İsrail güçleri, Hamas militanlarının üs olarak kullandığını iddia ettiği Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne bir baskın daha düzenledi. Saldırıda üst düzey bir Hamas yetkilisinin öldürüldüğü açıklandı.
İsrail ordusu, Faik Mabhuh'un Hamas'ın iç güvenliğinde üst düzey bir yetkili olduğunu bildirdi. Mabhuh'un faaliyetlerini hastane yerleşkesi içinden yürüttüğü ve yönettiği belirtilen ordu açıklamasında, operasyon sırasında bir askerin öldüğü de kaydedildi.
Baş askeri sözcü Tuğamiral Daniel Hagari, ordunun hastane yerleşkesinin bazı bölümlerinde "yüksek hassasiyetli bir operasyon" başlattığını açıklamıştı. Hagari üst düzey Hamas militanlarının bu bölümlerde yeniden toplandıklarını ve saldırıları buradan yönettiklerini öne sürdü; ancak kanıt sunmadı. Ordu, militanların hastane içinden ateş açtığını söylemişti.
Gazze Sağlık Bakanlığı, ordunun Pazartesi günü erken saatlerde hastaneye saldırdığını ve özel ameliyatlar için kullanılan bir binaya silah ve füze ateşi açtığını kaydetti. Hastanenin kapısında da yangın çıktığı belirtildi.
Bakanlık, hastanede hastalar, sağlık personeli ve güvenlik için evlerini terk edenler dahil yaklaşık 30 bin kişinin barındığını söylüyor.
Hagari, hastaların ve sağlık personelinin yerleşkede kalabileceğini ve sivillerin ayrılması için güvenli bir geçişin mevcut olduğunu söyledi.
İsrail, Hamas'ın yerleşkenin içinde ve altında büyük bir komuta ve kontrol merkezi gizlediğini iddia ettikten sonra Kasım ayında hastaneye baskın düzenlemişti.
Baskın sırasında hastanenin altındaki bir yeraltı sığınağına uzanan bir tünel ve içinde bazı silahlar bulunmuş, ancak baskın öncesinde tarif edilen ayrıntılı tesisler ortaya çıkmamıştı.
Ordu bölge genelinde başka hastanelere de baskın düzenledi. İsrail saldırılarında her gün çok sayıda insan ölürken ve yaralanırken Gazze'deki sağlık tesislerinin çoğu yakıt ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle kapanmak zorunda kaldı.
İsrail Hamas'ı, savaşçılarını korumak için hastaneleri ve diğer sivil tesisleri kullanmakla suçluyor.
“UNRWA şefinin Gazze'ye girişini engelledi”
Öte yandan İsrailli yetkililerin BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) Başkanı’nın Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermemesi tepki yarattı. UNRWA ve Mısır Dışişleri Bakanı, İsrail’in engelini benzeri görülmemiş bir hareket olarak nitelendirdi.
Kahire'de düzenlenen basın toplantısında Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile birlikte konuşan UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, Pazartesi günü Refah'a gitmeyi planladığını belirterek "ancak bir saat önce Refah'a girmemin reddedildiği konusunda bilgilendirildim" dedi.
Şukri Lazzarini'ye, "İsrail hükümeti tarafından geri çevrildiniz, girişiniz reddedildi, bu da bu yüksek pozisyondaki bir temsilci için benzeri görülmemiş bir hareket" dedi.
1949'da kurulan UNRWA, Filistinli mültecilere yardım ve temel hizmetler sağlıyor ve Gazze'deki en büyük kuruluş.
Gazze Şeridi'ndeki açlığı "insan kaynaklı" olarak nitelendiren Lazzarini, "Gazze Şeridi'nde yayılan açlığın ve yaklaşan kıtlığın etkisini tersine çevirmek için zamana karşı bir yarış içindeyiz" dedi.
Krizin uygun siyasi irade ile çözülebileceğini ve tersine çevrilebileceğini belirten Lazzarini, kara geçişleri yoluyla Gazze’ye yoğun gıda yardımının mümkün olduğunu kaydetti.
UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Lazzarini'nin 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ni dört kez ve daha önce de birçok kez ziyaret ettiğini söyledi; "İsrail makamları bugün girişine izin vermedi" dedi.
Touma, "Bu sabah Kahire'den El Ariş'e giden bir Mısır uçağıyla yola çıkmaya hazırdık" dedi.
Bu, Lazzarini'nin 2020 yılında atandığı görevine başlamasından bu yana ilk kez girişine izin verilmemesi anlamına geliyor.
UNRWA, Ocak ayında İsrail'in ortaya attığı ve Gazze'deki 13 bin personelinden 12'sinin 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısına katıldığı yönündeki iddiaları nedeniyle, krizin merkezinde.
İsrail'in suçlamaları, aralarında ABD'nin de bulunduğu 16 ülkenin UNRWA'ya sağladığı 450 milyon dolarlık fonu durdurmasına ve kuruluşun faaliyetlerinin dara girmesine yol açtı.
UNRWA, insani yardım sağlama kabiliyetini korumak amacıyla hareket ettiğini söyleyerek bazı personeli işten çıkardı ve bağımsız bir BM iç soruşturması başlatıldı.
İsrail ve Hamas arasındaki savaş altıncı ayına girerken, BM Gazze'de en az 576 bin kişinin yani nüfusun dörtte birinin açlık sınırında olduğu uyarısında bulunuyor. İsrail'in yardımlara daha fazla erişim izni vermesi için küresel baskı artıyor.
Forum