Erişilebilirlik

İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu yapılıyor


İran'da halk ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanıyor.
İran'da halk ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalan İran’da halk bugün tekrar sandık başında.

Oy verme işlemi yerel saatle 8’de başladı, sonuçların ise yarın belli olması bekleniyor.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasından ölmesinin ardından ülkede yeni Cumhurbaşkanını seçmek için ilk tur oylama 28 Haziran’da yapılmıştı. Ancak Cumhurbaşkanlığı koltuğu için yarışan dört adayın hiç biri yüzde 50+1 oy almayı başaramayınca, seçim ikinci tura kaldı.

Bugün yapılan ikinci turda ise ilk turda en çok oy alan iki aday yarışıyor. İlk turda seçimin tek ılımlı ismi olan Mesud Pezeşkiyan yüzde 42,5, Devrim Muhafızları üyesi olan Said Celili ise yüzde 38,6 oy alarak ikinci tura kalan adaylar oldu.

İlk turdaki yüzde 40’lık düşük katılım, ülkede siyasilere ve sisteme olan güvensizliğin göstergesi olarak yorumlanmıştı. Reisi’yi iktidara getiren 2021 seçimlerine halkın yüzde 48'i katılmış, Mart ayındaki parlamento seçimlerine katılım ise yüzde 41 olmuştu.

Ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, siyasete etkisiyle biliniyor. 85 yaşındaki dini lider ikinci turla ilgili yaptığı açıklamada, "Halkın ilgisinin ilk tura göre daha yüksek olduğunu duydum. Allah bu şekilde olmasını nasip etsin, zira bu sevindirici bir haber olacak” dedi.

İran’daki seçim devam eden Gazze savaşı nedeniyle Ortadoğu’da tırmanan gerginlik ve Batı’nın nükleer programı dolayısıyla İran üzerindeki baskısının devam ettiği bir dönemde yapılıyor.

Yeni cumhurbaşkanının İran'ın nükleer programı ya da Hamas’a verilen destek gibi konularda önemli bir politika değişikliği yapması beklenmiyor.

Siyasi analistler, Batı karşıtı Celili'nin seçimi kazanmasının daha da düşmanca bir iç ve dış politikaya işaret edeceği yorumu yapıyor.

Pezeşkiyan'ın zaferinin ise, pragmatik bir dış politikayı teşvik edebileceği, nükleer programla ilgili Batı ile gerilimi azaltabileceği ve ülkede sosyal liberalleşme ile siyasi çoğulculuk için umutları artırabileceği değerlendirmesin bulunuyor.

Forum

STÜDYO VOA

Bozkurt işareti krizi devam ediyor – 5 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG