Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, küresel ölçekte hızla artan enflasyona karşı agresif bir mücadele verilmesi çağrısında bulundu.
Georgieva, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, dünya genelinde olağanüstü ekonomik çalkantıların yaşandığı bir dönemde hükümetleri, enflasyonun “raydan çıkmış bir trene” dönüşmesini engellemeye çağırdı.
Dünya ekonomisinin “şok üstüne şok yaşadığını” ifade eden Georgieva, COVID-19 pandemisi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, her bir kıtada görülen iklim felaketleri gibi gelişmeleri örnek gösterdi ve tüm bunların halkların yaşamlarına zarar verdiğini, yaşam maliyeti krizi yarattığını söyledi.
IMF’nin gelecek yıl için küresel büyüme tahminini düşürdüğünü hatırlatarak, çok sayıda ekonomide resesyon riskinin arttığını belirten Georgieva, “Büyüme olumlu yönde olsa dahi, artan fiyatlar ve daralan reel gelirler yüzünden birçok kişi açısından durum resesyon gibi hissedilecek” dedi.
“Küresel ekonomide köklü bir ekonomik değişimden mi geçiyoruz?”
Finansal istikrara yönelik risklerin de arttığını, belirsizliğin olağandışı boyutta yüksek olmayı sürdürdüğünü kaydeden IMF Başkanı, “Bu tekrar eden şoklar ve büyümedeki aksaklıklar daha büyük bir soruyu ortaya çıkarıyor: görece öngörülebilir ve istikrarlı bir dünyadan daha fazla belirsizlik ve kırılganlığa doğru, dünya ekonomisinde temel bir ekonomik değişimden mi geçiyoruz? diye konuştu.
Dünya genelinde hükümetlere, aciliyet hissi içerisinde ve birlikte hareket etme çağrısında bulunduklarını vurgulayan Georgieva, öncelikli olarak enflasyonun aşağı çekilmesi gerektiğinin altını çizdi.
IMF Başkanı, “Fiyat istikrarını yeniden tesis edemezsek, büyüme umutlarını baltalamış olacağız. Enflasyonun raydan çıkmış bir tren haline dönüşmesine izin veremeyiz; bu büyüme için, halklar için, özellikle de yoksul kişiler için kötü bir durum” ifadelerini kullandı.
Georgieva, faiz oranlarının arttırılmasının büyümenin önünde engel oluşturduğunu ancak aynı zamanda da, enflasyonu dizginlemek için yeterli düzeyde faiz arttırımı yapılmamasının, faizlerin daha uzun süreyle yüksek kalmaya devam etmesi, bu nedenle de büyümenin ve nüfusların daha fazla zarar görmesi anlamına geleceğini söyledi.
“Maliye ve para politikaları birbiriyle uyumlu olmalı”
Sorumlu maliye politikalarının izlenmesi gerektiğini de vurgulayan Georgieva, maliye ve para politikalarının birbiriyle uyumlu şekilde icra edilmesi gerektiğini kaydetti. Hükümetlerin faiz arttırımlarının getirdiği bedelleri dindirmek için harcama yapmada itidal sergilemesi gerektiğini kaydeden Georgieva, “Para politikası frene bastığında maliye politikası gaza basmamalı” dedi.
Georgieva, pandemi sonrası birçoğu zaten borç yükü içinde olan hükümetlerin, gıda kıtlıklarının yaşandığı ve enerji fiyatlarının yükseldiği bir zamanda, harcamalarını dizginlemesi, geniş ölçekli programlar yerine en kırılgan nüfuslara odaklanması gerektiğini belirtti. IMF Başkanı, politika tedbirlerinin “geçici ve iyi hedeflenmiş” olması gerektiğini söyledi.
Bu ortamda kırılgan bir niteliğe sahip yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Georgieva, gıda güvensizliğiyle başa çıkmak için de daha güçlü çabalar ortaya koymaları gerektiğini belirtti.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, iklim değişikliğiyle mücadele için de dönüşümcü reformlara ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.