk etti ve Tahran'ı anlaşmadaki nükleer sınırları ihlal etmeye teşvik eden sert ABD yaptırımlarını yeniden uygulamaya koydu.

Robert Malley, Tahran'ın şu anda nükleer bomba için yeterli bölünebilir malzemeye sahip olmaya çok daha yakın olduğunu, ancak silahlanma programını yeniden başlatmış gibi görünmediklerini söyledi.

"Ancak zenginleştirme alanında kaydettikleri ilerleme konusunda ortaklarımız gibi biz de elbette endişe duyuyoruz" diyen Malley, İran'ın elinde bomba yapmaya yetecek kadar yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum olduğunu ve bunu birkaç hafta içinde yapabileceğini söyledi.

Malley, İran'da tutuklu bulunan Amerikalılar’ın serbest bırakılmasını sağlamak için de paralel bir yol üzerinde çalıştıklarını söyledi.

2015'te gözaltına alınan ve İran'da en uzun süre tutuklu kalan Amerikalı olan Siamak Namazi, Pazar günü New York Times gazetesinde yayınlanan yazısında yardım talebinde bulunmuştu. Yazının başlığı "Ben Bir Amerikalı’yım, Neden İran'ın Rehinesi Olarak Çürümeye Terk Edildim?" şeklindeydi.

STÜDYO VOA

ABD’den vatandaşlarına Lübnan uyarısı – 20 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG