Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO), 2–14 Aralık günleri arasında Polonya’nın Katowice şehrinde yapılacak ‘İklim Değişikliği’ toplantıları öncesi yaptığı açıklamada, dünyanın artan hava sıcaklığını yavaşlatıp belirlenen hedefleri karşılamak için henüz iyi bir yolda olmadığını belirtti.
WWO Genel Sekreteri Petteri Taalas konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İklim değişikliği hedeflerini başarmada henüz iyi bir yolda değiliz" diyerek, şu değerlendirmede bulundu:
“Sera gazı konsantrasyonları bir kez daha rekor seviyelere yükseldi. Bu mevcut eğilim devam ederse, sıcaklığın bu yüzyılın sonunda 3-5 santigrat derece daha da arttığını görebiliriz. Fosil yakıt kaynaklarını kullanırsak, sıcaklık artışı önemli ölçüde daha yüksek olacaktır” dedi.
Taalas, kendilerini endişeye sevk eden nedenlerin başında son 22 yılın 20’sinde rekor derecede sıcaklık yaşanması ve son dört yılda ısı artışlarının rekor düzeyde kaydedilmesi olduğunu kaydetti.
"Isının bir derece artması bile hayatımız olumsuz olarak etkiliyor"
WWO Genel Sekreter Yardımcısı Elena Manaenkova, bir derece ısınmanın bile hayatımızı olumsuz derecede etkileyecek çok büyük farklar yarattığını kaydetti. Manaenkova, "Bir derecelik bir sıcaklık artışı yaşamımızda büyük olumsuzlara neden olup fark yaratıyor. Isıdaki artış, insan sağlığına, gıdaya ve tatlı suya erişimde farklar yaratıyor. Birçok hayvan neslinin ve bazı bitkilerin yok olmasının nedeni de küresel ısınmaya dayanıyordu. Isınma, ekonomik üretkenlik, gıda güvenliğini, altyapımızı ve şehirlerimizin dayanıklılığını etkiliyor. Buzulların erimesi ve su kaynaklarının hızı, kıyı topluluklarının geleceğini etkiliyor” dedi.
ABD ve İngiltere’de yayınlanan son raporlar
Dünya Meteoroloji Teşkilatı WWO, küresel olarak yükselen hava sıcaklıklarının dünyayı ekonomik etkilediğini de belirterek, birçok ülkenin artan sıcaklıkların yol açtığı potansiyel sorunların giderek daha fazla farkına vardığını belirtti.
WWO, ABD’de yayınlanan iklim değişikliğiyle ilgili federal rapora da dikkat çekerken, raporun, iklim değişikliğinin çevre, tarım, enerji, toprak ve su kaynaklarını, ulaşımın yanı sıra insanların sağlığını ve refahını nasıl etkilediğini ayrıntılı olarak anlattığı kaydedildi.
WWO, İngiltere’de yeni yayınlanan bir başka raporda ise yaz sıcaklıklarının 5,4 santigrat derece kadar yükselebileceği ve 2070 yılına kadar yaz yağışlarının yüzde 47 oranında düşeceğinin belirtildiğine dikkat çekti.
Paris İklim Değişikliği Anlaşması'na göre, küresel ortalama sıcaklık artışının 1,5 santigrat dereceye yaklaşık bir oranda tutulması hedefleniyor.