İngiltere hükümeti yabancı devletlerin gazete sahibi olmasını engellemeye yönelik planlarını açıkladı ve bakanlara, Abu Dabi destekli RedBird Uluslararası Medya Yatırımları (IMI) şirketinin, Daily Telegraph gazetesini satın alma teklifini engelleme yetkisi verdi.
İngiltere'nin en ünlü gazetelerinden biri üzerindeki mücadele, medyanın bağımsızlığı ve yabancı yatırımcıların, siyasi açıdan etkili varlıkların mülkiyetini edinmelerindeki rolüne ilişkin soruları gündeme getirdi.
RedBird IMI, ABD merkezli yatırım şirketi RedBird’ün Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Yardımcısı Şeyh Mansur Bin Zayed El Nahyan'la ortak kurduğu bir medya şirketi.
Şeyh El Nahyan, İngiltere Premier Lig’in güçlü ekiplerinden Manchester City’yi 2008’de satın almıştı. El Nahyan, ülkesi BAE’nin en yüksek tirajlı gazetesi National’ın da sahibi.
Daily Telegraph'ın İngiltere'de iktidardaki Muhafazakâr Parti ile yakın bağı var. 168 yıllık gazetenin sahipliği için verilen siyasi mücadele, para kadar güç ve nüfuzla da ilgili.
Parkinson'dan yasa değişikliği teklifi
Parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası'ndaki Kültür Bakanı Stephen Parkinson, hükümetin yabancı devletlerin İngiliz gazetelerine sahip olmasını engellemek için parlamentoya bir yasa değişikliği sunacağını söyledi.
Parkinson, Lordlar Kamarası’nda yaptığı açıklamada “Medya birleşme rejimini, yabancı devletlerin sahiplik, etki ya da kontrolünü içeren gazete ve süreli haber dergisi birleşmelerini dışlayacak şekilde değiştireceğiz" dedi.
Bir hükümet yetkilisi, yasada yapılması önerilen değişikliklerin RedBird IMI'nin Daily Telegraph'ı devralma teklifini şu anda yapılandırıldığı şekliyle engelleyeceğini söyledi. Grup ayrıca Spectator haber dergisini de satın almayı planlıyordu.
CNN'in eski patronu Jeff Zucker tarafından yönetilen ve finansmanının büyük bölümü Abu Dabi'den gelen RedBird IMI, son derece hayal kırıklığına uğradığını ve bundan sonraki adımlarını değerlendireceğini söyledi.
Anlaşma zaten mevcut yasalar çerçevesinde ayrı bir soruşturma altında ancak yeni plan daha açık bir şekilde yabancı devlet kontrolünü engellemeyi hedefliyor.
"Torygraph"
İşçi Partisi’yle birlikte İngiltere’nin iki ana büyük siyasi partisinden biri olan Muhafazakâr Parti, 19. yüzyılın ilk yarısında ülkedeki Tory Partisi’nin uzantısı olarak kurulmuştu. Parti üyeleri bu nedenle Tory’ler diye anılıyor.
Sağ eğilimli Daily Telegraph gazetesine, de Muhafazakâr Parti'ye uzun süredir verdiği destek nedeniyle "Torygraph" adı yakıştırılıyor. Winston Churchill ve Boris Johnson gibi eski Muhafazakâr başbakanlar da bu gazeteye yazıyordu.
Daily Telegraph’a sahip olma mücadelesi, Başbakan Rishi Sunak liderliğindeki Muhafazakâr Parti’nin, anketlere göre bu yılın sonunda yapılması beklenen bir sonraki seçimi kaybedeceği bir ortamda gerçekleşiyor.
Muhafazakâr Parti'nin Lordlar Kamarası'ndaki eski liderlerinden Tina Stowell'in Dijital Piyasalar, Rekabet ve Tüketici Yasa Tasarısı'nda, yabancı hükümetlerin İngiliz medya kuruluşlarını devralmasını parlamentonun veto etmesini öngören bir değişiklik önerisinde bulunmasının ardından hükümet üzerindeki baskı giderek artıyordu.
Değişiklik önerisi, editoryal müdahale ve sansür olasılığı da dahil olmak üzere endişelerini dile getiren 100'den fazla parlamento üyesinin desteğini kazanmıştı.
Hükümeti kendi planını hazırlamaya zorlayan Stowell değişikliğini geri çekti.
Yeni yabancı kontrol yasağının önümüzdeki birkaç hafta içinde Lordlar Kamarası’nda oylamaya sunulması bekleniyor. Yeni kuralların yürürlüğe girmesi için hem orada hem de parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’nda kabul edilmesi gerekecek.
Parkinson yeni önlemlerin, hükümetin ilgili herhangi bir medya birleşmesini Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA) gözlemcisine havale etmesi için yeni bir yükümlülük yaratacağını söyledi.
CMA, birleşmenin "bir gazete işletmesi üzerinde yabancı devlet mülkiyeti, etkisi veya kontrolü ile sonuçlandığını veya sonuçlanacağını" tespit ederse, hükümetin yasal olarak birleşmenin engellenmesini veya çözülmesini emretmesi gerekecek.
Forum